indirektna osvetlitev

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
ima mogoce kdo obcutek ali pa celo ve s katerimi stropnimi lucmi so dosegli ta efekt?

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Luči, ki so uporabljene so po mojem kar precej navadne neonke. Efekt pa so dosegli najverjetneje s Photoshopom.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
torej koliko sem prebral je zadeva precej enostavna - ali se uporabijo neonke, ali pa LED diode. Problem pri neonkah je ta, da imas mrtve tocke, kjer se ena konca in druga nadaljuje in posledica je vidna v odsevu svetlobe in "sencah".

Tako da bom se verjetno kar odlocil za LED, kjer teh tezav ni oziroma so lazje resljive.

Sedaj pa me zanima ce ima kdo kaksne izkusnje s postavitvijo? Koliko se spusti strop, koliko je treba postaviti od vertikalne stene, za cim boljsi odsev? Da ni blescanja se postavi ob robovih kak zvisan rob, ki prepreci direkten pogled na diode ali kako?

ima kdo kaksne izkusnje s tem? Nekje sem najdel informacijo, da bi naj bilo minimalno 10cm spusceno in 10cm od vertikalne stene, kr drugace ne pride do pravilne razprsitve svetlobe

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
Saj lahko neonke zamakneš cik cak tako, da ne pride do prekinitve. Za LEDice boš za enako svetilnost dal ohoho denarja. LEDice imajo še to lastnost, da svetijo dokaj točkasto. Zato boš prek njih moral dati še en difuzor, ki pa pobere svetlobo (če ne bo že original vgrajen).
Kar se tiče disperzije si pa lahko kar skiciraš na list kakšna bo. Večja kot je gostota žarkov na površino, večji bo odboj. Svetloba se načeloma odbija pod enakim kotom kot vpade. Bo pa strop seveda deloval kot difuzor, tako da se bo svetloba od vpada žarka razbila na vse strani.

http://www.askthebuilder.com/artman212/uploads/1/b308_1.jpg

lp

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
LEDice razvijajo že odkar so bile izumljene in danes teh pomankljivosti, katere opisuješ ni !

Tudi sam planiram tako izdelat spalnico.
cheer.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
To so neonke in nebi sanjal o ledicah ker za tako razprsitev in brez tockosti bi bile vrjetno zelo drage, danes ce kupis stensko vgradno lucko za osvetlitev stopnisca je tist a z ta dobro ledico ki sveti drazja za natanko 100eur zarad ledice ki se pa po elektriki povrne nazaj leta ko si ti ze v grobu.
Drgac je pa tega ze dost, kaksne 15cm odmaknjeno od stropa in to je to, se bolje pa si kupi neonko in jo postavi od stropa pa bos videl kam sveti.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
jaz sem razmisljal nekaj v tej smeri ledic: http://cgi.ebay.de/5M-500cm-SM...=item519592a74c

dejansko imajo kot osvetlive 120°. Glede na to da so diode na manj kot 2cm bi na 10cm moral efekt tockovne osvetlive izginit ali se motim?
Dejansko ne pricakujem, da bi z ledicami imel primarno osvetlitev, v kolikor bo potreba po vec svetlobe bom imel se podobno kot je na zgornjem stropu se navadna svetilna telesa, ki lahko poskrbijo za bralno svetlobo ali kaj drugega.

Vsekakor me zanimajo kaksne so kaj izkusnje uporabnikov pri tem, ali so zadovoljni s tem kako so pri sebi naredli, ali so scasoma videli da bi kaj drugace ipd.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tako svetlo je sigurno s fotošopomo pa morda so bli še uporabljeni studijski fleši

Kolega si je dal po eni steni na podobno foro kot zgoraj. Spuščen strop, izza roba pa neonke. Že pri prvem nakupu ne ravno pocen neonk se je pojavil problem, ki sem mu ga prej omenil - neonke istega proizvajalca, enaka pakunga z iste police na isti dan kupljene so bile različne barve
frown-1.gif
Kjer ni neonke je "senca", pač ni zvezno dolga svetloba. Barva luči meni osebno ne odgovarja, je preveč bela za gledat tv, pa preveč svetlo. Če bi bila bolj rumena, kot so navadne žarnice bi bilo kul za klepet v dnevni ob čaju, tko pa men osebno ne njabolj uporabno. Ko pa prideš na obisk pa full fency zgleda:)

Ledice pa mal dvomim, da bodo tko močno svetle. Probi pa poročaj:) Če ti ne bodo kul jih morda jst odkupim;)

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Jaz imam doma v dnevni sobi z lučmi takole rešeno: (v spuščenem stropu halogenke, v njem pa novoletna veriga z rumeno svetlobo za 6€, za TV-jem pa ledice, btv, sedaj ko sem slikal sem šele opazil da se mi je zgornja led palica snela ....
cool-1.gif
)

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
hmmm zanimivo zgleda. Kaksen mas zakljucek to na gips platah - katere visine, da blokiras direkten pogled v lucke?

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
samo cca 5 cm rob je narejen, notri pa za robom samo položena ketna - simpl ko pasulj.
Zvečer imamo prižgano samo tole kar vidiš, če potrebujem močnejšo svetlobo pa prižgem še halogen....sam je pod njimi kar toplo, tako da razmišljam o kakšni drugi varianti (led)
drugače so pa te luči ki so kot indirektna osvetlitev montirane tako da se prižigajo z daljincem, kupil enkrat v Hoverju varianto -daljinec + 3 vtiči . Pri TV eden in na stropu eden - sinhronizirana -stisnem gumb in se prižge vse ali pa ugasne.

Nam je OK.