Jajčevci – kako jih pripraviti brez žara

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Jajčevci pečeni na žaru so mi fenomenalni, pa me zanima, kako jih spraviti skupaj v ''kuhinjskem'' okolju in z uporabo čim manj olja. In sicer je na voljo indukcijski štedilnik, različne vrste ponev s teflonskim premazom, itd..

Sem jih tik pred peko narezal, malce povegetal in dal na nekaj olja, prej segrel ponev in vse skupaj popekel. Prva runda je bila malce zažgana, naslednje so že bolje uspele, vendar je bilo še vedno kar nekaj olja uporabljenega. Zanima me, če jih je možno narediti še na kakšen drug način, da se uporabi čimmanj olja.
 

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
jih narežeš na kolobarje, mal posoliš, spečeš v ponvi (lahko probaš s čim manj olja) pol pa stisneš gor česn pa limono.
zmaga.gif
 

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
jih narežeš na kolobarje, mal posoliš, spečeš v ponvi (lahko probaš s čim manj olja) pol pa stisneš gor česn pa limono.
zmaga.gif

Ali pa kis namesto limone (kar precej kisa), daš v hladilnik in rezultat je super hladna solata - pa še dober toč ostane, ker v kis spustijo dober okus.

Pazi le pri cvrtju, ker dobesedno pijejo olje - bolje je, da jih namažeš z olivnim oljem in daš v pečico...
 

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Lahko si jih spečeš skupaj z jajcem. Najprej jajčeveč nasekljaj in ga malo na olju in čebuli prepraži, dodaj zelenjavo po želji, na koncu pa jajčka gor in dober tek.
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Lahko najprej rezine vržeš v mikrovalovko (v pokriti posodi), da se mal zmehčajo in oddajo vodo. Samo ne preveč časa, da ne bodo pocasti.
Potem boš v ponvi lažje kontroliral, koliko jih popečt, ker ti ne bo treba čakat, da se zmehčajo šele tam.
 

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Lahko najprej rezine vržeš v mikrovalovko (v pokriti posodi), da se mal zmehčajo in oddajo vodo. Samo ne preveč časa, da ne bodo pocasti.
Potem boš v ponvi lažje kontroliral, koliko jih popečt, ker ti ne bo treba čakat, da se zmehčajo šele tam.
Fenomenalno se sliši, hvala za nasvet. Bomo sprobali.
aplauz.gif
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Pa še tole, ko si ravno tako navdušen: posoli jih pravočasno (ne tik pred peko), da bodo oddali nekaj vode, ki jo pred pripravo odlij. To tudi skrajša čas priprave - predvsem takrat, ko grejo direktno na žar; v MW itak izločijo vodo.

Jaz ne začinjam z vegeto ali podobnimi mešanicami, ampak vržem gor sol, baziliko, mogoče mal popra, origano, v trenutkih navdiha limonino lupinico. Lahko tudi rožmarin, če te ne bodo iglice motile pri jedi.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sam jajčevcev ne maram, ampak sem na Siciliji jedel fenomenalno pasta alla Norma, to so testenine z jajčevci in paradižnikom, in moram obvezno enkrat doma probati, ker prav nič komplicirano ne zgleda.

Recept v angleščini
 

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Bistvo dobrih jajčevcev je, da jih prej usoliš in pustiš vsaj 15 min. Jest recimo vode ne odlivam. Potem pa omake, pohanje, ... kar ti srce poželi. Recimo za bolj zelenjavno omako, najprej popečeš narezane jajčevce da se zmehčajo, potem pa zelenjavca po želji (korenčki, bučke, brokoli, ...) tko po kitajsko, da je zelenjava hrustljava, jajčevci pa vsi mehki slastni. Jest mam rad bolj vzhodnjaški stil, tako da v olje najprej nasuješ začimbe: kurkuma, curry, koriander, rdeča paprika, kajenski poper, ... to vse da lepo barvo, poln okus, kajenski poper je pa najboljša pekoča začimba, saj te ne popali ampak lepo nežno nekje od zadaj malo pripeka, mljask
grin1.gif