jeep cherokee 3.7

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Za v službo vozit sem prej delal 30 - 40 jurjev letno, zdaj pa v nov šiht hodim z vlakom
redface-1.gif
in clio se samo še sonči pred blokom. Zdaj pa gruntam, da bi si namislil igračko, takole za 5 jurjev letno. Nekaj za v zidanco pa za kakšen izlet. Itak sanjam o terencu, po možnosti čimvečjemu, in mi je v oko padel takle cherokee. Seveda so mi v oko padle tudi bolj brutalne in večje igrače, samo ne dobijo "dizajn" žegna lepše polovice.

No zanima me kakšne so kaj hibe takšnega cherokeeja. Vsi so avtomatiki, kar me malo skrbi. Zanima me le in samo bencinar, kar ponudbo zbije na trenutno eno samo vozilo. To da pije 15+ in je v najvišjem razredu mi je jasno in me ne briga dosti. Če bi blo prehudo bi ga eventuelno dal na plin.

Konkretno sem pa gledal takega : klik

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Jaz imam granda, letnik 2001. Če te zanima, tega poznam.
Z avtomatiki je takole: ko se voziš, mora menjat brez kakšnega rukanja. Nivo olja se preveri pri prižganem motorju, na merilni palički imaš dve poziciji, cold in hot. Najbolj sigurno je, da narediš kakšnih 15-20 kilometrov, v tem času pride olje na "delovno" temperaturo in boš najbolj siguren glede nivoja. Olje mora bit rdeče barve! Prav tako povohaj merilno palčko (ne hecam se), ne sme smrdet po zažganem.

Jaz sem po dobrih treh mesecih zelo zadovoljen, delam okrog 2k km na mesec. Poraba se pri meni giblje med 12,5 in 18 litri
smile-1.gif
Na AC se hitro pozna padec porabe, sploh če voziš na tempomat. Pri 140 km/h imaš okrog 2500 obratov. Mestna vožnja pa je druga zgodba, ampak če poznaš še vmesne stopnje podala za plin in ne samo on/off, ni sile.

Za servis sta baje dva tipa, marolt iz mozirja in še eden iz mednega. Za rezervne dele se ti močno splača pogledat na ebay, jaz sem samo na olju za menjalnik prihranil preko 60 eur. Tukaj kar malo odirajo, iz nemčije pa dobiš robo za čisto solidno ceno. Če se rad umažeš in imaš prostor ter nekaj malega orodja, boš lahko večino stvari sam porihtal, sicer pa tudi servisi baje niso bavbav.

Če te še kaj zanima, vprašaj. Trenutno mi nič več ne pade na pamet.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Hvala za tole glede menjalnika! Na koliko se običajno menja olje pri teh "klasikih"? Me pa zanima "navaden" cherokee in ne grand... ne vem, mi je bolj klasično lep, čeprav manjši in ne luksuzen. Šraufal ne bi sam, razen olje pa filtre pri fotru, ker ima v hiši kanal. Drugače sem v bloku in nimam kje. Mislim pa, da take hude sile s stroški spet ne more bit, dokler kaj konkretno ne crkne? Zato tudi gledam malo mlajšega, čim manj zmatranega in bi dal tudi malo več denarja. Za motor me niti ne skrbi toliko kot za menjalnik in pogon. Material bi vsekakor nabavljal na ebayu.

LP

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Vsakemu svoje. tukaj.

Sicer pa ogromno informacij najdeš tukaj. V sloveniji je s forumi bolj kot ne revščina (v8club in niva offroad team), zato sam raje prebiram JF.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
A se ni govorilo za cherokeje da ko gre imobilizer da so za v prešo ker se tega ne dobi in popravit pa se tudi ne da.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Tale serije cherokijev, ki jo gledaš je bila poraz ... celo američanom se tako zdi (glej podatke za Jeep Liberty).

V osnovi je motor podhranjen za tako porabo kot jo da od sebe (so boljši stari V8), offroad zmogljivosti pa so dokaj "zanič" (glede na predhodnika). Pogon je sicer v dveh izvedenkah (stalni so bolj redkost) ampak še vedno v vseh pogledih "zaostaja" od japonskih in EU tekmecev.

