Iscem kaksno delo v dobrobit okolju/cloveku

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ni mišljeno prostovoljno delo, ampak kot delo, pri katerem nekaj koristnega delaš v dobrobit vseh.
Mogoče se sliši zdaj že klišejevsko ampak me to resno vse bolj veseli.

Torej kaj spada pod ta moj kriterij - lahko pa seveda še kdo drug kaj doda:
- alternativni viri energije
- obnovljivi viri energije
- problematika z odpadki
- nestrupeni materiali v gradbeništvu ipd

Lahko je bodisi projektiranje/brainstorming ali delo po terenu. Skratka vse, samo da se dotika te problematike.

Skratka, you get the point?

Zdaj pa me zanima, kako bi taka podjetja našel? Ali kdo pozna kakšno tako podjetje, mogoče celo dela tam?
Počasi bo tu diploma in bi si rad poiskal meni malo bolj ustrezno delo kot sedaj, ko sem uradno še gimnazijski maturant
tongue-1.gif

(malo sem pozen z diplomo, ker me je služba "bremzala")

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najblizje komunalno podjetje - praznjenje kant za smeti. Skrbis za cisto okolje (namesto zapravljanja tujega denarja za gledanje v zrak in sajenje cvetk, ups, "brainstorming"), pa se normalna placa je (torej ni voluntersko, kar ti ne disi).

Spada pod "delo na terenu"/"problematika z odpadki" po tvojih kriterijih.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ti frajer, ne vem zakaj se norca delaš iz vprašanja. Odgovarjaj raje v spamu.
Mene dejansko zanima koristno delo tudi v ups "brainstormingu". Saj sem se zato šolal. Če imaš pa malo kratko pamet in tretiraš delo na terenu kot pobiranje kant se mi pa smiliš in se oproščam za tole napisano.
In ker si že tako pameten ne vem zakaj ravno POBIRANJE kant. Večji problem je, kam te zadeve izpraznit, ane dečko? In to je recimo potem nek ups "brainstorming", kaj se da postorit na tem področju. A bo šlo
bonk.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala za ta link. Bom pobrskal po netu in poskušal kaj uporabnega poiskati. Me pa predvsem zanima če kdo kaj podobnega počne. Pač lastne izkušnje...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ti frajer, ne vem zakaj se norca delaš iz vprašanja.

Se ne iz vprasanja, ampak iz butastega sprasevalca in kakopak edinole zato, ker se lahko
rolleyes-1.gif
Ce se ne bi mogel, se ne bi.

Zagotovo moras biti FDVjevec ali pa iz kaksne "sole" iz kompleta slicic iz Knorr jusnih kock (FOV, GEA, itd.) ?
aplauz.gif

Citat:
Mene dejansko zanima koristno delo tudi v ups "brainstormingu". Saj sem se zato šolal. Če imaš pa malo kratko pamet in tretiraš delo na terenu kot pobiranje kant se mi pa smiliš in se oproščam za tole napisano.

Ni razloga, da bi se ti jaz smilil - lahko se kvecjemu ti smislis nam, saj si ti objavil tole temo
priden.gif

Tudi praznjenje kant je delo na terenu. Morda ga ti ne opazis, se pa dogaja, je precej solidno placano in mocno pripomore k lepsemu okolju. Ocitno tebe zanima samo tako koristno delo, kjer ni trebna nic narediti, kaj konkretnega ti pa ne disi prav prevec, a si to pozabil omeniti, zato zdaj reakcija uzaljene primadone. Izvoli rozico, ker nimam robcka, da bi ti obrisal solzice
roza.gif

Citat:
In ker si že tako pameten ne vem zakaj ravno POBIRANJE kant.

Eh, se ena potrditev, da si res ustrezno kvalificiran za predlagano delovno mesto, kjer pismenost in IQ nad 32.7 nista nujna za zaposlitev. Ker sem jaz "ze tako pameten" s "kratko pametjo" (nasprotje tega si evidentno ti: ne prav pameten in s precej dolgo ... lajtungo ?), ti bom namignil, da je POBIRANJE zraslo zgolj v tvoji neumni glavici. Kanto dejansko pustis tam, kjer je bila, tovornjak odpelje samo smeti skupaj s tabo do deponije. To ti bodo razlozili, ce lahko dojame Mujo, ni razloga, da ne bi tudi ti ... saj si se solal, kajne ?

Citat:
ane dečko?

Uh, internetni silak ... nabildani prstki, nedvomno utrjeni v krvavih bojih po tunelih na CS med grabljenjem pomfrita/cipsa
grims-1.gif

Citat:
A bo šlo
bonk.gif

Meni ze gre, ni razloga, da ne bi slo v bodoce se boljse
smile-1.gif
Ti pa pravis, da isces sluzbo v brainstormingu o smeteh ?

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
V smeteh je bogastvo! Kar vprašaj cigane.

Če pogledaš iz tega kota, da so zastonj in, da so njihovi lastniki srečni, da se jih rešijo. Seveda govorim o kosovnih odpadkih in ne o organskih. Kovine v računalnikih so baje ful dosti vredne-zlato, srebro, aluminij, baker,...

Za predelavo potrebuješ peči in stroje s katerimi ločuješ različne kovine iz odpadkov in nekoga, ki bo delal. Investicija je velika ampak lahko začneš pomalem in se potem širiš.

