jastog

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
v hladilniku imam 2 živa jastoga ki čakata na svoj konec.zanima me kako pripravljate zadevo.ponavadi sem jih naredil na žaru ampak glede na temperature je do žara še dolga.ima kdo kak pameten recept.neko preprosto zadevo pa da meso še vedno ohrani aromo in okus.kake ekstra omake ali siri odpadejo.hvala in ***** sledijo
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
itak
crazy1.gif
krava,prašič,tele ko ga/jo koljejo pa prav uživa v tem in komaj čaka da dobiš ti del telesa na krožnik
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.176
113
blizu močvirne prestolnice
No no no, tiste ne kuhamo žive, pištola ali nož in to je to. Ne narobe razumeti, pri meni mora biti vsak dan meso, le to me zanima, kako lahko živo žival kuhate, bi lahko probali na tebi?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Jastoga pokuhaj, izlušči meso zloži na poseben krožnik.
Luščine potolci z kuhinjskim kladivom in naredi jušni fond, na olivcu popraži čebulo, peteršilj , dodaj potolčene lušine in kuhaj duši.... kakšne pol ure, zalij z belim vinom posoli in popopraj dodaj malo primorskih zelišč ter paradižnik pasiran. Ko bo vse skupaj vrelo približno pol urce odstavi in precedi.
Čisto tekočino boš porabil pri izdelavi rižotke.

Rižota. Na maslu prepraži dve drobno sesekljani šalotki, da posteklenita. Dodaj riž malo ga popraži in zalij z cca 3 deci belega vina.
V posebni ponvi prepraži jurčke na čebulici in dodaj malo česna ter peteršilja, kot da bi jih pripravil z jajci samo jajc ne dodaj
wink-1.gif


Riž ob konstantnem mešanju pusti, da se zasluzi ter ga ko mu začne zmanjkovati tekočine dodajaj jušno osnovo, ki si jo skuhal iz lušin. Ko je riž še "malo al dente" mu dodaj popražene gobice ter prmešaj in dodaj maslo ter malo parmezana. Še enkrat premešaj in pusti odstati cca 10 minutk.

jastoga nareži na rezine debeljine cca 2 do 3 centimetre. Naredi pivsko testo, pivo, moka, kakšno jajce po potrebi.

V kozici pogrej dosti olja, ter v njem ocvri rezine jastoga, ki si jih predhodno namočil v pivsko testo. Testo mora biti gosto, kot malo bolj gosta masa za palačinke. Najlažje je, če ko daješ cvret počasi s prsti spuščaš rezine jastoga v olje tako da zaplavajo. Ko so zlato rumene so fertik. Položi jih za pol minutke al pa minuto na serveto, tako, da malo popivna olje.

Postrežba:

Poštena kepica rižote na posteljici iz rukole, pokapani z dobrim balzamičnim kisom (ampak res malo) na rižotko položi ocvrte rezine jastoga, zraven pa postrezi dobro ohlajeno krompirjevo solatko z dost majoneze in kakšno res dobro malvazijo.

Vrhunsko meni sede, moja zbaše tud celga jastoga tkole, otroc pa sploh kombinacijo raka z krompirjevo solato.

Evo recept ala Dentex
wink-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Zanima me, zakaj se morajo živi dati kuhati? To je pa res mučenje živali!
Raki naj ne bi čutili bolečin, oz. če že, minimalno, tako da je vseeno, kako ga ubiješ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pain_in_crustaceans

Poleg tega jastogi nimajo centralnega živčnega sistema, tako da če ga štihneš v glavo, onesposobiš le en del telesa, živi pa še dalje.
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kaj je pa tist "jok" ko ga popariš?
evil.gif


Kot od kakega dojenčka
hysterical-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Raki nimajo organov za kakršenkoli zvok (razen udarjanja s kleščami). Če se spomnim nekega pisanja (ki ga ne najdem), naj bi to bilo nekaj v povezavi s hitinom (oklepom) na hitri spremembi temperature.

Seveda pa je odvisno, koga vprašaš, treehuggerji imajo "nekoliko" drugačno mnenje:
http://www.treehugger.com/corp...-screaming.html
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Čisti off:

Ti pa si human
hysterical-1.gif
.

Daš ga na led pa z brisačko pokriješ da ga ne zebe
hysterical-1.gif
.

Drgač pa nimam nič za pripomnita za ali čez jastoge.
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
zato da ostane živ.ker če crkne ga lahko zabrišeš v kanto.zmrznjeni so predhondo bili živi skuhani.
drugače jastgoi lepo živijo tudi pri 2-4 stopinjah.atlantik je že tako hladen na globini 120metrov pa sploh