Izkles modrostnega zoba - bolniška

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
573
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Ker se že psihično pripravljam na štemanje pameti (beri: izkles ne izraslega modrostnega zoba), me zanima koliko dajo naši zobariji (Sotomatološka v Lj) kaj bolniške za tako zadevo. Definitivno vsaj nekaj dni potem nisi sposoben delat, pa še hladiti in crkljati moraš zadevo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Noben zobar ne da bolniške, da jo lahko le osebni zdravnik, seveda pa zobar napiše priporočilo. Za izkles - 1 teden.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ja do 1 tedna, samo neboš dobil 1 tedn bolniške za pisarniško delo...

sploh pa je to zelo odvisno od posameznika, napori se res odsvetujejo za 1 teden, samo eni so drug dan dobri, drugi spet rabijo cel tedn da si "opomorejo"

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
573
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Kak je postopek.
Jaz grem po napotnico k svojmu zobarju za izkles, pol pa s to napotnico k osebnemu zdravniku. Ali moram najprej it na stomatološko na poseg in zraven dobim tudi papir za svojga zdravnika?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
573
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Ja fajn logika. Sem dal že dva modrostna zoba ven (nikoli ni bil izkles), pa sem bil ene dva dni kar lepo na sladoledu in obkladkih. Nobenga šivanja, ... Pri izklesu bom pa ziher kasiral ene par šivov.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Kaj pa oni ve, kaki posameznik je on, pa kako se bo odzval, saj se ne predlaga bolniške za nazaj. 1 teden je zlati standard, če bo imel smolo, bo pa dobil za 3 dni, pa po potrebi fehtat osebnega zdravnika za še. Ta najmanjši problem ta tretji dan prepričat osebnega zdravnika, da nisi ta prav, ko si pa še ves zatečen.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Ko je konec počakaš zunaj, da ti napišejo izvid. in na izvidu, ki ga pač pridno neseš k osebnemu zdravniku, to gor piše. Samo je pametno jih spomniti na to.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Kaj pa oni ve, kaki posameznik je on, pa kako se bo odzval, saj se ne predlaga bolniške za nazaj. 1 teden je zlati standard, če bo imel smolo, bo pa dobil za 3 dni, pa po potrebi fehtat osebnega zdravnika za še. Ta najmanjši problem ta tretji dan prepričat osebnega zdravnika, da nisi ta prav, ko si pa še ves zatečen.

a kaj on ve? hmmm naj razmislim... ja matr, pa ja že med posegom samim vidiš, kako poteka, koliko poškoduješ okolno tkivo...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Kak je postopek.
Jaz grem po napotnico k svojmu zobarju za izkles, pol pa s to napotnico k osebnemu zdravniku. Ali moram najprej it na stomatološko na poseg in zraven dobim tudi papir za svojga zdravnika?

če imaš datum že, potem je približno tako, če datuma še nimaš, greš na pregled in dobiš datum (verjetno zdaj dajajo datume za september)

ko boš šel na poseg, vprašaj sestro ali pa kar zdravnika, kako je z bolniško, pa ti bojo na izvid napisali, pa potem z izvidom do osebnega zdravinka

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
a kaj on ve? hmmm naj razmislim... ja matr, pa ja že med posegom samim vidiš, kako poteka, koliko poškoduješ okolno tkivo...

Kako okolno tkivo? Kako odmakne reženj? Vedno isto. Ali je bilo treba kost vrtat? To vedno jo. Koliko jo je vrtal? Nima nobene veze, v smislu, zdaj sem jo pa že toliko, da ga zna malo boleti.

Imaš pa pol komplikacije lahko ja, tekom operacije. Takrat mu pa en teden sigurno ne uide.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Kako okolno tkivo? Kako odmakne reženj? Vedno isto.

ni res

Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Ali je bilo treba kost vrtat? To vedno jo.

ni res

Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Koliko jo je vrtal? Nima nobene veze, v smislu, zdaj sem jo pa že toliko, da ga zna malo boleti.

količina vrtanja kosti pa nima ravno direktne korelacije z bolečino po posegu, če se pogovarjamo o "normalnem" vrtanju

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Doslej sem videla le enega kirurga, ki ni delal izklesa vedno po enem in istem postopku (pač edini, ki je s slike skoraj stoprocentno vedel ali bo šel zob v max 10min brez vrtanja ven, pa je takrat samo malo razprl dlesen, pa je šlo v bistvu za "navaden" ex). Vsi ostali se držijo svojega načina kot pijanec plota, ki pa ni nujno isti kot na kliniki na oralni. Nihče pa še ni upal z gotovostjo napovedati, kaki bo pacient čez tri dni ali pa en teden.

Tako, da je res, da bo reženj odmaknjen vedno na isti način, ker zgoraj omenjenega kirurga ni na Stomatološki, vsi tam pa delajo vedno na isti način - tj en način za vseh tistih par, ki jih to dela.

Res je, da se bo kost vrtala. Ker tam še preden pogledajo koliko zoba ven gleda, že devajo svedre v ročnik.

