Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če bi rad nabavil...za test kupi/si sposodi dva el. radiatorja....in ju daj vskega v svojo sobo v kateri izklopiš ogrevanje. Nastavi ju na željeno temperaturo ter meri porabo en teden. Tako dobiš vtis koliko porabi el. grelec ne glede na to kak način gretja hporablja oz. kako se mu reče.
Če poznamo zakon o ohranitvi energije se poraja vprašanje kam gre tista izguba energije pri navadnem električnem radiatorju (tudi, pri obdanem s stiroporom)Citat:
Uporabnik Mato pravi:
No Vincent malo zavaja. Ti pa tudi.
Ne bom pisal, kje je komu boljše, ampak samo o vajinih napačnih predpostavkah.
IR paneli porabijo manj zaradi boljšega prenosa toplote. Tako radiator, kot IR panel pokurita 1kW elektrike v eni uri (ob predpostavki, da imata enako nazivno moč 1kW), vendar ima IR panel boljši prenos toplote na okolico in zato v tej uri segreje več, posledično je manjša poraba.
Da se ne razvije debata o teoriji, koliko toplote dobim iz določene enote el. energije, naj podam banalen primer. Če bi radiator oblekel v stiropor, bi ta v eni uri porabil še vedno 1kW el. energije, čeprav bi v prstor oddal zelo malo toplote.
In tudi to, da je okolica hladna pri IR ni res, ker se segrevajo vsi predmeti (stene, stropi, pohištvo,...), ki so v dometu panela. Seveda bližji bolj.
Je pa najbolj vse skupaj odvisno od kvalitete postavitve sistema.
Mi pa ni všeč noben, da ne bo kdo zopet z reklamo. Sam prisegam na talno.
Po mojih izkušnjah je za hitro segrevanje prenos toplote večji pri IR, kot radiatorju. Od tod zgornji opis.
Pri dolgotrajnem - konstantnem segrevanju pa se razlike manjšajo.
Lahko pa, da se motim.
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Če poznamo zakon o ohranitvi energije se poraja vprašanje kam gre tista izguba energije pri navadnem električnem radiatorju (tudi, pri obdanem s stiroporom)Citat:
Uporabnik Mato pravi:
No Vincent malo zavaja. Ti pa tudi.
Ne bom pisal, kje je komu boljše, ampak samo o vajinih napačnih predpostavkah.
IR paneli porabijo manj zaradi boljšega prenosa toplote. Tako radiator, kot IR panel pokurita 1kW elektrike v eni uri (ob predpostavki, da imata enako nazivno moč 1kW), vendar ima IR panel boljši prenos toplote na okolico in zato v tej uri segreje več, posledično je manjša poraba.
Da se ne razvije debata o teoriji, koliko toplote dobim iz določene enote el. energije, naj podam banalen primer. Če bi radiator oblekel v stiropor, bi ta v eni uri porabil še vedno 1kW el. energije, čeprav bi v prstor oddal zelo malo toplote.
In tudi to, da je okolica hladna pri IR ni res, ker se segrevajo vsi predmeti (stene, stropi, pohištvo,...), ki so v dometu panela. Seveda bližji bolj.
Je pa najbolj vse skupaj odvisno od kvalitete postavitve sistema.
Mi pa ni všeč noben, da ne bo kdo zopet z reklamo. Sam prisegam na talno.
Po mojih izkušnjah je za hitro segrevanje prenos toplote večji pri IR, kot radiatorju. Od tod zgornji opis.
Pri dolgotrajnem - konstantnem segrevanju pa se razlike manjšajo.
Lahko pa, da se motim.
PS- ko si boš odgovoril na to, boš videl, kakšne neumnosti pišeš.