Izračun - kredit "how"

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Torej zanima me koliko približno bi nekdo plačal na koncu, če ima kredit (nisem čisto prepričan če računam prav pa me zanima še drugo mnenje):

70.000€
20 let oz. 240 mesecev
obresti: EURIBOR + fiksen pribitek v višini 2,20 % letno, efektivna obrestna mera je 2,69 %

nahrung002.gif

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Po moji tabelci je anuiteta tam malenkost pod 380€, plačaš skoraj 91.000€ vse skupaj.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
V pon. ti lahko podam točen info. Je pa takole...skupni znesek je izračunan na trenutni euribor, ki sicer še pada....končni znesek je pa odvisen koliko je euribor nihal.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ne sej je vredu, tam tam 90-95k€ znese;

a ima kdo kakšen kalkulator kjer bi vnesel želene zneske, pa zgodovino euriborja pa ti izračuna pa vnaprej "predvidenja" ?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Časi so zelo nepredvidljivi. Vse, kar ti predvidijo, je le prazna slama.

mk20

Pripravnik
10. okt 2007
102
5
18
Kalkulator za kredit imaš na NKBM strani, pa lahko spreminjaš pribitek (pa če zraven prišteješ še predviden euribor bi znalo tudi izračunati). vrednosti euriborja pa se tudi najde na eni banki, samo zdaj ne vem več kje sem gledal to tabelo za par let nazaj.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.118
3.175
113
Jaz bi rekel 95k + ker euribor ne bo večno tako nizek, edino da ti zmanjšajo pribitek v tem primeru

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Drugače pa EOM 2,69% je kar vredu dobil kredit ali gre še boljše ? Zdaj gledamo je 3,4% preko neta, potem pa nižanje na banki

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
EUribor je danes zelo nizek. Pred nekaj leti pa je bil zelo visok. Če bi danes sam najemal dolgoročni kredit bi vzel aritmetično srednjo vrednost najvišje in najnižje vrednosti od tam leta 2005. To vrednost bi potem uporabil za izračun obveznosti.

PS- se še spomnite, za kakšne bebce so nas imeli kreditojemalci v švicarjih, ko so oni najemali kredite pri nizkem liborju mi pa pri ekstremnih EUliborjih. Oni se sedaj utapljajo v obrokih nam pa anuitete padajo.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik telex pravi:
EUribor je danes zelo nizek. Pred nekaj leti pa je bil zelo visok. Če bi danes sam najemal dolgoročni kredit bi vzel aritmetično srednjo vrednost najvišje in najnižje vrednosti od tam leta 2005. To vrednost bi potem uporabil za izračun obveznosti.

PS- se še spomnite, za kakšne bebce so nas imeli kreditojemalci v švicarjih, ko so oni najemali kredite pri nizkem liborju mi pa pri ekstremnih EUliborjih. Oni se sedaj utapljajo v obrokih nam pa anuitete padajo.

A misliš da se bo čas izpred 8 let ponovil (v smislu gor-do...) ?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Danes je šel že gor, 3 in 6 mesečni...je pa res da skos niha...v bistvu nižje skoraj ne more it.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Citat:
Uporabnik telex pravi:

Sreča.

Lahko bi blo obratno.

p.s. jaz spadam pod tiste, ki so srečni
grin1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik telex pravi:

Se popolnoma strinjam s tabo.
Ampak poglej, kas so danes na to temo sproducirala hrvaška sodišča.
Če bo to obstalo na drugi stopnji, potem pa res več ne vem, kaj naj si mislim.
sodba

Nazadnje urejeno:

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Sicer sem prebral samo po diagonali, ampak se do ene mere strinjam s sodnikom. Res je to, da je banka v tej verigi močnejši, predvsem pa pametnejši člen, ki bi moral opozoriti neuko fizično osebo na izjemno veliko tveganje, ki ga prevzema nase s tem ko bo vzel kredit na xx let vezan na švicarja in libor.
Res pa je tudi, da nobena banka ni zvijala roke strankam in jih prepričevala, da morajo skleniti takšen kredit in da je večina FO take kredite sklepala predvsem zaradi dejstva, ker so v dobrih časih imeli tudi po 10 in več odstotno razliko v mesečnih obrokih.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Sicer sem prebral samo po diagonali, ampak se do ene mere strinjam s sodnikom. Res je to, da je banka v tej verigi močnejši, predvsem pa pametnejši člen, ki bi moral opozoriti neuko fizično osebo na izjemno veliko tveganje, ki ga prevzema nase s tem ko bo vzel kredit na xx let vezan na švicarja in libor.
Res pa je tudi, da nobena banka ni zvijala roke strankam in jih prepričevala, da morajo skleniti takšen kredit in da je večina FO take kredite sklepala predvsem zaradi dejstva, ker so v dobrih časih imeli tudi po 10 in več odstotno razliko v mesečnih obrokih.
Jaz sem prepričan, da so bili vsi (ajde, recimo večina) opozorjeni na valutno tveganje. Ampak v vsem zanosu, kako bodo pa oni zdaj ubodli poceni posojilo, so to preslišali. Jasno, sedaj vsi trdijo, da jih nihče ni opozoril. Ja pa ja de. Kot praviš sam, nihče jih ni silil, da podpišejo kredit v švicarjih. Sami so se iz gole požrešnosti odločili za to. Saj prvih nekaj let, ko so plačevali bistveno nižje obroke, so bili lepo tiho. Kaj ko bi se zdaj banka spomnila, pa jih tožila za tisto razliko?

V glavnem, škoda besed. Podpisali so pogodbo s katero je pravno vse OK. Torej ga ni Boga, ki bi sedaj lahko oprostil tem modelom plačevanje obveznosti.

Saj podobno neumnost imaš tudi pri nas. Stranke, ki so najemale milijonske lombardne kredite, sedaj tožijo banke, ker so jim sploh ponujale ta produkt.