Ima kdo recept za pripravo divjačine?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Kaj veliko ti ne znam povedati, ker tega ne jem več, ampak, ko smo to še doma pripravljali, smo npr. ribico od srne dali za par dni v hladilnik, v posodo polno olja in nekaj česna, tako da se je meso lepo zmehčalo in napojilo dodatnega okusa česna. Vsaj tako nekako se spomnim te zadeve, bom pa še malo vprašala okoli.
 

Lumpi

Zelenc'
5. sep 2007
27
0
1
Jaz se takih zadev lotevam tako:
grem v trgovino in poiščem že pripravljene začimbe za divjačino.
Preberem sestavine, nato kupim vsako sestavino posebej.
Ne sme manjkati:
Kot že omenjeno, ne smejo manjkati brinove jagode.
PLUS: rožmarin + timjan + zelena + korenje + česen + lovor.
Pa sol pa popr. Pa vsaj en dan v "paci".
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Zopet je odvisno KAJ bi rad delal iz divjačinskega mesa in KATERO meso imaš.



Bograč - golaž, ragu, enolončnico? Potem rabiš še nekaj svinjine in govedine zraven.

Ali bi ga raje pripravil kot zrezke - za pečt (spet odvisno, katera divjačina je). Potem moraš dati meso za nekaj časa v paco ali marinado. Brez tega je pretrdo in pobavadi nam "premočnega" okusa.



Potem rabiš tudi divjačinsko omako:

Zreži čebulo in jo zmehčaj na zmernem ognju, malo posoli in popraj, zalij z malo vina. Ko vino izpari, dodaj stisnjen česen, zrezano korenje, korenino peteršilja, malo zelene, por in zelenjavo ob postopnem zalivanju z mlačno vodo duši. Med tem dodaj šetraj, lovor, brinove jagode, timijan, majaron, lahko tudi že kupljeno mešanico začimb za "lovske" jedi. Zelenjavo potem zmiksaj s paličnim mešalnikom, vrni nazaj v posodo ter jo pripravi do konca tako, da ji dodaš po želji še kakšne začimbe, sladko smetano, vino in podobno - odvisno od okusa.
 
Nazadnje urejeno:

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Gre se za goveje meso, ki je menda po okusu in videzu zelo podobno divjačini, ker je ta pasma HLA(škotsko višavsko govedo) Seveda bi prav prišel kak dober recept za kak steak
grin1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Evo, nekaj zate
smile-1.gif


Za 4 osebe potrebujemo

4 jelenove (v tvojem primeru goveje) zrezke (dobro uležane)
30g masla
100ml belega vina
50g vloženega zelenega popra
1 čebula
1 strok česna
200ml divjačinske osnove
sol
tinijan
peteršilj

1.
Divjačinske zrezke solimo in pomokamo. V večji ponvi raztopimo maslo in opečemo zrezke z obeh strani. Dodamo drobno sesekljano čebulo in česen.
2.
Zalijemo z vinom in dušimo približno 5 minut. Dodamo zeleni poper, Zalijemo z divjačinsko osnovo in kuhamo toliko časa, da se meso zmehča. Vmes zrezke večkrat obrnemo in po potrebi zalijemo s tekočino. Nazadnje dodamo sesekljan timijan in peteršilj.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Še tale je simpatičen....z brinjevo omako:




Sestavine:
80 dag zrezki ( 4 kom )
gin, strte brinjeve jagode
maščoba za pečenje, moka
2 dl divjačinski fond
1 dl sladka smetana
maslena kocka
sol, poper

Priprava:
Na vroči maščobi opečemo pomokane in slane zrezke, dodamo strte brinjeve jagode, flambiramo z ginom, zalijemo s fondom, sladko smetano, prevremo po potrebi omako zgostimo z masleno kocko, popravimo okus in zrezke dušimo do mehkega.