Izguba vode me varjenjem piva

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Zdravo,

Že v naslovu teme lahko vidite o čem bo tekla debata. Torej, mogoče kdo ve, koliko vode ''požere'' hmelj med vretjem? Predvidevam da je angleški izraz za to ''Trub loss'', kar je treba prišteti k skupni količini vode, da dobiš na koncu želen volumen piva. Glede ječmena se strinjamo, da gre 1l/kg? Še druga zadeva... mogoče neumno vprašanje...Je izguba vode z izparevanjem (torej med vretjem) enaka pri 20l kot tudi pri npr. 70l? ali gre tu za kakšno nelinearno funkcijo :)
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
"Izguba" tekočine med vretjem je odvisna tudi od površine. Če imaš nek standarden lonec s 70 l, ki ima večjo površino od standarndega 30 l lonca, bo boiloff večji. Je pa možno, da je procentualno enako. Ne vem, nisem računal.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Trub loss vsebuje tudi ostanek ki je pod nivojem zajema pri pipi/ventilu. Do neke meje je tako ta izguba konstanta saj hmelj ne povečuje tega deleža. Če je pa hmelja več oz. izvajaš dober whirlpooling se pa zna izguba povečevat zaradi absorbcije piva v hmelj.

Izguba zaradi vretja je načeloma odvisna od veh spremenljivk, moči gretja in pa deleža povratka pare (reflux). Več energije kot daješ v lonec, več bo izparevalo ker energija mora nekam it in gre primarno v paro. Delež povratka pare je pa odvisne od oblike lonca, površine piva, koneckoncev tudi od vlage in temperature zraka.

Če daš v isti lonec 20l ali pa 70l in greješ z enakio energijoa načeloma spremeniš vse spremenljivke in bo izparevalo malo drugače. Ne bo pa veliko spremembe, po mojih izkušnjah je ravno moč gretja tista ki najbolj vpliva na količino izgube in dokler je moč enaka bo tudi izparevanje dokaj podobno ne glede na ostale spremenljivke. Se pa zna v mejnih pogojih tudi zaradi ostalih spremenljivk spremenit 1l +-, ampak to je čisto "legit" napaka v domačem pivovarstvu.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz sem po par kuhanjih nekako prišel na čisto glede teh stvari.
Lonec standard iz Moje pivo.si 50L 40x40 izpari pri ne prehudem vretju cca 5L, ostanek v loncu cca 1,5L in še ene 1/2L v cfcju.
Tu nekako...
Je pa baje kar odvisno od premera, višine lonca in moči vretja.
Je tako Utisevalec?
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Jaz imam lonec iz Pivopreme (70l), kar je 45x45cm...Verjetno bo kak liter razlike. Razmišljam pa, da bi vgradil električni grelec v ta lonec. Ker na plin je že mal ''tuga'' kuhat tako količino.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz imam lonec iz Pivopreme (70l), kar je 45x45cm...Verjetno bo kak liter razlike. Razmišljam pa, da bi vgradil električni grelec v ta lonec. Ker na plin je že mal ''tuga'' kuhat tako količino.
Jaz imam grelec vgrajen, poglej si pod mojo opremo.
Sem tudi vse sam naredil, res je bil potreben čas in živci, da je vse prispelo, ampak zdaj dela kot mora. Tu in tam še kakšen popravek ampak je to to.
Po moje bos rabil vsaj 5 kW grelec za tak lonec, moj je 3,5kW...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam imam pri isti količini na starem 50l (ki drži 45l) in na novem 60l loncu pri moči vretja cca. 3.5kw skoraj enako izgubo med vretjem. Niha malo glede na sezono, ampak izguba je okoli 5l na 1h. Na plinu sem imel pa 1l večje izgube, predvsem zato ker plin greje tudi stranice lonca in ogreva zrak okoli lonca. S tem dejansko zmanjša refluks oz. vsa para ki gre iz lonca se tudi dvigne in gre v luft.

Izgube v loncu (hmelj in pickup deadspace) imam vkalkulirano 2l, pri bolj hmeljno navdahnjenih pivih računam na 3l. Izgube v sladu so pa dokaj točno okoli 1l na kg, to je takoj po drozganju. Deadspaceja v mashtunu nimam ker je dno v konus. S tem da če bi čisto počasi izpiral je izgube na sladu še manj oz. če recimo po 2h po koncu izpiranja spustim iz mashtuna ostanek (nekaj vode se "nateče") dobim še cca. 10-20% od te 1:1 vode ven (recimo pri 10kg sladu dobim še liter do dva, to porabim ponavadi za "štarterje" če je sladna osnova bolj nevtralna, če ni gre pa za bogove).

Potem dalje izgube v fermentorju so lahko tudi dokaj različne. Odkar imam konus fermentor lahko to merim. Pri hmeljno šibkih pivih (lagerji, stouti) je zgoščene usedline na koncu "samo" za 1-2l, pri kakšnih IPA z DH je pa lahko tega tudi 1x več (tudi do 5l pri double IPA). Če delate po BAB metodi je lahko v tej točki usedline in posledično izgube precej več.

Tako da za neka osnovna piva bo moral vsak sam na svoji opremi dobit izgube, ker je težko predvidet točno koliko znašajo samo v teoriji. In te izgube se znajo v primeru drugačnih stilov piva (močnejša piva, bolj hmeljna piva ali pa tudi lažja piva, piva z malo hmelja) precej spremenit.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz hmeljam v košaricah za čaj, oziroma od zadnjih dveh naprej v tistem mrezastem cilindru cca 12x30cm.
Vse hmelje po času zmečem vanj in so minimalne izgube tekočine, na koncu pustim nekaj časa na odcejanje iz košarice.
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Kako je pa s temi grelci, ki so v direktnem stiku z drozgo? se kaj prime na njih oziroma se lahko ječmen prismodi na njega? Mogoče med vretjem?
 

Podobne teme