Hrana pri visokem holesterolu

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vprašanje za vaše mame in očete (upam, da ne za vas):

Kaj jesti (in kaj ne jesti), če ima človek visok holesterol?
Čim bolj konkretno, brez kompliciranih kemičnih izrazov.
Fino je, da gre za nepredelano hrano. Ne verjamemo preveč v neka omega-tri jajca in podobne hece.

Zbiram ideje, razprodajam zvezdice.
cheer.gif

Linki z recepti bodo še posebej nagrajeni.
Zdravila me ne zanimajo.
 

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
ne verjameš v omega 3jajca? Smola to je namreč rešitev tvojega problema.

Če ti napišm na hitro pa zelo poenostavljeno.



Obstajata 2 vrsti holesterola HDL in LDL. Enemu rečejo slab drugi pa dober. Dejstvo je da ko enega postave preveč (kao slabega) se maši po žilah in žile so potem takšne kot tiste cevi v reklami cevosan.



Zakaj je slabega LDL holesterola preveč?

Izločanje LDL holesterola povzroča nasičena maščoba. Več je jem več holesterola imam.



Kaj znižuje LDL?

LDL je zelo pomemben problem pa postane, ko ga je preveč. Znižuje pa ga tisti drugi holesterol torej HDL. HDL nastaja nakako s pomočjo nenasičenih maščob.



Kaj so nasičene in nenasičene maščobe?

Mačobe so dolge molekulske verige ogljikov in vodikov. Če so vse vrzeli na ogljiku zapolnjene z vodiki gre za nasičeno maščobo. Če pa je kakšna vez med dvema dvojna pa se lahko ta v nekem trenutku razcepi in se veže za nekaj. zato ji pravimo nenasičena. Takšne "aktivne" maščobe so napreimer omega 3,6,9.



Zato bi bilo pametno uživati nenasičene maščobe in zmanjšati nasičene.

kje jih dobiš pa je tvoj problem. Veliko je je v bučnem olju, lanenem olju in konopljinem olju. Vsebujejo jo meso globokomrskih rib. Toda če se ti vse to gravža potem ni drugega kot kupiti škatljico omega 3.



Ostala olja?

olivno olje naprimer nima omega 3 maščob.



Obstaja pa še ena zoprna zadeva.

ŠE najbolj kvalitetno olje gre u qurac če ga pustiš na soncu ali pa ga segrevaš, pa tut čas naredi svoje. Takrat se občutljive dvojne vezi razcepijo in to ni več nenasičena maščoba. še najslabše je če se gor na njih veže kisik takrat pravimo da je olje žarko.
 
Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sem prosila brez kemije. No, ok. Nej ti bo.
grin1.gif






Hecno, olivno olje se vsepovsod priporoča, ti pa praviš, da je zanič, ker nima omega nekaj.

Bučno je torej OK?

Zakaj potem vsi naštevajo samo repično in olivno?





Zakaj se povsod vlečejo margarine, če so pa baje nasičene (če se spomnim, se jih dobi tako, da se v olje vpihuje ogljik - lahko da se motim, od srednje šole je že ohoho let, pardon desetletij).





Kako to, da ima folk blazno visok skupni holesterol, če ima visokega HDL in nizkega LDL?

(ja, nisem se slučajno zatipkala - res je taka situacija).







Pa razlaga moje trditve, ki si jo napačno razumel:



Ne verjamem v margarine z 0% maščobe, v svinjske masti z 0% maščobe,... in zato ne verjamem niti v omega jajca.

Ende.

