Kaj je pravilno

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Pozdravljeni,
zanima me ena beseda kako se pravilno napiše. Beseda je ime vasi Strahomer.
Sedaj pa me zanima ali je pravilno v Strahomerju ali Strahomeru?

Hvala za pomoč,
lp

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Iz Wikipedije:
Citat:
V Strahomerju je s taborskim obzidjem obzidana gotska cerkev sv. Jakoba zgrajena leta 1495. Obzidje je zgrajeno iz nekdanje rimske nekropole
Se bo pa mogoče našel še kakšen slavist, ki bo to potrdil.

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Ja to sem tudi sam našel samo, če pa pišeš v wordu ali na fb-ju ti pa podčrta kakor, da bi bilo narobe če pa napišem v Strahomeru pa ne podčrta. Upam da se bo našel kakšen slavist ker nebi rad imel na plakatih za prireditev narobe napisano.

Nazadnje urejeno:

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Spicek, naj ti bo v pomoc tale spletna stran http://besana.amebis.si/pregibanje/, sicer pa ima amebis tudi svoj 'besedni zaklad', kjer prav tako lahko preveriš, kako potekajo sklanjatve, spregatve.
Pa še popravek: BI - NE BI/BO - NE BO :=) o vejicah pa ne bomo
smile-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik Ira pravi:
SSKJ pravi Strahomera, Strahomeru itd.
Z odgovorom se strinjam, ne pa tudi z virom.
wink-1.gif
SSKJ namreč ne pozna tega geselskega članka.
Namesto Strahomer si lahko avtor vprašanja zamisli, da ima opravka z besedo "Ljutomer", morda bo potem lažje. Če pa že, potem rabi pomoč slovenista, ne slavista. Ampak tudi takrat bo odgovor "Strahomera".

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
@TRik: pardon, vir res ni bil SSKJ, ampak amebis.
Za pravilo pri podaljševanju osnove moram pa pogledat in sporočim.

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
Kaj pa Hofer? Mene blazno moti na njihovih reklamah, kjer pise: 'pri/v Hoferju' ali pa 's Hoferjevim'. A ni pravilno: 'pri/v Hofru' ali s Hofrom?

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik terencehill pravi:
Kaj pa Hofer? Mene blazno moti na njihovih reklamah, kjer pise: 'pri/v Hoferju' ali pa 's Hoferjevim'. A ni pravilno: 'pri/v Hofru' ali s Hofrom?
Prav je Hoferja, Hoferju ... s Hoferjem.
Je pa dilema na mestu - recimo ófer (cerkveni prispevek) se sklanja ofer, ofra, ofru (torej e izgine), isto recimo kufer (kufra, kufru). Po drugi strani pa obstaja tudi oseba ófer (vir SSKJ, amebis ne ve nič o tem
wink-1.gif
), ki pa se sklanja oferja, oferju ... V primeru Hofer bo najbrž ravno dejavnik živosti tisti, ki obdrži e.

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Ne vem, če ima 'živost' tu kaj opraviti. Za primer: bager, bagra, bagru ... in pulover, puloverja, puloverju ... Malo sem s prakse, ampak bom zbrskala tole pravilo :D

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Pulover zna biti v tem primeru tricky, ker je naglašen srednji zlog, ne prvi, kot je to recimo primer pri Hoferju. Recimo púlfer (en zlog manj in naglašen prvi, torej enaka oblika kot Hofer) se sklanja pulfra, pulfru ...
Če se ti bo dalo iskati pravilo, prosim poglej, zakaj je ófer v rodilniku enkrat "ofra", drugič pa "oferja". Jaz sem sklepal, da zaradi živosti.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik SPICEK pravi:
Ja to sem tudi sam našel samo, če pa pišeš v wordu ali na fb-ju ti pa podčrta kakor, da bi bilo narobe če pa napišem v Strahomeru pa ne podčrta. Upam da se bo našel kakšen slavist ker nebi rad imel na plakatih za prireditev narobe napisano.

Pri tem podčrtovanju moraš vedeti, da gre lahko za različne baze besed, ki jih podčrtovalni program uporablja. V Sloveniji je seveda najbolj kvalitetna Amebisova, ki je vključena tudi v (slovenski) Word. Ker pa se je z leti ta baza spreminjala (po vsebini in številu besed), je seveda tudi razlika med različnimi verzijami Worda. Daleč najboljši črkovalnik je tisti, ki ga dobiš zraven Besane. V tem primeru se (poleg gramatike seveda) namesti/zamenja tudi črkovalnik v Wordu.
Brskalniki spet uporabljajo neko prosto dostopno bazo besed, ki jo je pred leti tudi prispeval Amebis. Vendar je ta zadeva precej manjša po obsegu in že malo zastarela.
Nekatere spletne aplikacije (recimo Google Docs ...) uporabljajo svoj črkovalnik ...

Zato se lahko zgodi, da bo kakšna beseda podčrtana v enem programu, v drugem pa ne.
priden.gif