Iscem dober recept za spagete ala carbonara

4. jun 2008
328
0
16
Oberkrain
Iscem dober recept za spagete ala carbonara / na ogljarski nacin, ker me sostanovalka s svojim zvarkom spravlja ob zivce, siv pa sem ze tako ali tako.
Danes bi spet kmalu bruhal, prezgano olivno olje, same grudice, pa se vegetarjanska carbonara je bila.
aplauz.gif


Nekoc nekdaj sem znal naresti nekaj spodobnega a je slo z leti ven iz moje glave, trenutno se niti tega ne spomnim katera smetana mora biti, sladka ali kisla?

Resite me muk.
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
1.skuhaš špagete
2.v posodi na olivnem olju prepražiš slanino (lahko jo popečeš v pečici na žaru in potem ko je lepo hrustljava narežeš)
3.razžvrkljaš rumenjak z sladko smetano (soliš,obilno popraš)
4.vroče špagete in slanino zmešaš
5.poješ
smile-1.gif


grudice so se vrjetno naredile ker je jajce preveč zakrknilo, če jajce samo zliješ med kuhane špagete in jih nic vec ne pogrevaš se naredi samo taka lepa žametna omakca. ubistvu je to najpreprostejša in najhitrejša jed ever.
cheer.gif
 
4. jun 2008
328
0
16
Oberkrain
Ha!
Najbolj mi je vsec tvoja 5. tocka.
Se bom jutri preizkusil po tvojem receptu.

Hvala.

p.s. mislim da je nekako takole: slanine po zelji, 2rumenjaka, pa polovico sladke smetane (2.5dcl), ce me spomin ne vara.
 
Nazadnje urejeno:

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
ej če po pravici povem nimam pojma
redface-1.gif
nekako se nikoli ne obremenjujem z tem, ampak recepte samo na hitro pogledam in jih upoštevam samo ce kaksno stvar delam prvic, drugace pa je vse bolj po občutku.
 

felicita

Pripravnik
8. okt 2007
529
0
16
Gorenjska
Špagete oz. makarone z luknjo:), ki ste jim primešali že popečeno panceto, ter smetano za kuhanje z razžvrkljanim rumenjakom ali dvema, ščepec soli in popra, je treba temeljito mešati nad toploto ( vroča sopara ) , jaz kar na plati:), le toliko časa, da se primerno zgosti oz. le malo zakrkne. Pazi, minutka ali dve:)
Jaz jih delam s pršutom, ki ga začinim z malenkostjo belega vina, dodam tudi ščep origana.
Po želji:)
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
V pravi karbonari smetana nima kaj početi
ne-ne-1.gif


Original gre pa takole:

Za 4 osebe: 100 g pancete, 50 g sira pecorino, 50 g parmezana (ali 100 g parmezana), 3 jajca (velikosti L), 400 g špagetov, 2 stroka česna, 50 g masla, sol

Panceto drobno sesekljamo. Obe vrsti sira naribamo in zmešamo. Stepemo jajca in jih popramo (sveže mlet črni poper).
Skuhamo špagete.
Česen olupimo in cel strok samo sploščimo z nožem ali žlico.
V večji ponvi ali voku segrejmo maslo, dodamo panceto in česen ter ju med mešanjem (pri ne previsoki temperaturi) popečemo (približno 5 minut). Pazimo, da se ne zažge, česen odstranimo.
Temperaturo ponve s panceto znižamo na minimum.
Kuhane špagete odcedimo in pri tem prestrežemo nekaj vode v kateri so se kuhali. Špagete stresemo v ponev s panceto in dodamo dve žlici prestrežene vode.
Sir zmešamo z jajci. Ponev s špageti odstavimo. Jajčno mešanico na hitro prelijemo čez špagete in jih temeljito zmešamo (najlažje z večjo dvorogo vilico). Če so presuhi dodamo še vode v kateri so se kuhali. Po okusu še dodatno začinmo.
Špagete preložimo na krožnike, potresemo z ostružki parmezana, sveže mletim poprom in sesekljanim peteršiljem.

Potem imaš pa še cel kup receptov s smetano, pa tudi s stopljenim sirom in podobne fore, samo prava karbonara pa to ni.
 

felicita

Pripravnik
8. okt 2007
529
0
16
Gorenjska
Ja no recmo...mene je že en Italijan učil nekaj, pa ga itak nisem vse razumela:))) Je omenjal ena sama jajca za Carbonaro. Vprašanje kdo lahko da pravo merilo o tem kaj je prava carbonara.
Tko da, tole je tudi ziher super dobro! Bom preizkusila. Važno je da je njami:)
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Kocke slanine (ali pršut ali kaj podobnega - sama imam najrajši pečeno hamburško slanino) pražim na par kapljah navadnega olja, dokler ne postane hrustljava. Olivno olje mi za karbonaro ne paše, pa itak ga menda naj ne bi segrevali...

"Cmarjenje " lahko traja kar dolgo, samo je vredno počakati, ker ob praženju slanina izpusti lastno maščobo - zato na začetku res maaalo olja - in omaka dobi s tem meni pravi okus. Bom poskusila tisto idejo o predpeki slanine v pečici, če gre kaj hitrejše.

Zalijem s sladko smetano in še nekaj časa kuham - dokler se okus smetane in slanine ne zlije.

Dodam poper, proti koncu še stisnjen česen in malo belega vina. (kakšne 0,3dl, če delam za 4 osebe)
Če je potrebno, solim šele sedaj, da vidim, koliko soli je "oddala" slanina oz. pršut, da ni preslano.

Ko odstavim omako, ji dodam razžvrkljan rumenjak - omako nato le za kakšne pol minute postavim na plin na minimum in obvezno ful mešam - to je glavni trik, da ni grudic, omaka v tej fazi ne sme vreti. Iz istega razloga bognedaj dajat zraven beljaka.

Polijem testenine, dodam parmezan....mmmmm.

malo off: kje v LJ je res dobra karbonara? Tiste oštarijske, kjer je pizza šunka namočena v smetano, seveda odpadejo...
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
jaz slanino pražim na maslu, ker je mojim "jedcem" boljši okus če je praženo na maslu kot na olju

odg. na off: kolega hvali carbonaro v Riverju (ob Ljubljanici)
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Za 4 osebe:
cca 25-30 dag slanine (odvisno, koliko je hrustanca, ki gre stran)
2 mali smetani (najboljša mi je Dukatova za kuhanje)
rumenjak 1 ali 2
česen je en strok, ja, mogoče lahko 2, če so majhni (pa odvisno je, kdo je jedec:))