Izbor tekaških copat

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Adidas Lightster, Asics Gel Zaraca, Nike Lunarglide+ 4, Adidas Gateway, itd... Miljaužnt različnih tekaških copat od 30 EUR pa do 100 in več EUR.
Kako hudiča izbrat optimalno zadevo?
confused-1.gif
Lahko dam tudi 100 EUR ni problema, samo do sedaj sem pri obuvalih v 80% zaje... stvar (ne govorim samo tek. copatih). V trgovini super na nogi, potem pa totalen polom. Tako da, ne bi ravno 100 EUR vrednega zajeb. se šel.

Rabim pa za po par km teka po urejenih zadevah (torej asfalt, stadion), deloma tudi po makadamu. Po dežju in blatu ne mislim laufat, tako da ni treba, da so multiweather
grin1.gif
.

Nazadnje urejeno:

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Če si v LJ pojdi v tomas sport, tam znajo svetovat. Jaz sem potem kar tam vzel Brooksice.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jest sem se lani odločil za tele
http://www.startfitness.co.uk/...chStartRecord=1 , lahko samo pohvalim, 3/4 folka ne pozna znamko...ker dalj od NIke,Mizuno,Asics, večina ne pride hehe.....in moram rečt da sem z njimi zelo zelo zelo zadovoljen...zelo lahko, trpežni, udobni..sem jih na blef vzel ker v SLO jih ni za dobit (letos mogoče že??)...v glavnem top čevelj za tek.

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Če si v LJ pojdi v tomas sport, tam znajo svetovat. Jaz sem potem kar tam vzel Brooksice.

Ne vem no, jest sem bil pa nad "svetovanjem" v tomas sportu popolnoma razočaran.
bonk.gif
Sem se samo obrnil in šel drugam.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
http://www.sanje.si/knjigarna/rojeni-za-tek.html

Ravno prebiram to knjigo. In tle pravijo tko, da kupi najcenejse, brez nobenih super duper blazenj. Da bolj ko blazis, bolj zjebes nogo.

Osebno pa mislim tko, da cimmanj asfalta. Raje narava, makadam zna bit tecen vcasih. Tle pazi da ne vzames kaksnega modela z veliko luknjo v peti k se ti pol kaksen kamen zagotdi noter.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Ne vem no, jest sem bil pa nad "svetovanjem" v tomas sportu popolnoma razočaran.
bonk.gif
Sem se samo obrnil in šel drugam.

Mislil sem na prodajalno v centru na čopovi
wink-1.gif

Kako je v cityparku ne vem, na čopovi je mene dal na stezo, da sem malce tekel, da vidi kake superge naj mi sploh svetuje (ali za pronatorje, supinatorje ali nič). Potem pa naprej.
Če imaš možnost in čas pojdi na čopovi, verjamem da ti bodo znali dobro svetovati!

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
ksz

Kaj pa za štajersko prestolnico, morda pozna kdo kakšno trgovino kjer ti znajo dobro svetovati?

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Adidas Lightster, Asics Gel Zaraca, Nike Lunarglide+ 4, Adidas Gateway, itd... Miljaužnt različnih tekaških copat od 30 EUR pa do 100 in več EUR.
Kako hudiča izbrat optimalno zadevo?
confused-1.gif
Lahko dam tudi 100 EUR ni problema, samo do sedaj sem pri obuvalih v 80% zaje... stvar (ne govorim samo tek. copatih). V trgovini super na nogi, potem pa totalen polom. Tako da, ne bi ravno 100 EUR vrednega zajeb. se šel.

Rabim pa za po par km teka po urejenih zadevah (torej asfalt, stadion), deloma tudi po makadamu. Po dežju in blatu ne mislim laufat, tako da ni treba, da so multiweather
grin1.gif
.

Plavutke ali mininoga ?
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Tako, zadeva je še malo napredovala. Poslikali so mi stopala in baje sem nevtralen.
Preizkusil sem nekaj Mizuno modelov in potem še Adidas Boost. Tile zadnji so nori. Jih kdo že ima? Praktične izkušnje.
In pa najpomembnejše vprašanje: imam rahle probleme s koleni. Ali je bolje, da kupim "vzmetene" ali trde copate?

Pa po razmišljanju sem prišel do tega, da bo vsaj pol makadama in ne večinoma asfalt.

Imam pa 44 številko, pri Boost pa 45, saj so številke zelo majhne.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Kar se tice copat, bos moral sam nastudirat kaj ti pase. Precej tekacev prisega na Asics, ki ga nisi nic omenjal. Ce ne bos tekal po asfaltu oz. malo vzemi copate z manj blazenja.
Kolena: tle ti pomaga pa samo trening, ojacanje nog. Malo klanca tect. Mene je na zacetku tekanja, na teku trojk bolelo za znoret v kolenih pri tistem spusticu, danes nimam vec tezav. In za zacetek se drzi osnovnih pravil, 3 korake na sekundo in medenico naprej. To zadosti pripomore k pravilnemu koraku.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.036
995
113
Za nasvet bi jaz šel v Tomas Š.na čopovi , znajo dobro svetovat.
Ampak če imaš nevralno nogo potem nekih hudih odstopanj itak nimaš in imaš na voljo zelo velik izbor copat.
Kupi nekaj v rangu 80-100€, to so že zelo solidni copati.Kupi kar se ti zdi da ti lepo sede na nogo.