Kar se tiče motorja ti verjetno ne bo znal noben tu povedat kako je z vzdrževanjem, malce poglej po ameriških forumih (povsod pljuvajo ker je "samo" V6
evil.gif
), kar se tiče udobja in luksuza je to spet v nekem drugem svetu, cel avto je več ali manj plastik fantastik.

Sumarno prideš na koncu do zakjučka, da če že potem kupi GRAND cherokee!
zmaga.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Dobro no, to da je plastik fantastik mi je jasno in da terenske zmogljivosti niso nevemkaj v primerjavi z evropskimi in japonskimi tekmeci me niti ne moti, ker se ne bom šel off roada. Mi je preprosto všeč in me to ne odvrača. Da od sebe spravi veliko premalo za svojo porabo (13-18L, podatki z neta) in da ima servisni interval na samo 5kkm (sem šel prebirat manuale) pa je že malo bolj zoprno in mi dela pomisleke in vzbuja nezaupanje v tehniko
smile-1.gif

No kaj pa kakšen nissan murrano? Si ne delam utvar, da bi našel kakšnega normalno ohranjenega za takšen denar (okrog 10 jujrev) in da bi ga pol sploh hotel še spodobno vzdrževat. Taka malo bolj luksuzna in tehnično napredna reč pa najbrž kar kliče po stroških, ko je enkrat v primernih letih in kilometrini?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Seveda so mi v oko padle tudi bolj brutalne in večje igrače, samo ne dobijo "dizajn" žegna lepše polovice.

Mudel. Malo OFF ampak,.. Ti moreš dejansko žensko vprašat če lahko ta pa ta avto kupiš?

A bo dala pol zraven da ma kaj za povedat, al si pa smotan, sorry.

Razumem da kirega baba ne pusti z bajte, da mu gleda mobitel in ostale nevšečnosti, samo ko avto kupujem, ga samo pripeljem
domov, pa če je krvosesu všeč ali ne, mi je totalno vseeno. Z avtom se boš vozla, nerabiš ga zalizat.

Potemtakem se čudim, da nisi odprl teme "VW Beetle ali Mini Morris?"

Bodi ded, idi, kupi, pripelji domov, stara, novi avto sn kupo, idi gledat v garažo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moram

zato pa babe menjaš hitrej k avte..mi, resni, vezani..se izogibamo incidentom.

to te še čaka. če ti danes pravim palček, ti bomo takrat rekli zrno maka

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nazadnje ko sem domov privlekel karjolo, sem jo vbistvu pobral pred službo, malo je čudno gledla, povedla da ji ni všeč in je bla
debata zaključena, mi na pamet ni padlo da bi se počutil "kivega" ali karkoli.

Ok, razumem, da če ženski ni všeč pitbull, se mogoče malo temu ogneš pa naredita nek kompromis pa vzames kakega boksarja,
samo za božjo voljo, sej je samo avto, ni to tatu čez cel trebuh za celo živlenje. Ajde da žensko vprašaš ko bajto kupuješ, ne pa jebenega
avta.

Sem pred ene petimi leti kupil kot študent Suzuiki Balena, pa je takratna se tut skor skozlala kako je grd, pa sem ji tudi rekel,
da lahko prec kupimo golfa, pasata, karkol, samo naj da dnar. Je bla tišina in več nikoli v času Balena ni rekla besede čez izgled.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaj pa kak ford explorer al pa kak podobna eksotika..ne vem pa po kok so landi

Explorerja zelo zaostaja za cherokeejem oz. grandom po terenskih zmogljivostih.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tale serije cherokijev, ki jo gledaš je bila poraz ... celo američanom se tako zdi (glej podatke za Jeep Liberty).

V osnovi je motor podhranjen za tako porabo kot jo da od sebe (so boljši stari V8), offroad zmogljivosti pa so dokaj "zanič" (glede na predhodnika). Pogon je sicer v dveh izvedenkah (stalni so bolj redkost) ampak še vedno v vseh pogledih "zaostaja" od japonskih in EU tekmecev.

