izruvan pant

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
ojla,
ima kdo izkušnje kako urediti pant omare, ki so ga otroci uspeli izruvati
frown-1.gif
brez da bi menjal celotno stranico?
kako to uredijo strokovnjaki?

b

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
povrtaš malo večjo luknjo in zalepiš not tiste lesene čepe enake dimenzije kot je bil sveder, pustiš da se posuši in na novo zvrtaš manjšo luknjico za tiste šraufe, ki pant držijo not

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
ideja je dobra a problem je, ker se iverka okruši malo širše,.. bom probal z večjimi čepki,..
hvala za idejo,..
b

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
saj ni kaj če se malo odkruši itak so ponavadi tisti šraufi za pante majhni, pa daš čepe 1cm pol pa itak v čep zavrtaš, tist se pa ne odkruši

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Premakni cel pant gor-dol.
Nekaeri mizarji, ko pridejo omare sestavit, kar ob montaži zvrtajo luknje za pante montirat.
Poskusi najti nastavek za luknje vrtat.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.404
4.978
113
... lahko pa prevrtaš omaro in pant pritrdiš z vijakom in matico... ( če ti ne pokvari preveč izgleda ) najlažje in najhitreje...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Več je predlogov, bolj imam občutek, da je le Kila-Khan že poskusil s popravilom (ali pa je vsaj videl kako to gre)
Ostali pa bolj poskušajo z nasveti, kar je lepo, problem pa je lahko le še večji (plastične stročnice, prevrtana omara, premikanje odmične spone ('panta') in uničenje omare bo še bolj temeljito.

Torej borovnica, če je možnost naredi tako, kakor je svetoval Killa, nabavi primerno velike lesene čepe (hint: okrasne grče) s primerno velikim svedrom izvrtaš v natančno globino (debelino okrasne grče) poškodovani del, čepe zalepiš in počakaš nekaj ur, nato pa ponovno priviješ nosilec spone na stranico omare.
Potreboval boš: omenjene čepe, ki jih lahko kupiš, ali pa ti jih nekaj kosov odstopi mizar ki se ukvarja z obdelavo masivnega lesa, sveder primernega premera, standardi so 15, 20, 25, 30 in 35 mm, PVAC lepilo (še bolje bi bili poliuretansko vendar je nakup manj smiseln) primerno vpenjalno svoro ('cvingo') in vrtalko.

Nazadnje urejeno:

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Sam sem rešil težavo iztrganih vijakov panta na naslednji način:

Kupil sem pvc vložek (podoben kot vložek za v zid) povrtal z svdrom fi 8 zabil pvc vložek in privijačil nazaj vijak drži kot mora.

Dela je bilo za 3 min strošek pa nekaj centov za omenjene vložke

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
slim da je @Garfildd najbolj svetoval, sveder pa skozi, ker je iverco teško popravt.
Če je pa zadeva vidna pa uporabi z kontra strani tak vijak
les%202%281%29.jpg
pa čez daš plastičen čepek ali pa daš not leseni čep.
To ma da drži!

13. jul 2011
2.677
626
113
Tudi jaz sem to že popravljal in sem prevrtal skozi. Je pa res, da tam stojita dve omari druga ob drugi in ni nič videti, da je vijak skozi. Druga resnica je, da sem to delal v službi in vem, da bodo omare od tam šle samo še v kontejner - ko bodo. Če bi pa zase doma delal, bi pa popravil s čepkom.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Več je predlogov, bolj imam občutek, da je le Kila-Khan že poskusil s popravilom (ali pa je vsaj videl kako to gre)
Ostali pa bolj poskušajo z nasveti, kar je lepo, problem pa je lahko le še večji (plastične stročnice, prevrtana omara, premikanje odmične spone ('panta') in uničenje omare bo še bolj temeljito.

Torej borovnica, če je možnost naredi tako, kakor je svetoval Killa, nabavi primerno velike lesene čepe (hint: okrasne grče) s primerno velikim svedrom izvrtaš v natančno globino (debelino okrasne grče) poškodovani del, čepe zalepiš in počakaš nekaj ur, nato pa ponovno priviješ nosilec spone na stranico omare.
Potreboval boš: omenjene čepe, ki jih lahko kupiš, ali pa ti jih nekaj kosov odstopi mizar ki se ukvarja z obdelavo masivnega lesa, sveder primernega premera, standardi so 15, 20, 25, 30 in 35 mm, PVAC lepilo (še bolje bi bili poliuretansko vendar je nakup manj smiseln) primerno vpenjalno svoro ('cvingo') in vrtalko.

Pa ti misliš da tisti ki sprašuje to na forumu ima tako velike svedre, niso ravno poceni in obvlada vtanje v iverico z njimi??? S tako velikim svedrom bo gotovo prevrtal, saj špica mu bo pogledala ven. Je brezveze dajat tako velike čepe, saj pri pantih se zelo redko poškoduje tako velik del, in v hujšem primeru zadošča moznik, ob manjših pa plastični vložek, ki ga lahko odrežeš z olfo nožem.
cheer.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
on je samo naštel standarde, in ne ne boš šel s 35mm svedrom vrtat v stoječo omaro, ampak lahko pa mirno narediš z 10mm, ki ga bi moral vsak imet, ki se loti kakega popravila lesa doma

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Zakaj bi moral z 10 mm sverom vrtat, če zadošča že 5mm ali 8mm vstaviš plastiko in zašravfaš, najbol enostavno brez leplenja in drži, sem tako popravil že več omar, pa mi še nihče ni omenil da nebi držalo. Brezveze nekaj komlicirat, če ni potrebe.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@jendomen: glede na vprašanje, ki ga je 'borovnica' zaključil z "...kako to uredijo strokovnjaki", sem zapisal rešitev, ki jo kakor strokovnjak za vse vrste obdelave, izdelave in popravila lesenih izdelkov obvladam. Skoraj štiri desetletja dela na tem področju, tako v praksi, kakor tudi teoriji mi daje , pravico da se uvrstim v kategorijo 'strokovnjakov'. Ne nazadnje mi to priznava tudi moja izobrazba in vsi, ki so desetletja plačevali moje delo.
Zato napišem to, kar bi naredil sam, ob tem pa se zavedam, da nekdo, ki nima pripomočkov in predvsem znanja, največkrat težko naredi nekaj enako dobro in zanesljivo kakor strokovnjak - mizar.

Predvidevam, čeprav je 'borovnica' to le nakazal v enem odgovoru, da je vijak potegnil s seboj večji del iverice, če je bila spona montirana strojno, pa je že v začetku luknja 5mm, ko se takšen vijak poskuša izpuliti je poškodba lahko tudi do 20mm v premeru ali več. Zato sem predlagal možnost namenskih lesenih čepov (umetne grče)

Ko pa si za namenske svedre zapisal, da bo konica pogledala ven, vidim, da ne veš, kakšne svedre sem predlagal. Če bi bil iz naše stroke bi zelo dobro vedel, o čem sem pisal in tisti svedri imajo konico cca 2mm nižje od rezil.

Pa brez zamere, moj odgovor je bil dobronameren, opozorilo pred improvizacijo pa prav tako!

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
povrtaš malo večjo luknjo in zalepiš not tiste lesene čepe enake dimenzije kot je bil sveder, pustiš da se posuši in na novo zvrtaš manjšo luknjico za tiste šraufe, ki pant držijo not

x2...zalepiš čepke z lepilom za les, pustiš čez noč in na novo zvrtaš luknje, pa drži "kot pribito"
aplauz.gif