Izterjava dolgov

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Pozdravljeni!

Imam eno vprasanje.

Kako najbolj ucinkovito izterjat denar od stranke? Gre za storitev prevajanja, torej moje avtorske pravice, besedilo je bilo objavljeno, placano pa ne.

Katere inspekcije so za to pristojne?

V neke grozne stroske vseeno ne bi sel...

Hvala za odgovore!

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Imaš naročilnico? Imaš dokaz, da je delo opravljeno in predano? Si izstavil račun? So bile na opravljeno delo podane kakšne pripombe s strani stranke?

Če je odgovor povsod razen pri zadnjem JA potem boš do denarja prišel. Izterjavo lahko predaš kakšnemu podjetju, ki se s tem ukvarja ali pa celo preizkusiš nov sistem, kateri je bil uveden pred meseci (izvensodne rešitve oz. t.i. hitre odločbe ali kakorkolisejimžereče).

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Narocilnico mi je poslal odgovorni urednik (imam shranjene maile in pa material za delo).

Besedilo je objavljeno v reviji, v besedilo sem podpisan z inicialkami. Besedila imam shranjena tudi na svojem racunalniku.

Pripomb ali pritozb ni bilo nikoli.

Zacel bom s klicem direktorja in mu lepo povedal, da mu bom poslal vse mozne inspekcije na vrat (katere, sem bom ustrezno pozanimal), kako sem pa zasciten kot avtor (tu gre verjetno za krsenje avtorskih pravic) se moram pa tudi se pozanimat.

Hvala in LP,
PIC

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Nisi napisal, če je bil račun že izdan!

Brez zamere a tvoj pristop je popolnoma napačen. Izpadel boš hecen, saj (razen, če si delal na črno) za inspekcije nimaš nobenenega argumenta. Še nikoli nisem videl, da bi se problemi začeli reševati z grožnjami. Kot avtor vsekakor nisi zaščiten, saj tekst ni tvoje avtorsko delo - ti si "le" prevajalec.

Raje pošlji urejen, kulturen poziv v katerem našteješ vsa dejstva in katere dokaze glede naročila in kvalitete opravljenega dela imaš na svoji strani. Na koncu dodaš stavek, da boš, v kolikor račun (če je izdan) ne bo poravnan v toliko in toliko časa, sprožil sodni za izterjavo.

Če si pa delal na črno pa... prav ti bodi.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Če je delal na črno verjetno ne bo klical inšpekcije.
grin1.gif

Kako pa to, da si jim prej predal, preden so ti plačali?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
grin1.gif

V katerem poslu placajo delo, preden ga dobijo?

Meni padejo na pamet samo prostitutke
smile-1.gif
.

LP,
PIC

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Aja, se to.

To podjetje na ta nacin posluje ze prek 10 let. Zamude in neplacila so del folkfore. To sem zal izvedel prepozno
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
grin1.gif

Jaz delam sam cel mesec (recimo delal sem marca), do 15. v mesecu aprilu izdam račun, plačano bo najkasneje 24.aprila. Pri avtorskih delih itd. se vedno dela tako. Za neobjavljene prispevke in članke se tudi ne plačuje.

@PIC:
jaz in še nekaj kolegov delamo te stvari preko http://www.agencija-izvrsba-rauter.si/
Z raznimi inšpekcijami pri nas ne prideš nikamor.

LP

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Za začetek pokliči v njihovo računovodstvo in preveri, če so račun sploh dobili. Eden najbolj pogostih izgovorov je, da niso prejeli računa. Za vsak slučaj jim kopijo računa pošlji še po faksu (tudi če so ga že prejeli).

Zatem pričneš enkrat dnevno - takoj zjutraj klicati tajnico in puščati nujna sporočila za direktorja, da še nisi prejel plačila. Si namreč v finančni stiski in nujno potrebuješ denar, ki so ti ga dolžni. Bodi prijazen in govori počasi ter razločno. Ko ti nehajo dvigovati telefon, pričneš klicati druge številke v podjetju in prosiš, če te prevežejo ali oni posredujejo sporočilo.

Če imaš številko njegovega mobilnega telefona, ga spomni na plačilo tudi po tej poti s pomočjo SMS sporočil.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
KSZ
Povem na primeru znanca - Simobil mu je poslal firmo INKASSA iz Graza, verjemi, hujšega ni.
No, krivda je bila res njegova.
lp

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
KSZ
Povem na primeru znanca - Simobil mu je poslal firmo INKASSA iz Graza, verjemi, hujšega ni.
No, krivda je bila res njegova.
lp

In kaj je bilo tako hudega?

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Govorim po spominu( mi je pripovedoval ob pivu ): mislim, da je bilo obresti mesečno v kratkem za 100E, pošljejo samo 1 obvestilo, da so prevzeli izterjavo, nato pa čez , po spominu spet, 3 mesece, da si dolžan toliko in toliko, nato so pa še svojega predstavnika poslali na obisk.
Bili so več kot samo učinkoviti in hitri.
lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Saj si ne morejo sami izmisliti obresti, obresti so zakonsko določene.

In četudi pošljejo predstavnika, direktno ti ne morejo nič rubiti brez kakšnega sodišča vmes.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
nekaj časa kot študent pomagal pri izterjavah in hodil na rubeže. Pri enih se ti srce trga pa bi jim še najraj sam nekaj daj (imajo samo kravco pa telička v hlevu) spet drugi so pa polni in s principa ne plačajo. Če se sodišče obesi nate bo slej ko prej dolg tudi izterjalo, ampak v povprečju traja cirka pet let da zadeva pride tako daleč.

Za nas so izterjavo delali pri Eosu, ampak so kar dragi a učinkoviti

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ali mogoče veš ali pa kdo drug kakšnih metod se ta podjetja poslužujejo. Dobro do neke mere mi jasno, da ne režejo prstov, samo kot poslušam so resnično več ali manj uspešni.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
-majo en sistem in se ti obesi na telefon in te kličejo nooon stop
-pošiljajo opomine
-pridejo malo grozit in si ogledovat, kaj ti bojo odnesli
-plačani so od izterjanega, tako da je v njihovem interesu, da potegnejo kaj od dolžnika

veliko folka pač potem nasede in plača, čeprav ti ne sme ničesar odnest, niti v bajto ga ne rabiš spustit
rubežnik je pa druga zadeva
smile-1.gif

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
LOL...a vidva to govorita o tiskanem mediju, katerega urednik je zdaj kar direktor sam, ker drug noben vec noce bit? Eden izmed prejsnjih urednikov je bil dolgolas in moto-navdusenec?
confused-1.gif