Je možna povezava 2 zunanjih diskov v RAID ?

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Lp,

Kot že naslov teme pove, namen imam kupiti 2 zunanja diska, bi pa želel da delujeta v raid načinu se pravi da če shranim podatke na enem se isti podatki skopirajo tudi na drugem ?

sprasujem se.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
SW RAID je možen iz katerihkoli nosilcev podatkov. Tudi iz USB kjuča lahko narediš.

Vprašanje je smislenost tega početja če ravno nimaš kakšnega sodobnega prikjučka (like USB 3.0) oz. na hitrosti ne pridobiš nič (oz. še izgubiš), varnost podatkov (mirror) pa jasno deluje.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Smiselnost, hmm gre se mi predvsem za sprotno shrambo fotk, tako da tudni ne gre za nevem kako ogromne prenose podatkov.

Plata mi pa podpira USB 3.0 tako da bom uzel tudi tak disk
wink-1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
se opravičujem, ker se bom "uštulu" v temo....

vsak dan uporabljam USB ključ...majhne datoteke....
pa me zanima...kako lahko naredim na domačem računalniku, da samo vštekam ključek in se datoteke katere sem shranil npr na ključ v službi prenesejo v mapo na domačem računalniku...v mislih imam seveda samo tiste ki manjkajo v tej mapi..ker glavni nosilec je ključek, na katerega se dodajajo novi fajli...
da bi nekako sinhroniziral ključek z mapo na namizju?
hvala

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Linux? Pol ja.

Windows?
Pol:
- če plata podpira, lahko
- na USB 99% plata NE podpira RAID
- Windowsi razen server verzij ne podpirajo SW RAID 1 (razen če je HW RAID v resnici SW, ampak ne bomo komplicirali ampak mu bomo rekli HW RAID)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik dnagrafik pravi:
Sodeč po tem je to možno KLIK
Ta link govori o internih PATA diskih.

Lahko pa kupiš externo škatlo za več diskov, ki sam podpira RAID. Je seveda dražji od navadnih.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Načeloma na Linuxu gre marsikaj, na Windsowsih malo težje, v vsakem primeru pa je vprašanje, če je smiselno. Če diske šele kupuješ, razmislo o varjanti, ki podpira željen RAID že v osnovi (torej eno ohišje, več diskov in RAID podpora).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mislim, da ti in dobovsek v resnici potrebujeta drugacno stvar:

http://support.microsoft.com/kb/307885

SW RAID1 na zunanjih diskih je po moje nesmisel, ker v resnici ne zelis zrcalne kopije vsega (torej tudi tistega, kar za*ebes oz. se pokvari v sistemu(, ampak zelis backup.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ravno to sem hotel predlagati. Backup vsak dan in stvar je rešena, ker da bi hotel RAID na USB zaradi hitrosti, je nesmisel, za varnost podatkov je pa backup sigurno bolj primeren v tem slučaju. Če ga res skrbi za podatke, lahko tudi na dva zunanja diska, vsak dan na enega.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Jaz imam to rešeno z Acronisom. Imam narejen schedule da mi avtomatično vsak 1 ponedeljek v mesecu dela backupe v img datoteko, in me o tem tudi samodejno obvešča na email. Luštna zadeva. Seveda si termine backupov lahko določiš po svojih potrebah.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Huh tnx za vse info !

Diske šele kupujem, tako da razmišljam da je v bistvu res brez veze imeti SW RAID 1 če si lahko sam na dveh ločenih zunanjih diskih delam backupe dnevno. Pač en folder v en disk in isti folder kopiram še na drug disk...

Recimo lahko vzamem takega KLIK

Res je da je prva varianta hitrejša ampak kot sem že rekel to ne gre za nevem kako velike dnevne količine podatkov
wink-1.gif

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Enako konfiguracijo uporabljam jaz, samo z malo več diski. Vsi diski so pod AES Truecrypt zaščito.

1. Pomembni podatki (~0,5GB - dokumenti) so na:

- primarnem disku (prenosnik)
- backup disku na eni lokaciji
- backup disku na drugi lokaciji
- Dropboxu (to seveda enkripcija pade, ampak recimo, da jim zaupam)

2. Manj pomembni, a vseeno zelo pogrešljivi podatki (200GB - fotografije, filmi, glasba) so na:

- primarnem disku (prenosnik)
- backup disku na eni lokaciji

3. Pogrešljivi podatki so na:

- zunanji disk na eni lokaciji
- zunanji disk na drugi lokaciji

4. Nepomembni podatki so na:

- zunanji disk na eni lokaciji

Za sinhronizacijo uporabljam FreeFileSync.

V principu imam pokrito bolj ali manj vse, razen bit-rot-a. Glede tega pa zaenkrat še nisem odkril, kako v nekih normalnih finančnih okvirih poskrbet tudi za to
frown-1.gif
.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

1. Pomembni podatki (~0,5GB - dokumenti) so na:

- Dropboxu (to seveda enkripcija pade, ampak recimo, da jim zaupam)

To sem imel že tudi sam v mislih (druga lokacija) in bom očitno moral nabaviti 3 zunanje diske
zmaga.gif

Tole za dropbox pa prvič slišim
zmaga.gif

Tnx za vpogled v hranjenje podatkov
wink-1.gif

LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če še nisi slišal za Dropbox, se vsekakor informiraj o tem. Zastonjski servis, ki nudi 2GB on-the-fly sinhronizacije ali 100GB za okoli 100 EUR letno.
Odlična zadeva za konstantno varnost podatkov med backupi (sploh če nisi na RAID-u, ampak delaš backupe ročno). Poleg tega ima še revision-e, kar pomeni, da ne le hrani kopije datotek, ampak hrani tudi kopije sprememb datotek.
Če pa jim vseeno ne zaupaš (oz. jim ne zaupaš res kočljivih podatkov - npr. gesla), potem lahko mirno sinhroniziraš samo TrueCrypt container, ki se potem razpakira šele na tvojem računalniku.
Druga lokacija je primerna zaradi nezgod, ki prizadanejo VSE naprave na neki lokaciji (npr. naravne nesreče, električni udari, obisk džanksov).
Priznam, da je moj sistem malo overkill, ampak dve leti nazaj sta mi na dveh lokacijah hkrati crknila dva diska z enakimi informacijami. Od takrat se mi en zunanji disk ob računalniku (ala TimeCapsule) enostavno ne zdi več niti pod razno dovolj varna zadeva.
Diske nadgrajujem enkrat na 1-2 leti. Takrat pač kupim model, ki ima najboljše razmerje EUR/GB. V tem času sem skoz dal 5 WD MyBookov in Elements zunanjih trdih diskov in kljub temu, da jih marsikdo kritizira, meni še vedno vsi delajo.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Sem se informiral o Dropboxu, je zanimiva možnost hrambe podatkov...

Kar se pa tiče pretiravanja pri hrambi podatkov pa bi rekel da od viška ne boli glava, Če ti zaradi okvare diska zmanjka dobršen del podatkov se lahko zgolj tolčeš po glavi zakaj nisi prej več vložil v varnost hrambe podatkov
wink-1.gif

Lp

Podobne teme

Odgovori
0
Ogledi
20.166