Jaz bi surfal! (hints wanted)

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Torej so me nekak navdušli za windsurfing...

Zdaj pa me zanima;

Kaj vse rabim?
Kje to dobim vse na enem mestu?
Cena?
Se bolj splača rentovat zadevo al kupit?
Kolko časa se to uči, da se solidno pelje? (nisem smotan, nisem pa naravni talent)
Kako zadevo prevažat? (na streho zadeva odpade zaradi izrednih pogojev)

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Hm za začetek brez veze karkol kupvt, sploh če greš v nek kraj kjer lahko uzemš npr. tečaj, ker se lahko s primerno opremo velik hitrej naučiš, sploh v tečaju, se naprimer v enem tednu že lohk pelš čist lepo, pol je pa dober še kej naprej uzet, al pa da te kdo nauči, vsaj tok da znaš poleg osnovnega še kšn obrat, da se naučiš pelat pol z manšo dilo, vožnjo s trpezon (kle se začne zabava
evil.gif
), pol še vožnja v zankah, naprej pa sam še vozš in vozš, da greš vedno na manšo dilo in v vedno veči vetr. Drgač pa mogoče tud na začetku je dobr met svojo obleko, čevle, rokavice, pa pol kasnej še trapez k to itak skoz rabš.
Kar se tiče pa ostale opreme rabš pač dilo (dilo, smernik, zglob) in pa jadr(rig -- jambor, lok, peta, jadro), zdej kšne bolše firme so za dile F2 pa JP, za jadra kšn Neil Pryde pa North Sails al ap Arrows, pa tud ostalo ni slabo, najbolš da vse prej prečekiraš, ker je oprema dokaj draga in jo tud kupš za dl cajta ter kupš ornk. Dilo in jadr pomoje kupš mal kasnej, ker ko se učiš in napreduješ rabš skos drugačno opremo in pač ta cajt rentaš, pol pa k že neki znaš pa nabavš. Jst sm na začetku vse rentu pol sm si nabavu obleko pa to, pol jadr, zdej pa špram za dilo, bom drug let nabavu.
Opremo dobiš na različnih koncih, odvisno tud od firme npr. F2 dile. Arrows jadra pa to majo v Fun Sportu nasprot tavelzga merkatorja, pol JP NeilPryde pa še marskej druzga majo v Amodorju na kodeljevm, za kšno rableno opremo in več informacij pa poglej na www.slosurf.com al pa kej se najde tud na bolhi kar se opreme tiče.
Z prevažat pa mislm da če maš svojo dilo pa to, gre edin na streho al pa v kšn kombi, ozeroma če potuješ z avijonom je dobr met en tak bag k ti gre not use, dila, jadr(a), jambori, itd. in se prej zmenš s prevoznikom, ker je tud odvisno s katero družbo letiš, niti ni tok drago, so pa lohk problemi s kšnimi nizkocenovnimi prevozniki k majo svoje zahteve.
Večino drugih informacij sicer dobiš tud po netu, če te še kej posebi zanima pa kr vpraši, to je v glavnem kar se tiče osnove mislm da use.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Ql to, je pa dobr da maš enga zravn k ma neki pojma, ker če ti usaj mal pove ti ful pomaga, vsaj da veš kako morš bit obrnjen, kako ti more vetr pihat, kje morš stt, kako met jadr obrnjen itd., ugalvnm pa tud učas je lohk kšna banalna fora, malenkost pa gre velik laži. Prava oprema je itak prvi pogoj, na začetku pa ponavad itak dobr da veš te osnove, pol morš pa ravnotežje na dili natrenirat, naprej gre že nekak. Mogoče bi blo dobr da si preberš na slo surfu maš priročnik in ti piše praktično use.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Po 15 avgustu ti lahka pošljem prekopirano slovensko knjigo o srfanju, sam najprej bi se rad še sam naučil, in jo bom rabu zdle ko grem na morje.
Tko da ti je usaj mal jasn za ka se gre.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
jst ga bom zdej prvič peljal s sabo...kolk resta dobim če mi na avtocesti pade srf dol pa pobijem par folka ?

me je mal strah.press

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Ma če ga dobr gor prtrdiš ni bojazni da bi odletu, je pa fajn met surf v žoku, ker drgač boš srf poškodval. Mi tko furamo že leta na strehi, mene bl skrbi za montano k je že usa napokana pa stara, sej bo itak treba novo, sam maš pa kr orng sranje pomoje če ti kej tazga dol na autobahnu odleti.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
mene vse skrbi
frown-1.gif

žoka nimam,bom dal kr na streho na tiste dve palce za smuče furat...pa dve male gurtne mam, one zategovalne na račno. ucpodi in uzgori bom dal pa debelo peno da bom lahka to fajn prvezu.

Za srf me ni strah ker sm ga dobil zastojn pa sm si ga pokitu pa preštrihu, bi ga mogu še polakirat pa ni cajta, tak da ga lahka magar dol pustim, če bo pa sred poti ratala vožnja iz kakršnegakoli razloga nevzdržna ga pa lahka tut kam v travo fuknem pa grem naprej. okol 3,5m je dolgi pa 60cm širok, jambor pa okol 6m dolgi
uf-1.gif
...stari srfi so bli večji kot so zdej.

