InDesign crop mark

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Kako v Indesignu dolocim, da mi pri izvozu v PDF uposteva rob za porezavo? Pri postavitvi sem slike raztegnil cez velikost strani, vendar mi v koncnem pdfju narise crop marke v ziv rob.

Hvala

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Sedaj sicer dobim 3mm roba, ampak belega. Slika bi morala cez rob. Sedaj je samo cropmarke postavil 3mm bolj stran.
Ocitno sem nekje v sami postavitvi narobe naredil.

Tkole zgleda postavitev za slike. Jaz bi rad, da je rob za porezavo viden, vendar pa so crop marki postavljeni na rob strani.
*Prvic delam v indesignu*

asdf.jpg

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
odpri 6mm večji dokument in si potem navznoter potegni pomožne črte obreza

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
ko izvažaš pdf, morš v onih opcijah ko jih odpre v marks and bleeds obkljukat spodaj še "use document bleed".. seveda morš met v dokumentu nastavljeno 3mm (al kolko že pač hočeš - to je minimum) porezave..

če nimaš v dokumentu že vnaprej nastavljeno, pa nastaviš tam.. ampak meni si pol nekaj zmišljuje včasih, tak da obvezno pri nastaitvi strani nastavim še bleed..

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Kje pa najdem te "Pomozne crte obreza" ? Dva dni delam v indesignu, tko da mal bolj "dummy like" razlaga, prosim

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
mislil je da bi jih sam narisal.. pač narediš v osnovi večji format, pa narišeš.. mislim prav?

probaj mojo varjanto, je izi, program naredi sam, pa še tiskar te nebo klel..

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Aha, zdej sem nasel. Pod Document setup sem imel bleed nastavljen na 0. Sedaj sem ga dal na 2mm in mi narise crop marke pravilno. Imam pa en drug problem sedaj. To kar delam je knjiga in ko izvozim v pdf, mi ne naredi booklet ampak stran po stran. Problem je, ker se crop marki pojavijo tudi na notranji strani, kjer pa ubistvu ni porezava. Zdej pa ne vem ali je to normalno in potem tiskar to pravilno poreze ali kaj. Primer v PDFju je pripet

Hvala

Priponke

• 442973-test1.pdf
    495,8 KB · Ogledi: 278

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
288
33
28
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Aha, zdej sem nasel. Pod Document setup sem imel bleed nastavljen na 0. Sedaj sem ga dal na 2mm in mi narise crop marke pravilno. Imam pa en drug problem sedaj. To kar delam je knjiga in ko izvozim v pdf, mi ne naredi booklet ampak stran po stran. Problem je, ker se crop marki pojavijo tudi na notranji strani, kjer pa ubistvu ni porezava.

S crop marki je vse v redu, morajo biti vsi, drugače tiskar ne more vedeti, kje je notranji rob. Imaš pa en drug problem. Ker gre tisk čez rob, bi moral imeti nastavljen notranji(inside) bleed na 0 mm. Drugače se bo fleha, ki gre čez notranji rob, odtisnila na sosednjo stran.

Citat:
Uporabnik disco pravi:
Zdej pa ne vem ali je to normalno in potem tiskar to pravilno poreze ali kaj. Primer v PDFju je pripet

Če dela tiskar elektronsko montažo, potem lahko večino problemov uredi sam.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
morš jih pustit vsako posebej, kr ponavadi se dajejo po 4 al pa o strani naenkrat na eno polo..

to pa je treba prav razporedit, kr se na koncu zgiba.. če pa res hočeš met strani skupaj, pa označi v pdf okencu "spreads". mimogrede.. saj so ti povedli da mora bit število srani deljivo s 4?

s cropi pa se ne sekiraj več, je vredu tak kot si nastavil.. mogoče daj še malo večji document bleed da ma tiskar več fore pri rezanju..

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Da si malce sposodim temo. Kako pa je kaj z robovi pri digitalnem tistku (printu)?

Se dela točno na rob A4/A5/A3 ali se tudi dodajajo kakšni robovi?

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
pri printu, to kaj delamo doma ne rabiš robov.. razen če boš ročno obrezoval, pol si ji naredi.. problem teh printerov je, da ne grejo v živ rob.. pa če hočeš končni format naprimer a4, morš vzet format za print a4 plus. Taprave mašine za digitalni tisk pa tudi porezujej zadeve.. Bolj je odvisno od tega kaj delaš.. Naprimer nalepke za steklenice so hotli brez porezave, brošurce pa z porezavo.

@Disco:

načeloma je ok, z širino porezave ne rabiš pretiravat, dovol je 3-5mm.. za notranji rob pa se jaz nebi sekirala, kr to tiskar reši sam.. sem dala že ohoho stvari v tisk, pa se je sam ev vsajal zakaj sem dala notranji rob porezave. tak da nastaviš 3mm vsenaokoli pa bo kul..

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Se nekaj me zanima. Kako uvozim tekst iz worda (20 strani), pa da mi ni treba vsak text box posebi delat? Vem, da se da s "place" in potem "shift + click", da ti vse razporedi. Problem je, ker bi rad, da ce npr. na tretji strani nekaj dopisem, da se mi vse strani premaknejo, ne samo prvi text box.
Hvala

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Zdej pa eno teoreticno vprasanje. Ce imam npr. 200 strani urejenega teksta in bi rad na npr. tretji strani dodal en odstavek, a se mi bo celotnih 200 strani premaknilo za sirino novega odstavka in podrlo celotno obliko? Ce ja, kako se temu izognit?
A obstaja varianta, da npr. dolocene strani "locis" od teksta, torej da so postavljeni kot samostojni tekst na strani in ne vplivajo na postavitev ostalih strani?
Hvala

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
jap.. če tega teksta ne lepiš v že obstoječi okvir za tekst, ta nebo povezan z ostalim tekstom.. in če ga maš kam za stisnt, se ti forma valda ne podre.. problem nastane, če ne boš mel dovolj prostora, kr pol si morš nekaj zmislit
smile-1.gif

no skratka.. v wordu al kjerkoli že maš počrni tekst pa ga kopiraj, pa ga prilepi v indesign najprej nekam zunaj strani.. pazi, da ne boš mel označenega nobenega obstoječega kvadratka z besedilom da neo štale
grin1.gif

vso srečo, take zadeve ponavadi zakomplicirajo celotno zadevo, če ni dovolj prostora..

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Aha, ok. Kaj pa ce bi npr. hotel spremenit robove, potem ko je vse skupaj ze narejeno? A bi moral npr. vsak text-box posebi premaknit, da bi se ujemal z robovi al se to avtomatsko naredi, npr. "fit text-box to margins"
smile-1.gif

Rad bi namrec prestudiral kako naj se lotim postavitve ene knjige, ki jo je zena napisala. Pa imam slabe izkusnje se iz graficnih casov, da ce na zacetku kaksno stvar sfalis je potem vse narobe.

Hvala

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
hm hm.. iskreno.. pojma nimam.. še nikol nisem mela take težave.. če najdeš ta ukaz, mi povej kje je
grin1.gif

ponavadi robove spreminjam na začetku ko mam sam surov teks not, da ga lahko brez slabe vesti zbrišem, pa na novo uvozim.. zakaj pa bi spreminal robove?