Je mozno z vajami za oci odpraviti dioptrijo?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Malo sem pregledal nekatere debate v forumih o zdravem življenju ipd. Zasledil tudi nekaj linkov z vajami za oči.
Npr: vaje1
vaje2

Gre se zato, da naj bi z redno vadbo celo izničili dioptrijo.
Sam imam L-1,25 D -1,00. Dioptrijo imam že 14let enako, v tem letu pa se mi zdi, da se mi je malo poslabšala.
Sicer ne veliko. Še vedno sem normalno opravil kontrolni zdravniški pregled za avto, vendar sem par stvari moral malo dlje gledati, da sem jih točno videl.

Kolikor sem zasledil vsak svoje trobi. Nekdo, da zelo pomaga, nekdo pa, da ne pomaga toliko, da bi se ti splačalo metati čas za izvajanje vaj stran...

Ali je kdo že preizkusil kaj takega? Ali je sploh teoretično možno, da se dioptrijo na tak način odpravi?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Teoretično ni možno.

Enostavna miopija (o čemer je tu verjetno govora... pač kar ima 99% mladostnikov, predvidevam, da si eden izmed njih) je z drugimi besedami "predolgo oko" za tako močno lečo, kot jo ima bolnik. Razlaga tega, zakaj se oko "podaljša", je še vedno stvar polemik, najverjetneje pa gre za kombinacijo dedovanja in faktorjev okolja (pogosta uporaba bližinskega vida).

Vaje, ki jih opisuješ, naj bi v prvi vrsti okrepile ciliarno mišico, vendar ni povsem jasno, kako naj bi vplivale (če sploh) na slabšanje kratkovidnosti. Vsekakor pa je ne morejo pozdraviti!

Glavna stvar, ki jo lahko narediš je, da imaš vedno primerna očala/leče za svojo dioptrijo. Po zadnjih raziskavah naj bi bila premajhna korekcija dosti slabša za napredovanje bolezni kot brez korekcije. Z drugimi besedami, če se ti zdi, da slabo vidiš s trenutnimi očali, bi ti svetoval obisk pri okulistu.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Očala uporabljam samo za vožnjo ponoči in v slabem vremenu.
Podnevi jih ne uporabljam, tudi jih ne uporabljam pri športu, delu ipd. V bistvu jih sploh ne nosim - jih imam samo v avtu pripravljene.

Me pa vseeno moti, ker ne vidim jasno. Tako da kakšnega znanca/kolega ponavadi ne pozdravim ko gre na hitro mimo mene
grin1.gif

Potem je očitno edina opcija brez očal operacija? Oziroma čakanje, da se ti vid izboljša?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Je možno. Sicer nisem strokovnjak za oči in različne tipe dioptrij, imam pa prijateljico, ki je je tega lotila in delala vaje in je zdaj brez očal in dioptrije. Vsak zdravnik v optiki ti bo rekel, da to ni možno (tudi meni je), ampak oni so trgovci z očali, ne zdravniki, ki bi ti izboljšali vid. Verjetno vaje ne pomagajo v vseh primerih, v nekaterih pa prav gotovo, poznam še en drug primer.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Pri tvoji dioptriji bi bilo smiselno razmisliti tudi o kakih kontaktnih lečah (če te motijo očala). Mene je že -0,5 motilo. Mi je popolnoma jasno, kaj misliš z "neznanci, ki ti mahajo" ;-).

Vid se ti izboljšal ne bo. Laserska operacija pa je tudi dvorezen meč, ker boš potem prej videl slabše na blizu (kar je za naš način življenja in dela dosti večji hendikep kot malce slabši vid na daleč!). Več o tem smo par mesecev nazaj že debatirali... malce poišči.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Morda veš, kako veliko dioptrijo je imela? Lahko izključiš, da je bila na laserski operaciji in ti pač ni povedala?

Ker kot sem že napisal... nekega fiziološkega substrata te vaje za oči nimajo - ker ne vplivaš na okvaro - to je predolgo oko. In enako ti bo rekel tudi zdravnik, ne le optik.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Uh samo leč ne
uf-1.gif
Pa še ogromno je nekih stvari - vedno nove kupovat, kar na koncu leta kar nekaj nanese, zelo pazit na njih, ko jih daješ v tisto razstopino itd itd.
Raje še naprej koga spregledam, ko se sprehajam
grin1.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
kot otrok sem na daleč na desno oko videl zelo slabo ( kao 2,5 dioptrije)

nato so iz mene naredili gusarja ( ja tako so me zajebavali sošolci)
cele dneve sem imel pokrito zdravo oko + tedensko hodil na vaje h okulistu....

sedaj vidim normalno....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To je povsem druga stvar.

Škiljenje je povzročilo, da so možgani pričeli ignorirati sliko iz bolnega očesa (zato 2,5 dioptrije). Ko so enkrat pokrili zdravo oko, je tudi "bolno" dobilo priložnost, da se izkaže
cheer.gif
. In očitno se je...

Tu pa govorimo o čisto navadni kratkovidnosti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se navadiš... Imaš tudi take, ki jih lahko imaš po več dni noter ali pa uporabljaš dnevne (če ti gre na živce pucanje).

Ne rečem, da ni drago... ampak vsaj vidiš ostro
smile-1.gif
. Mene letna zaloga pride okoli 150 evrov.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če bi bila kriva leča, bi ti po mojem dali očala, ne pa prekrili zdravo oko... To, da si slabo videl na eno oko, je že posledica škiljenja!