Glede na napisano predvidevam, da si v teku začetnik zato bi ti svetoval da začni lepo počasi (sploh če že imaš probleme s koleni) da se ti tek po 1 mesecu ne zagravža. Priporočam kakšen tečaj teka ali org.vadbo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
http://www.sanje.si/knjigarna/rojeni-za-tek.html

Ravno prebiram to knjigo. In tle pravijo tko, da kupi najcenejse, brez nobenih super duper blazenj. Da bolj ko blazis, bolj zjebes nogo.
Sam sem se malo poigral s to knjigo in naredil kratko raziskovanje. Dejansko očitno tudi pri teku prihaja do več različnih ''teorij''. Eni zagovarjajo tek v high-tech čevljih, drugi barefoot tek. Spet pogledaš malo barefoot tek in najdeš članke kot sta tale dva: Barefoot running can cause injuries., itd.
Torej v principu ostane na tebi, da se odločiš in seveda zgrešiš
grin1.gif
.
Jaz sem malo gledal Merrell Trail Glove. Popolnoma različna koncepta, katera verjetno zahtevata popolnoma različen način teka. V Nike copatih praktično ''lebdiš'', vendar se mi zdi, da težje tečeš na prste in tako peta precej nastrada (kar pa verjetno blaženje ublaži). Medtem ko v Merrellu se čuti, da je oblikovan za ''pritisk'' bolj sprednji strani, saj so podprte sprednje blazinice in se ti prsti v bistvu dol zvijejo.
Sam se sicer bolj nagibam k barefoot teku, pa me zanima ali ima kdo izkušnje s tem? Recimo zanimiv mi je tale video: NY Times - The lost secret of running

Ima kdo še kakšen predlog za primerne copate za barefoot tek? Drugače bom probla v tistih starih ''ravnih'' adidaskah, kako se jim že reče, pa da vidim kaj bo
grin1.gif
.

Drugače pa še en zanimiv članek na temo barefoot teka in pa hkrati še test Merrell Trail Glove copat: http://strengthrunning.com/2012/03/how-to-run-in-minimalist-shoes-merrell-trail-glove-review/ Se mi zdi, da precej realno opiše tako barefoot tek kot tudi copate.

Če sem kje v razmišljanju zgrešil naj me pa kdo popravi, nisem ravno domač na tem področju.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Zgresil nisi nic, le zgubil si se, kot vsi v mnozici clankov, strokovnjakov, 'strokovnjakov', reklam, industrije... kot vsi. Ce se vrnem k knjigi: clovek je narejen za tek, nikoli ni imel nikakrsnih blazinic, gelov itd na podplatih. Danes pa to rabimo, ker imamo razvajene noge.
1. okrepiti noge - tek v hrib in off road, bos tek po travi, recimo na stadionu
2. uzivaj v temu
3. sekiraj se kaj imas obuto in prebiraj nesteto clankov...:)

corsol

Guru
11. mar 2010
3.036
995
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Zgresil nisi nic, le zgubil si se, kot vsi v mnozici clankov, strokovnjakov, 'strokovnjakov', reklam, industrije... kot vsi. Ce se vrnem k knjigi: clovek je narejen za tek, nikoli ni imel nikakrsnih blazinic, gelov itd na podplatih. Danes pa to rabimo, ker imamo razvajene noge.
1. okrepiti noge - tek v hrib in off road, bos tek po travi, recimo na stadionu
2. uzivaj v temu
3. sekiraj se kaj imas obuto in prebiraj nesteto clankov...:)

se strinjam , je pa vseeno nekaj razlik, npr.včasih je človek non stop bos hodil (ker obuvala pač ni imel) , danes pa praviloma to ni tako in noge so se temu primerno "prilagodile" ali pa razvadile če hočeš ,...preklop na bosonmogi tek pa ni ravno "šala mala".

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Pa tudi od terena je odvisno. Včasih človek ni tekal po asfaltu, danes pa pogosto tečemo tudi po njem. Na asfaltu malo bolj mehki čevelj sigurno ne bo škodoval.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Jaz sicer nisem neki jaki tekac, da ne bo kdo mislil... Vecino pa tecem izven asfalta in prejsnji teden sem sel odtect en pohod 30 km, malo izkoristil okrepcevalnice
smile-1.gif
Ne da mi je problem teci po asfaltu, ampak ce se le da ne. Sploh spusti na asfaltu zanjo bit jeb.eni, obvezno po bankini ce se da.