Kar se tiče motorja ti verjetno ne bo znal noben tu povedat kako je z vzdrževanjem, malce poglej po ameriških forumih (povsod pljuvajo ker je "samo" V6
evil.gif
), kar se tiče udobja in luksuza je to spet v nekem drugem svetu, cel avto je več ali manj plastik fantastik.

Sumarno prideš na koncu do zakjučka, da če že potem kupi GRAND cherokee!
zmaga.gif

To, da Liberty ni ravno priljubljen, bo kar držalo, čeprav v svoji okolici redno opažam vsaj 2. Glede motorizacije bo kar držalo, V8 ima več navora v nižjih vrtljajih in se ga zato povsem normalno pelje med 1,5 - 2k rpm. Če primerjaš z evropejci ima grand recimo 235 konjev (4,7 V8, HO motor v letnikih od 2002 naprej mislim da ima 265 konjev) proti mercedesu ML 430 , ki jih ima okrog 300 če se ne motim. Motorji pri američanih pač niso tako naviti (oziroma optimizirani, kot nekateri radi rečejo), vendar zato ni težav z vzdržljivostjo. Libertyjevih off-road zmogljivosti sicer ne poznam, grand pa je kot tank. Go-anywhere-anytime. Tudi v primerjavi z evropejci (oziroma azijci, na off-road sceni močno prednjačijo toyote in nissani - predvsem patroli - pa tudi suzuki jimny je priljubljen prav tako kot suzuki vitara, če iščeš nekaj bolj low-budget).
Grandu gre mogoče zameriti to, da mu manjka ročna zapora prednjega in zadnjega diferenciala, čeprav jih na veliko vgrajujejo sami. Mislim, da serijski quadra-drive (tega imam tudi sam) ali selec-track svoje delo opravljajo prav tako dobro v vseh pogojih. Sam pač nimam potrebe po takšnih zaporah, sredinski pa je tako ali tako zaklenjen, ko preklopiš v reduktor.

Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Dobro no, to da je plastik fantastik mi je jasno in da terenske zmogljivosti niso nevemkaj v primerjavi z evropskimi in japonskimi tekmeci me niti ne moti, ker se ne bom šel off roada. Mi je preprosto všeč in me to ne odvrača. Da od sebe spravi veliko premalo za svojo porabo (13-18L, podatki z neta) in da ima servisni interval na samo 5kkm (sem šel prebirat manuale) pa je že malo bolj zoprno in mi dela pomisleke in vzbuja nezaupanje v tehniko
smile-1.gif

No kaj pa kakšen nissan murrano? Si ne delam utvar, da bi našel kakšnega normalno ohranjenega za takšen denar (okrog 10 jujrev) in da bi ga pol sploh hotel še spodobno vzdrževat. Taka malo bolj luksuzna in tehnično napredna reč pa najbrž kar kliče po stroških, ko je enkrat v primernih letih in kilometrini?

Servisni interval je eno, realnost pa drugo. Če uporabljaš sintetiko greš komot na vsaj 2x ali celo 3x daljši interval, tako pravijo tudi sami uporabniki na jeepforum. Nekateri so dali olje v analizo po določeni kilometrini (ne vem na pamet) in je še vedno povsem ustrezalo specifikacijam. Sam sem se odločil, da bom olje v motorju menjaval na 10kkm. Manj se splača zezat z menjalnikom, zato sam redno preverjam nivo in barvo olja. To je pač "davek" avtomatika (pa ne mi začet nakladat o DSG-jih in podobnem, ker gre za čisto drugačen koncept menjalnika).
Jaz bi se na tvojem mestu še vedno obrnil za grandom. Dobiš največ za svoj denar.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.407
5.658
113
14k za lexsusa?
smile-1.gif
Nism vedu da so tolk pocen

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.325
7.354
113
Kaj pa kak chevrolet suburban? Mislim velik je, ce je to neka posebna zahteva =)