Izdelki : Zdravo življenje

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
A kaj kupujete te izdelke v mercatorju, jaz kupujem polnozrnato moko, imajo pa še en kup drugih izdelkov, ki imajo napis zdravo življenje, med njimi je 100% džem brez dodanega sladkorja, me prav zanima, če je res brez sladkorja, saj sadje ima že v sebi fruktozo, imajo tud testenine....
drugače pa ne kupujem nobenih salam, hrenovk, paštet, sladkarij, jogurtov.....od ½sladkega½ jemljem samo kakav v prahu k je grenak k hudiča, včasih le dam malo žličko sladkorja, ....
 
Nazadnje urejeno:

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Najbolj ziher je tisto, kar lahko doma pridelaš. Pač, ker veš kako je nastalo. Potem je slovenska roba s kontroliranim poreklom, bolj pri koncu pa so razni izdelki iz tretjih držav z napisom zdravo. Proizvajalci in trgovci so hitro ugotovili, da se razni bio, eco, zdravo, light in podobni izdelki zelo dobro prodajajo, kontrola pa je bolj slaba in ti lahko hitro skrijejo pod to oznako marsikaj nezdravega.
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ampak pri moki se to vidi na lastne oči, bela je najslabša in najbolj oskublena. Polnozrnata je še najboljša.

Pri medu, marmeladi pa sem precej prepričan, da gre za nateg stoletja, 100% džem, brez dodanega sladkorja.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
... med njimi je 100% džem brez dodanega sladkorja, me prav zanima, če je res brez sladkorja, saj sadje ima že v sebi fruktozo

In ker ima sadje v sebi fruktozo, to vpliva na (ne)dodan sladkor ... jaz ti ne uspem slediti, najbrz pojem prevec dodanega sladkorja
smile-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Te 100% marmelade in džemi so res nateg.

Če dobro pogledaš nekatere deklaracije, je hitro jasno, da "100%" pomeni, da za 100g marmelade porabijo približno 100g sadja. Če si kdaj videl, kako se dela marmelado, ti je jasno, da za 100g marmelade rabiš tam 200-300g sadja.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ni mus, odvisno kako se marmelada dela in iz katerega sadja je. Lahko recimo jagode malo pokuhaš, malo speštaš, rukneš not želatino ali še bolje (za vegije) pektin in imaš marmelado. Sadje/marmelada 1:1 (plus minus).
Res pa na policah najdeš svašta.

Master; tole okrog polnozrnatih zadev zna bit nateg. Nisem še čisto prepričan, ampak menda fitati v teh izdelkih (največ jih je v lupinah in okrog njih, torej polnzrnatih rečeh) niso ravno blagodejni za razmerje kalcij:fosfor. Posledice bolj intenzivnega uživanja take hrane je osteoporoza (recimo). torej je tudi tu treba nucat zdravo pamet in mero. Nekaj otrobov je pač dobro za prebavo ...
Aja, tisto 100 % brez dodanega (ali samo brez) sladkorja je prav to, ni (naj ne bi bilo) DODANEGA sladkorja.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Lahko recimo jagode malo pokuhaš, malo speštaš, rukneš not želatino ali še bolje (za vegije) pektin in imaš marmelado.

Ampak a je to 100% marmelada, če je noter tretjina sadja in dve tretjini "polnil"? Zame ni...

Moram pa dopisati, da mi je poleg Bonne Maman tale Merčkatorjeva zadeva zelo dobra.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Nak, ni. Me pa zanima kaj je v tisti tretjini (ali dveh tretjinah). Ker pektina ali želatine je praktično nič v primerjavi s sadjem. Torej je polnilo lahko samo voda in/ali cukr ...
Ampak zdaj, če pomislim, tudi jaz še nisem videl marmelade, ki bi imela več kot 80 g sadja na 100 g marmelade. Res, v čem je stvar
confused-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Master; tole okrog polnozrnatih zadev zna bit nateg.

Zakaj potem večina ljudi je polnozrnat kruh, če že.
Jaz se še odločam ali bel ali polnozrnat, ampak kruh pojem veliko, ker rabim za fizično delo...hitra energija
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ker večina ne ve za to oz. ni na to dejstvo pozorna. Marketing dela svoje ...
Sicer pa ne en ne drug (ta še posebej) ni tako problematičen, če ga dobiš narejenega iz kislega testa po možnosti narejenga doma ...
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ja meni je rekel en trener, ki je najboljši, da če je belo ali polbelo, ali polnozrnato je isti drek, ni velike razlike, kruh je OH, prazne kalorije telesu dajo bolj malo v primerjavi s tem, kar nam da basmati riž, testenine, povedal je, d aje potrebno iskat ogljikove hidrate iz boljših OH ne pa iz kruha.

Samo bela moka je tip 500, polnozrnata pa tam 1200 in že to ej velika razlika, bela je vedno najbolj oskublena.
Pri mokah se res ne moreš za*ebat, pri raznih medih, marmeladah pa hitro ugotoviš, da ni 100%...
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Hja, lahko da je kot trener tale čova najboljši, o hrani pa nima prav veliko pojma. Se mi zdi. Definitivno je razlika med belim kruhom in polnozrnatim. Približno taka kot je med brušenim in nebrušenim rižem (ko ga že omenjaš). In to tako pri prebavi kot naprej v presnovi.

Citat:
kruh je OH, prazne kalorije telesu dajo bolj malo v primerjavi s tem, kar nam da basmati riž, testenine, povedal je, d aje potrebno iskat ogljikove hidrate iz boljših OH ne pa iz kruha

Kaj hotel tale tvoj mojster povedat s temle pa mi ni niti približno jasno (razen morda to da ne ve kaj gori?!)

Glede bele in polnozrnate moke se strinjam. In načeloma proti polnozrnati nimam nič, le opozoriti sem hotel na fitinsko kislino (fitate) ki menda niso ravno blagodejni in jih je ravno v teh mokah največ. Kar nekako izniči blagodati polnozrnatih izdelkov (v presnovi, za prebavo je še vedno fina reč, v mejah seveda)