Daj se pozanimaj plis... ker jaz ne poznam nobenega drugega razloga kot škiljenje (strabizem, leno oko), da bi otroku dali prevezo čez oko.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Morda veš, kako veliko dioptrijo je imela? Lahko izključiš, da je bila na laserski operaciji in ti pač ni povedala?
Dej prosim no ne s takimi bednimi. A si mogoče v optiki v službi? Govorim ti resnico. In ja, oko imam mišico, lahko jo natreniraš in imaš spet sliko v fokusu. Nobene čirule čarule, navadna očesna telovadba. Ne vem zakaj je za tako preprosto stvar potrebno podjebavanje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Optika človeškega očesa (žal) ni tako zelo enostavna.

Ti ciliarno mišico potrebuješ samo za gledanje na blizu. Default stanje očesa je gledanje na daleč, ko so vse mišice sproščene. Ne moreš mišice "natrenirat", da bo nekaj več kot samo sproščena.

Ponavljam... slika ni izven fokusa zaradi mišice. Niti zaradi leče! Enostavno je oko predolgo in leča tudi ob svoji najmanjši lomnosti (ko so mišice sproščene) preveč lomi svetlobo in slika nastane pred mrežnico.

Kot sem rekel... če je šlo za enostavno kratkovidnost, nekaj ne štima pri tej zgodbici s treniranjem.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Punca je arhitekta, veliko gleda v papirje in monitor. In vedno je nosila očala pri delu. Vsake toliko časa malo večjo dioptrijo, se mi zdi do +2 ali celo več. In v kake pol leta se je spravila v stanje normalnega dela brez očal. Ker oko bolje poznaš lahko sam razložiš kako je do tega izboljšanja prišlo, definitivno pa ji je to uspelo samo z očesno telovadbo.

Včasih smo ljudje preveč leni, očala so marsikdaj bergla. In rabimo vedno večjo, prodaja očal cveti. Ta faktor pri vsej očesni znanosti precej vpliva na pogled. Tako kot v celotni medicini, ki je večinoma samo še prodajna polica farmacije.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
No, vidiš, pa smo prišli zadevi do dna.

Punca je daljnovidna in ne kratkovidna! Če je okvara obojestranska, akomodativna (kar pomeni, da dejansko očesna mišica ni dovolj močna) in z zmernimi dioptrijami, se da marsikaj storiti s t.i. vidno terapijo (ki je omenjena že v prvem sporočilu).

V primeru daljnovidnosti pa je stvar na žalost precej neučinkovita.

Ljudje večinoma ne ločujejo med daljnovidnostjo in kratkovidnostjo, ampak pač rečejo "imam očala". Ne vedo pa, da gre za dve popolnoma različni stanji, ki se razlikujeta v praktično vseh pogledih, razen v enem najbolj očitnem - zdravljenjem z ukrivljenim steklom.

Pri daljnovidnosti so včasih očala res "bergla". Morda še slabše... prekratka bergla, zaradi katere si potem še hrbtenico fentaš. Pri kratkovidnosti pa je stvar popolnoma drugačna. Tako da raje ne posploševat preveč. Nekatere stvari so farmacevtizirane, ampak tako hudo zaenkrat na srečo še ni.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Pri daljnovidnosti je torej očesna telovadba lahko učinkovita. V konkretnem primeru kratkovidnega uporabnika pa ne.

V šolah dobi veliko otrok očala zaradi daljnovidnosti. In tako se jim vsake par let zamenja očala z 0.5 večjo dioptrijo in tako te očesni strokovnjaki pripeljejo do debelih očal, ki jih sploh ne bi potreboval. To je tako kot bi otrokom dajali tabletke za hujšanje namesto da bi jih navadili fizične aktivnosti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kot sem rekel... ne preveč posploševat.

Pri otrocih je stvar še posebej delikatna, ker se vid še razvija. Tu predvsem mislim "notranji vid", torej možgansko skorjo. Otrok, ki je daljnoviden na eno oko, bo v roku parih let oslepel na to oko. Čeprav ni nič narobe z očesom razen malce defektnega optičnega aparata, bodo možgani zavrnili neostro sliko in postopoma prenehali sprejemati podatke iz bolnega očesa in se raje osredotočili na zdravo oko. "Možganska slepota" pa je neozdravljiva!

Harry Potter "look" ni zgolj način služenja naveze zdravstvo-okulistika, temveč dejansko preprečuje resne primere invalidnosti že v samem otroštvu.

Tako da... vse je odvisno od posameznega primera. Ne bom rekel, da ne obstajajo strokovne napake, ampak takšnole udrihanje čez vse strokovne odločitve (ki so v večini pravilne) pa ne vodi nikamor. Upam, da tudi sam to vidiš.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

Pri meni (kratkovidnost) je bilo pa tako, da je oko, ki je bilo bolj bolj obremenjeno (predstavljajte si nekoga, ki napenja oz. stiska oči, ker ne vidi pretirano jasno) na dolgi rok končalo s precej nižjo dioptrijo, kot oko, ki se mu to ni dogajalo. Štart je bil pa za oba isti. Pa seveda so tudi meni rekli, da napenjanje samo škoduje in poslabšuje vid.

Nekak mora biti nekaj tudi na teh mišicah. Vsaj v mojem primeru.

Danes se mi to ne da več in raje čakam na starostno daljnovidnost, ki bo vse skupaj skompenzirala spet na nulo...
cheer.gif

Podobne teme