Tu je dosti zgodovinskega ozadja,. Za večino sodobnih stilov 60min vretja ni nujnega, dovolj je 30. V osnovi slabo modificiran slad prinese v pivo več žveplovih spojin zato je potrebno 1h vretje da se jih znebiš. Sodoben slad je dobro modificiran, ima malo žveplovih spojin in realne razlike v Pa in IPa pivih med 30 in 60min vretja ne bo, sploh če govorimo o uporabi pale ale sladov in "višje".
Druga stvar je hmelj. Še par 10 let nazaj je imel povprečen hmelj %AAja pod 5, danes imaš aromatične hmelje ki imajo AA 15% in več. Tako da dejansko za APA in ameriške IPA stile sploh ni več 60min hmeljenja ker se boriš proti preveč grenkobe (ravno obratno kot včasih).
Hot break se zgodi v par minutkah vretja tako da daljši čas ne vpliva nanj.
Delno se z daljšim vretjem zgodi karamelizacija sladkorjev in posledično sprememba FGja in barve. To spet za PA piva nima pomena, pozna se pri lagerjih recimo.
Pod črto 30min vretja je ok v večini primeru tudi pri AG pivih. Na splošno je na področju "speed brewinga" kar nekaj "novitet" in tako se dal celo AG dosti poenostavit in pohitrit. Recimo 60min od mashina do hlajenja je čisto možen postopek in bi moral dat ven solidno pivo.