Inflacija in denar

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Sem totalen lajik na tem področju in mi je nakj padlo na pamet. Sedaj če ima neka država visoko inflacijo in iz podatkov v medijih sklepam, da je njihov denar malo vreden naprem € recimo. Sedaj če ima recimo Hrvaška zelo visoko inflacijo in ti potem kupiš zelo veliko kun in jih pri nas naložiš na banko. Ter potem čakaš, da se na Hrvaškem inflacija umiri in njihov denar spet pridobi na vrednosti. Seveda je za to potreben določen čas. Se kaj takega splača ali ne?

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
splačalo se ti bo takrat, ko se bo drastično spremenilo razmerje v devizih tečajih. inflacija ima velik vpliv tudi na gibanje deviznih tečajev, a hkrati ima direkten vpliv le na 1 valuto. se pravi če boš ti kupil za npr 10k€ kun, je lahko teh 10k€ kun čez 10 let vrednih pol manj, čeprav bo inflacija za pol manjša kot je sedaj. Upoštevati moraš tudi vrednost nakupljenega denarja napram vsem drugim valutam, se pravi v € lahko pade, v dolarjih pa zraste. Ampak načeloma razmišljaš prav in se splača, a ne za vrednosti pod 100k€ ker je razlika v spreadih prevelika da bi jo pokril v kratkem obdobju oz. z majhnim vložkom. Da bi se ti konkretno splačalo bi se morala celotna ekonomija skoraj sesuti...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ali pa inflacija še bolj podivja in izgubiš nadaljnjih 20%, kjer se zlomiš, si priznaš poraz in menjaš nazaj v € z izgubo. Nato pa se obrne in gre končno v tvojo smer, a ti več nič ne koristi. Znan scenarij.

Tudi zneski bi morali biti zelo visoki, da bi bila omembe velika vrednost. Zato nekateri špekulirajo na forexu preko brokerjev, kjer lahko trguješ z (zmernim, če si pameten) vzvodom.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ti bi kupil nekaj, kar zgublja na vrednosti (kune) in pričakuješ profit ???

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
On misli da bo Hrvaška iz inflacije prešla na deflacijo in bo potem pokasiral bajne dobičke.

Nekako taka verjetnost kot da zadeneš na lotu.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
niti ne, npr. slovaska valuta je precej pridobila naspram €,
v maju mislim, da clo 10%,
v Aprilu kupljene SKK so prnesle v juniju cca. 10%+ v €
podobno velja tudi za cesko

ni pato kako posebej povezano z inflacijo

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Ne govorim za kune, dal sem samo primer. Imaš državo, ki ji gre zelo slabo. Kupiš denar in čakaš. Lahko se zamenja vlada, začnejo se tuja vlaganja, ekonomija se začne pobirat... in sklepam da potem tudi denar pridobiva na vrednosti. Ampak to je pač moje lajično razmišljanje, vidim, da se zadaj skirva nekaj haklcov.
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Take stvari so precej bolj zanesljive (in predvidljive) tam, kjer se CB zaveze svojo valuto "braniti" pred prevelikimi nihanji in kjer ima spekulant dovolj sredstev, da lahko vpliva na stanje na trgu. Tukaj govorimo o drzavicah ranga Estonije pred leti in zneskih ranga milijard dolarjev. Vse ostalo je bolj ali manj loterija, o kateri lahko precej preberes v temah o Forexu v tem forumu.

Antonioo

Pripravnik
3. sep 2007
344
0
16
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Ne govorim za kune, dal sem samo primer. Imaš državo, ki ji gre zelo slabo. Kupiš denar in čakaš. Lahko se zamenja vlada, začnejo se tuja vlaganja, ekonomija se začne pobirat... in sklepam da potem tudi denar pridobiva na vrednosti. Ampak to je pač moje lajično razmišljanje, vidim, da se zadaj skirva nekaj haklcov.
smile-1.gif

v tem primeru bi vseeno bolje odnesel z njihovimi delnicami, se ti nezdi?