Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Sicer sem prebral samo po diagonali, ampak se do ene mere strinjam s sodnikom. Res je to, da je banka v tej verigi močnejši, predvsem pa pametnejši člen, ki bi moral opozoriti neuko fizično osebo na izjemno veliko tveganje, ki ga prevzema nase s tem ko bo vzel kredit na xx let vezan na švicarja in libor.
Res pa je tudi, da nobena banka ni zvijala roke strankam in jih prepričevala, da morajo skleniti takšen kredit in da je večina FO take kredite sklepala predvsem zaradi dejstva, ker so v dobrih časih imeli tudi po 10 in več odstotno razliko v mesečnih obrokih.
Jaz sem prepričan, da so bili vsi (ajde, recimo večina) opozorjeni na valutno tveganje. Ampak v vsem zanosu, kako bodo pa oni zdaj ubodli poceni posojilo, so to preslišali. Jasno, sedaj vsi trdijo, da jih nihče ni opozoril. Ja pa ja de. Kot praviš sam, nihče jih ni silil, da podpišejo kredit v švicarjih. Sami so se iz gole požrešnosti odločili za to. Saj prvih nekaj let, ko so plačevali bistveno nižje obroke, so bili lepo tiho. Kaj ko bi se zdaj banka spomnila, pa jih tožila za tisto razliko?
V glavnem, škoda besed. Podpisali so pogodbo s katero je pravno vse OK. Torej ga ni Boga, ki bi sedaj lahko oprostil tem modelom plačevanje obveznosti.
Saj podobno neumnost imaš tudi pri nas. Stranke, ki so najemale milijonske lombardne kredite, sedaj tožijo banke, ker so jim sploh ponujale ta produkt.