Lahko me pa Slovenet ob priliki popravi, pa pove kateri specializant je bil tako drzen, da ni vrtal.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
Jest sm tri dal ven v 14 dneh, naslednji dan vedno normalno sluzba. Pa pri enem 9 injekcij ni prijelo zaradi vnetja. Boli ze potem, pac potrpis.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tudi jaz imam izkles (najverjetneje) čez dobre tri tedne. Na prejšnem puljenju so mi na stomatološki dali opcionalno napotnico za slikanje s konusno tomografijo. Zob naj bi rinil v živec (zato mora ven) in s tem slikanjem naj bi zdravnik lažje videl, kako to izgleda, ko ga bo ven dajal. Ker je zadeva precej draga (cca 150 evrov za eno sliko), me zanima, če se to splača, ker kolikor sem zvedel, zobar bo izklesal zob neglede na to, kako bo izgledalo na sliki.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Doslej sem videla le enega kirurga, ki ni delal izklesa vedno po enem in istem postopku (pač edini, ki je s slike skoraj stoprocentno vedel ali bo šel zob v max 10min brez vrtanja ven, pa je takrat samo malo razprl dlesen, pa je šlo v bistvu za "navaden" ex). Vsi ostali se držijo svojega načina kot pijanec plota, ki pa ni nujno isti kot na kliniki na oralni. Nihče pa še ni upal z gotovostjo napovedati, kaki bo pacient čez tri dni ali pa en teden.

Tako, da je res, da bo reženj odmaknjen vedno na isti način, ker zgoraj omenjenega kirurga ni na Stomatološki, vsi tam pa delajo vedno na isti način - tj en način za vseh tistih par, ki jih to dela.

Res je, da se bo kost vrtala. Ker tam še preden pogledajo koliko zoba ven gleda, že devajo svedre v ročnik.

Lahko me pa Slovenet ob priliki popravi, pa pove kateri specializant je bil tako drzen, da ni vrtal.

ok.. pa že če ti tako praviš...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
573
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Datum, že mam (čez slab mesec), moram pa dobiti napotnico pri svojem zobarju.
Kolikor vem mam kar komplicirano zadevo, zob namreč raste tako rekoč vodoravno,tako da mi vrtanje ne uide.

Ker vidim, da ste tuki gor stručkoti. Ali je tudi po izklesu priporočljivo konzumirati sladoled? Mal računam kolikšno zalogo moram nabavit, sploh ker je praznik par dni po posegu. Ali lahko hlajenje s hladno piksno pira od zunaj, kaj škoduje? Pri ekstrakcijo modrostnikov se zunaj hladil s piksno pira pa se je kar obneslo. Ali lahko tak obkladek kvarno vpliva na sosednje zobe?

@Jabe: Na stomatološki modrostne zobe tudi brez vrtanja spravljajo ven, samo tistemu ne rečejo izkles.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Jaz sem že 2x bil na puljenju modrostnih (oba spodnja) pa ni bilo velike panike.
Oba sta bila še pod kožo in sta bila zataknjena za sedmici (pod kotom ~45°).

Pred operacijo se dobro najej, ker prvi dan po operaciji ti najbolj ne bo za jesti.
Po operaciji vzami 2 lekadola in idi spat. Fino je tudi, če si daš obhladke na lice - boš imel manjšo oteklino.

Na začetku pij jogurte/čokolino na slamico, ko boš pa sposoben ugrizniti pa lahko ješ vse. Jaz sem tretji dan že zrezke jedel.

Drugače pa nisi tako onesposobljen da ne bi mogel v kakšno pisarniško službo. Jaz sem obakrat bil naslednji dan že na faksu (obvezne vaje).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Jaz sem že 2x bil na puljenju modrostnih (oba spodnja) pa ni bilo velike panike.
Oba sta bila še pod kožo in sta bila zataknjena za sedmici (pod kotom ~45°).

Pred operacijo se dobro najej, ker prvi dan po operaciji ti najbolj ne bo za jesti.
Po operaciji vzami 2 lekadola in idi spat. Fino je tudi, če si daš obhladke na lice - boš imel manjšo oteklino.

Na začetku pij jogurte/čokolino na slamico, ko boš pa sposoben ugrizniti pa lahko ješ vse. Jaz sem tretji dan že zrezke jedel.

Drugače pa nisi tako onesposobljen da ne bi mogel v kakšno pisarniško službo. Jaz sem obakrat bil naslednji dan že na faksu (obvezne vaje).

slamica se načeloma odsvetuje. S tem ustvarjaš v ustih podtlak in koagulum vlečeš iz rane - rana se dlje celi, v najhujšem primeru pa lahko pride do vnetja alveole.

Boljše tekoče z žlico. Sladoled lahko ješ brez problema, hlajenje je boljše s pravimi obkladki (tiste "modre" vrečke - cold/hot packi), ker razni piri in še huje tisto kar je za v hladilne torbe, premočno predolgo oddajajo hladno. Pa kar ko prideš domov vzemi kaj proti bolečinam, ker ti anestezija drži potem še nekaj časa, in ko začne bolet, je že prepozno za tableto
grin1.gif

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
moja izkušna

Trije modrostni so šli ven brez problemov, šivanja in posebnih bolečin. Drug dan oz. še isti dan sem bla dobra. Pri četrtem pa je bila druga pesem. Kljub temu, da je bil zob malo zunaj in ni rastel pod čudnim kotom, le premalo prostora je imel sem bla 10 dni nokavtirana in totalno nesposobna za karkoli, pa še tridnevna migrena me je doletela vmes. Uglavnem za umeret. Če bi bilo to moje prvo puljenje bi verjetno še vedno imela ostale tri v ustih.