Izdelava sira

matulcica

Zelenc'
20. avg 2011
1
0
1
Zanima me koliko sirila (v prahu in v tekočini za vsakega posamezno) je potrebno dodati v določeno količino mleka in koliko sira potem iz tega nastane...

Hvala za deljenje izkušenj
smile-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Kje dobis sirilo? Na sirilu ni nobenega navodila?
Vcasih je mami to pocela, potem pa se ni dobilo vec sirila po ustaljeni poti, nove pa nismo iskali.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A je to vic ? Ce imas namensko kolonijo mlecnokislinskih bakterij, potem zraven pise kako se jo upravlja, od temperature dalje. Ce delas nekaj nakljucnega, potem seveda ni navodil, ampak je dobro upostevati nasvete, katere so pogruntali nasi predniki v zadnjih nekaj tisoc letih (Google = zmaga).

Dejstvo je pa tako, da ce je mleko dovolj cisto (umito vime + nic slatanja mleka z roko), lahko naredis iz njega karkoli. Jaz sem pred kratkim delal labneh, kar je priblizno mladi sir, le da je narejen iz jogurta. Moral bi biti hud [censored], da bi za*ebal tako stvar. Tukaj je temperatura zelo pomembna, ce delas svoj jogurt, ampak vseeno je vse lepo napisano, samo brati je treba.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jogurt delajo starši. danes sem prišel na idejo, da ga začnem tudi jaz. rabim nucat mlek, ker mi ostaja od delanja kajmaka.

sirilo sem dobil vezo. kličem te dni in napišem vse info. koliko, kdaj, kako...
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Za sir rabiš sirilo in bakterijsko kulturo. Sicer pa to dvoje ne predstavlja kakšnega omembe vrednega stroška, knjigo pa itak dobiš v pdf
wink-1.gif
 

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Kako se naredi kajmak doma? Lahko napišeš potrebne sestavine in postopek?
 

pimp

Pripravnik
30. jun 2011
761
0
16
49
Obišči stran
Citat:
Uporabnik sbor pravi:
Kako se naredi kajmak doma? Lahko napišeš potrebne sestavine in postopek?

edina sestavina je mleko.
Nič drugega! In to sveže, in velike količine....ti softi razloži koliko dela je za ene 10-20 dek kajmaka!
Se ne splača delat sam.
evil.gif
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zavres mleko, ohladis na sobni..das cez noc v hladilnik, drug dan poberes dol smetano..okapano, v posodo, posolis. in tako ponavljas.

pichkin dim

uradno je posodica naluknjana, da tekocina odteka sprot in dobis trd slan kajmak. ce ne odteka, mas 'mladi'.
 

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Se pravi vsak dan novo količino mleka zavreš in zjutraj pobiraš smetano in jo nalagaš eno na drugo?