Izgradnja dimnika

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Situacija je sledeča...v dnevni sobi nameravam imeti peč/kamin in moram narest dimnik. Zdej zidar je reku, da bo to on pozidal, pol se itak eni rori not dajo (?) in je to kao to...Kdo kaj več ve o tem (da ne bi men pol dimnik kakšne čudne stvari zganjal...)...poleg tega me pa zanima še to, streho že imava, in sicer iz pločevine (http://www.s-metal.si/)...zdej me pa zanima, kako izrezat streho za dimnik...predvidevam, da bojo to mogli njihovi krovci narest...?

Če kdo kaj več ve o tem bi bilo super (itak se bo treba še konkretno pozanimat, pa vseeno).

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.101
456
83
45
dolenska
Se pridružujem temi
smile-1.gif

Postavil bom štedilnik za centralno. Ker bo to za mal časa, bi sam pozidal dimnik. A bi bilo potrebno kak rostfrei ror not dat? Ali naj kr schidla dam. Mal drag je, ker to bi bilo v uporabi 10 let.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Imate vec vrst dimnikov.
Lahko si umislite SCHIDEL dimnik, in sicer to je zidana varianta. Lahko pa kakega prostostojecega iz inox plocevine. Seveda so razlike v ceni, pa tudi koncni izdelki so noc in dan
smile-1.gif
eden je lep in sijoc, drugi pa zidana kocka :D

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
za tako kaminsko peč smo mi dali 3-slojni dimnik od firme šidl; vse je naredil izvajalec kar se tiče postavitve (tudi streho valda)..zidarja tak dimnik ne rabi..

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Namesto zidane variante schidla pa vzameš ekoker, ki je enak, le skoraj pol cenejši. Pozidaš lahko sam, imaš navodila itd. Streho mora pa krovec zrihtati verjetno.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Namesto zidane variante schidla pa vzameš ekoker, ki je enak, le skoraj pol cenejši. Pozidaš lahko sam, imaš navodila itd. Streho mora pa krovec zrihtati verjetno.

No sej, pac jst sem predlagal tip dimnika
smile-1.gif

Imamo tudi par slo proizvajalcev in so pravtako kvalitetni
smile-1.gif

Kar se pa strehe tice, ni tako zahtevno, ker tam kjer kupis dimnik imas tudi plehnate obrobe dimnikov, tako da problem nastane samo ce je dimniku v napoto kak spirovc...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pa dimnik pozidajte do vrha, da ne bo tako kot pri sodelavcu, ki je na podstrehi imel samo rostfrai in se je špirovc pregrel.
frown-1.gif
Od strehe ni ostalo nič ostalo so pa gasilci zalili.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.101
456
83
45
dolenska
Šidla sigurno ne bom, ker se ne splača. Še najraje bi sam pozidal, mi pa je sodelavec namignil, da je v Boštanju ena trgovina, ki ima zelo pocen zidan+rstfrei ror. Ko kaj več zvem, sporočam. Lahko tudi vi kaj svetujete, da bomo primerjal.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Ja nama nej bi tisto posebno ciglo za dimnik sezidu...sam streha me mal skrbi...da ne bomo kej zašuštral, pol bo pa puščal :S

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Bodi toliko prijazen in deli info še z menoj.

Pikapoka, smoukar, jaz bom imel dimnik pozidan iz ytonga (vogalnike odžagane na potrebo širino) - ta del sem že skoraj dokončal sam. V luknjo pa mi bo en majstr vstavil rostfrei tuljavo.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Sej nekaj podobnega bo pri nama...poseben cegu za dimnike, pa verjetno neka cev notri....edino tale streha me bega...
smile-1.gif

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Če boste okoli strehe sami pocali zna seveda puščati.
Zato raje pokliči krovca, ker te to ne bo toliko koštalo kot te bo koštalo živcev in evrčkov, če bo kje puščalo.
Načeloma je stvar enostavna: dimnik se potegne čez streho, se obloži, vstavi tuljava in naredijo obrobe, pokrije nazaj in je to to.
Če je šprivec napoti se naredi menjalnik, no tu boš pa rabla tesarja, načeloma se vse da.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Sama niti pod razno ne misliva kej brkljat...sploh glede na to, da gre za pločevinasto streho, kjer bo verjetno treba rezat in vse...glede na ceno strehe nočem niti slišat o puščanju in zamakanju, kaj šele ga dejansko doživet. Špirovec ne bo na poti, se izide za mišji drekec
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Če se bo dimnik tiščal špirovca naj bo res kvalitetno narejeno, ker se v primeru vžiga saj razvije zelo visoka temperatura.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Najin majstor je reku, da je najceneje, če nama naredi Schiedl dimnik, s fi=16 (za en priklop/en kamin) bo dovolj...ali ima kdo kakšne izkušnje, pa kakšna je kaj cena...recimo za cca. 10 m dimnika + klobuček (tukaj ga nisem čisto razumela, baje je neka kapica prov draga...?)...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Očetu so ga delali pred leti pa sem bil zraven. Najprej je treba narediti temelj za dimnik. Pri nas je bil malo večji kot Schiedl in visok cca 15cm. Nato začne zidat iz Schiedla, vratca, priključek za peč in tako naprej do strehe. Tik pod streho se na Schiedl postavi že narejena betonska plošča, ki ima na sredini luknjo za tuljavo ter nadaljuje zidanje s Schiedlom nad streho. Tista betonska plošča je zaradi tega, da se začne na njej zidati okrasna opeka, ki obdaja Schiedl nato se na vrhu "zašola" in zalije z betonom kapa.
Sedaj vidim, da postavljajo tisti del, ki gleda iz strehe že vse narejeno iz umetnega materijala in ni treba nič zidati (mogoče je to mislil kot kapca).
Za ceno pa najbolje, da vprašaš na kakšno gradbeno podjetje koliko pride materijal za tak dimnik, dela je pa za ene 2-3 dni. Cena je pomoje tudi odvisna koliko zraven delaš, lahko mu rečeš da prideš čez 3 dni ko bo končano ali pa mu materijal daješ v roko on pa samo zlaga kot lego kocke.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Najin majstor je reku, da je najceneje, če nama naredi Schiedl dimnik, s fi=16 (za en priklop/en kamin) bo dovolj...ali ima kdo kakšne izkušnje, pa kakšna je kaj cena...recimo za cca. 10 m dimnika + klobuček (tukaj ga nisem čisto razumela, baje je neka kapica prov draga...?)...

in dimnik ze stoji? kaksna je bila izvedba? cena?