Sam po drugi strani pa če je bratranc na katrci pelu 290L in 3m dolgo desko, ga bom pa še jst
grin1.gif

Vseen je pa bolš da me je prej strah ko pa da se pol jokam
smirk-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Ma ja sej daš na prtlažnik, direkt na palce zdej če je str srf pol itak ni tak problem če ti ga ni škoda, edin gurtne mogoče dub kšne nove če z unimi nebo ql, sej to ni tok drago. Pol če lepo zvežš mislm da nima kej bit, je pa res da so ble stare dile ožje in dalše. Drgač pa kok maš pa to jadr velk, k ma 6m jambora?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
hysterical-1.gif
, sam čudn se mi je zdel, ker zdej maš naprimer za jdr 10m2 jambora slabih 5,5 m, za neke normalne velikosti pa tm od 4 do 4,5.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KAj vse rabiš ti je napisal XCIDE, jaz bi samo dodal, če boš kupoval v Ljubljani, potem raje kupuj v SurfShopu (www.amodor.si), ker so tehnično veliko bolj podkovani kot pa v FunSportu na Celovški.

PRvo itak nekje rentaj, da vidiš, če ti odgovarja windsurfanje, ko boš pa šel v nabavo si pa kupi dilco nekje ranga 145l, da jo boš lahko imel malo dlje časa... na njej se lahko vse naučiš kar rabiš, beach start, water start, vožnja s trapezom, obrati... recimo Mistral Explosion je pomojem dobra izbira.

Glede denarja - lahko zmečeš kolikor češ denarja, je jama brez dna. Recimo za lanski model dile računaj ene 600€, jadro (zopet lanski model)ene 250€ (vstopni model - rekreativno jadro), jambor 150€, lok 100€, podaljšek ene 50€, zglob ene 50€, trapezne vrvice ene 20€, dvižna vrv ene 12€..... potem je tukaj še trapez od ene 100€ dalje, če hočeš zgledati kot prvi sveder MBja, si moraš še eno zajebano lycro kupiti je tudi od ene 50€ dalje, neopren obleka te pride od ene 100€ dalje, rokavice ene 15€, čevlci ene 45&#8364, da si ne razbiješ svoje uma, lahko kasneje še nabaviš čelado, od ene 50€ dalje.... govorim za novo robo, rabljeno je pa odvisno, kolikor si pač pripravljen dati..

Kasneje si boš moral kupiti še eno jadro, ki te bo prišlo od 300€ dalje, seveda pripadajoči jambor, ker približno na vsak kvadrat se manjša jambor, pa še lok, da boš da boš lahko imel sestavljena dva jadra.. uglavnem, kolikor češ denarja...

Glede firm, je če mene prašaš dokaj vseeno. Od desk so v vrhu Tabou, Mistral, JP, F2, Fanatic, Starboard, pa še sem kakšno izpustil... tukaj bi jaz gledal, predvsem katero dobiš najceneje, ker na začetku itak ne boš opazil razlik med dilami, pa še kasneje vprašanje... vsaka dila je dobra in če kupiš novo, po mojem mnenju ne moreš faliti..

Za jadro je podobna zgodba (NeilPryde, Severne, NorthSails, Gaastra - pri NorthSails imaš pet let garancije), katero koli znamko kupiš, ti bo zadostovalo, jaz bi zopet gledal na ceno. Vsekakor se še pogovori s kakšnim majstrom, da ti o njpametneje svetoval.. Je pa morda zazačetek kupiti dobro rekreativno jadro, da že takoj ne zmečeš gore denarja za neko Freesytle jadro, potem pa ugotoviš, da bi bil pa vseeno raje najbrži v zalivu (rave jadro).

Za prevoz opreme, če ne moreš na strehi peljati, je bolj težko vse skupaj speljati. Ali si nabaviš prikolico, kar je zopet drago k žafran, druga varjanta pa je, da daš pač vse skupaj v avto - meni v karavana gre dila, trije jamborji, dva loka, tri jadra brez problema, je pa res, da grem lahko samo sam nekam, ker mam celo desno stran avtomobila zafilano.

@XCIDE: Arrows jader ne izdelujejo več, v FunSport-u imajo samo še zadnje modele lanskega leta, oziroma enega prej. Tam prodajajo MauiSails, pa Ezzy Sails, pa morda še kakšna. Slosurf.com pa tudi žal več ne dela - baje so jim strežnik skenslal, tako da samo še totisurf.com, pa styleteam.com sta goody..

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
hysterical-1.gif
, sam čudn se mi je zdel, ker zdej maš naprimer za jdr 10m2 jambora slabih 5,5 m, za neke normalne velikosti pa tm od 4 do 4,5.

To so še oldschool jamborji in oldschool jadra, tako da je čisto možno, da je jambor tak velik.. Po vsej verjetnosti so še trikotna jadra..?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
evo da malo spiham prah s te stare teme, ker imam par novih vprašanj
smile-1.gif

Sem še čisto svež iz začetnega tečaja v Egiptu in totalno navdušen nad tem športom. Ker bi rad tole znanje še malo utrjeval nekje na Jadranu dokler je še pač poletje, me zanima kje blizu Slovenije (Istra in nižje) bi se dalo rentati to opremo in koliko kaj rent stane?

Kam se splača it surfat tukaj blizu nas, vsaj za začetnika ki se zna obračati na 145-160L deski? Pa nekje kjer je normalen veter in je možen normalen start z obale, ker vodnega štarta pa res še ne znam
grin1.gif

Opreme še ne mislim nabavljati, ker je predrago, bom nabavil kasneje po nadaljevanem tečaju
cheer.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
dosti kje se da rentat zadeve, samo je drago

recimo na krku lahko rentaš v baški, je dokaj blizu

normalen start z obale... a potem pa ne boš nikoli padel? itak v vodi potegneš jadro gor in gremo naši, za vodni štart rabiš tud dost močan veter, če nimaš ravno 50kg

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
koliko pa je to približno "drago" - kar se tiče najema?

ja sej sredi vode znam zlesti in štartati, ni problem. Gre se za to da naredim tudi čimveč beach startov.