Kjer je volja tam je pot. Pa ne prehitro obupat
smile-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
grin1.gif

Itak, v smeteh je bogastvo. Dejansko. NIMBY efekt se povsod odraža. Barje bo počasi tudi zaključilo z odlaganjem. Tako da so kakršnekoli alternative zelo donosne. Tista s predelavo bioodpadkov v linku je precej zanimiva zadeva.
Ampak menim, da so pri nas ljudje za te stvari malo manj dovzetni - zaenkrat. Se precej bojijo takih načinov uničenja smeti.

Zanimivi so tudi projekti za zmanjšanje porabe energije. Npr kolega, ki dela na petrolu je predstavil projekt - zamenjavo vseh obstoječih svetil z LED diodami. So zelo zanimivi rezultati.

Mogoče bi se dalo kaj več narediti z jedrsko energijo.

Skratka ogromno je nekih stvari. Samo sam začet s kakim projektom... Hm, raje prej malo prakse v kakšnem podjetju. Zato pa malo iščem, kaj je kaj takega pri nas.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Si kar krepko mimo usekal s študijem.
OK, reakcija užaljene primadone. Res, se mi zdi neumno, da omenjaš smetarje, glede na to, da sem dejansko študiral kako sploh narediti npr neko odlagališče. Oddal tudi projekt. Zrisal z ACAD, vse preračunal ipd. Čeprav ravno iz te teme ne bom delal diplome, kar je po eni strani malo škoda. Mogoče moj "feler", da nisem omenil, kater študij končujem.
Najbrž ne študiraš prava zato, da boš liste kopiral pa kavice kuhal. Prav tako jaz ne študiram, da bom kante pobiral(in jih postavil nazaj na isto mesto)
grin1.gif

Zato tega(zase) ne štejem kot delo na terenu, čeprav dobesedno je ravno to delo na terenu.
Pa da ne boš spet norcev iz mene bril - razne meritve na terenu za opravljanje izračunov štejem kot terensko delo. Vsebnost metana na odlagališču, količina izcednih voda, meteorne vode ipd...
S pridobljenim metanom iz razkrajanja smeti se kar nekaj hiš v okolici odlagališča Barje ogreva in dobiva tudi električno energijo.

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Oddal tudi projekt. Zrisal z ACAD, vse preračunal ipd.

Zaradi takšnih nadobudnih "brainstorming" uslužbencev v Dogošah že leta in leta smrdi ko kuga.

Vse takšne in drugačne "upiwaly-e" bi jaz poslal na delovno mesto "za tovornjakom", kateri pobira smeti.
evil.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.263
1.768
113
40
Kaj ste eni smotani...človek pride z dobro željo pa ga je*ete
tongue-1.gif

A če bi pa hotu odpret hotel pr triglavskih jezerih pa bi mel podjetniško žilico...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hehe, odvisno spet, kdo je kaj projektiral. Se najde ogromno nesposobnih ljudi... Jih srečujem tudi na fakulteti. Z nekaterimi profesorji vred
tongue-1.gif

Sicer pa bi ljudje radi smeti samo stran od sebe vrgli. Drugo jih ne zanima. Žal je kdaj tudi smrad prisoten. Pri modernejšem projektiranju pa se tudi to da zelo omiliti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pobozne zelje, vsaj za naso drzavico; ze tako imamo kup ljudi z diplomo, ki se ne morejo zaposliti in so v bistvu odvecen produkt narobe orientuiranega sistema, kjer je cilj pumpanje mase zanic diplomantov, namesto da bi bila struktura taka, kot je dejansko potrebna (nekdo mora tudi pobirati kante za smeti, zdaj pa to za tako placo, kot jo nacelno lahko jaz z mojo diplomo sanjam, odvaza kaksen Mehmed ali Ibro). Potem taki ali sprejmejo sluzbo, kjer je zahtevana 5. ali 6. stopnja, ali nacarajo (no, nacaramo) kaj v lastni reziji, ali pa gledajo v zrak, razen ce ocka ali mamica koga poznata in potem kaj zrihta, sicer je pa tistih par obstojecih parazitov, ki brainstormajo na moje stroske, zaposlenih ocitno dozivljensko. Ce bi ti imel koga, ki bi to uredil, potem najbrz ne bi spraseval tukaj, tako da ... neugodno
frown-1.gif

V privatnem sektorju, kjer ni mogoce prodajati megle tako kot v JU, bos pa se toliko tezje izboljseval svet, saj je glavni cilj izboljsevanje bilanc, okolje pa pride zraven samo toliko, kolikor to sluzi prvotnemu namenu. Ergo spet dokaj neugodno za tvoj namen.

En debel stric je nekoc dejal, da "ce clovek do 30 ni liberalec, potem nima srca, in ce clovek nad 30 ni konzervativec, nima pameti". Eventuelno bos tudi star 30, do takrat pa veliko srece pri iskanju take sluzbe, kakor si jo ti predstavljas
wink-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, ja je res kar težka tole. Tako kot si rekel, dejansko smetarji dobijo večjo plačo kot kak diplomant. Ampak ok, na samem začetku mi še ni take krize, važno je bolj, da je služba OK oziroma da sploh je.
Drugače pa se menimo s kolegi, da bi sami kaj takega začeli čarat. Ta, ki sem ga omenil in dela v petrolu ima že toliko izkušenj, da brez problema vodi kakšen tak zanimiv projekt. Ampak da bi šel na svoje... Hm nekako nima jajc...
Bomo vidli kaj bo prinesel čas. 30 se bliža
grin1.gif