(preveč vem, kaj vse je folk pripravljen narediti, ko na drugi strani voha cekine in v holesterolnem biznisu je zelo veliko cekinov.press)
 
Nazadnje urejeno:

puncy

Zelenc'
4. avg 2007
22
0
1
šteje se tudi skupni holesterol, ki ne sme biti nad določeno mejo. če nad to mejo je, pomaga edino dieta, omega 3 jajca pa pomagajo, kadar je previsok LDL. še vedno pa tudi v dieti ne smejo prevladovati nasičene maščobne kisline, ker ni cilj znižati hdl in zvišati ldl, ampak oba primerno znižati.
margarine so pa dobre samo določene vrste, tiste ki imajo v sebi to kar ti poimenuješ omega 3 jajca.
drugače pa naj bi za znižanje skupnega holesterola pomagal donat mg. čisto brez kemije pa ti pomaga hrana z manj maščob, sadje, zaelenjava, sploh česen itn, ter seveda gibanje.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dost te teorije.
uf-1.gif




Dejte mi po kmeč povedat, kaj se lahko je in kaj ne:

- sadje in zelenjava - vse ali kakšnih avokadov ne?

- kaj od mokasto/sladkih reči,

- kaj od mesa,

- kaj od oljastih reči.



Meni je to drugače totalna koma - ker imam filing, da je vse skupaj čist brezveze. Hrana je (očitno?) ista kot pri shujševalnih dietah in sladkornih boleznih - ali pa se motim? V čem je potem sploh fora razlikovanja med enim in drugim? Zakaj mora ekstremno hujšati nekdo, ki sploh ni debel?



Baje ne smeš jesti nič od mesa oz. živalskih produktov. Če prav štekam je holesterol itak od tam, ne? Od kje dobiti beljakovine? Kaj potem reči človeku, ki ne mara fižola? Pa že sedaj ne sodi med požeruhe.





Itak mi je pa najbolj smešno to, da na vseh tabelah piše, da se mora natolči HDL do nezavesti (zgornje meje kao ni), da je ta HDL kao nek čistilec slabega LDL,...potem ti pa baje (če prav razumem) točno ta HDL tolče v skupni holesterol. Kar pa baje spet ni OK.
confused-1.gif




Kot pes, ki lovi lasten rep.
bonk.gif




Počasi bom začela verjeti, da je vse skupaj itak zarota farmcevtske industrije (in medicinskega lobija
evil.gif
)...



Resno - vse skupaj se mi zdi butasto oz. da sodi v neko kategorijo bolezni, ki se jih ne da pozdraviti z ničemer drugim kot kemijo
grims-1.gif
. Nič ne rečem, če bi bile cifre logične, pa niso - in se že kak teden ukvarjam s tem skupnim, LDL in HDL, pa nikjer pametne razlage, zakaj je tako, kot je pri tem človeku in kaj naj še naredi (razen skoči iz kože). Pa miga, se ne prenažira (veliko sadja in zelenjave, olivna olja, ribe dvakrat na teden - pa ne tistih paniranih sranj, 10dkg salame na teden, 2 dcl posnetega mleka na dan,.....), ...



Edino, kar še lahko naredi, je, da postane vegan.
stupid-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

puncy

Zelenc'
4. avg 2007
22
0
1
ne vem, ali gre zate, ali ne, zato bom govorila kar v drugi osebi, pa upam da ne zameriš.
žal je tako, da je nagnenje k povišanemu holesterolu dedno. in osebe, ki "zbolijo" ni treba da so debele. je pa res, da imajo te osebe ponavadi prevelik delež maščobe kar zahteva dieto, ali prevelik delež ldl kar zahteva spremembo prehrane. ob previsokem deležu maščob (česar posledica je tudi previsok skupni holesterol) je treba telesno maščobo ali zgubiti, ali nadomestiti z mišicami. ni ti potrebno pretirano shujšati, včasih zna vsak kilogram prinesti kar pomembno razliko.

s prehrano pa tako. ni vse meso škodljivo. lahko ješ manj mastne izdelke (manj mastni sir, skuto itn...), na poudarku manj mastno, ker je to lahko pomemben krivec za holesterol. lahko se je perutnino (ne kože), ribe, pusto meso... kakovostne beljakovine so razen v fižolu tudi v soji, ki je zelo pomembna stročnica, saj ne vsebuje nasičenih maščob.
pri holesterolu so zelo pomembne nekatere malenkosti. sicer žal ne vem vseh, lahko pa povem nekatere stvari, ki mi jih je povedala prijateljica zdravnica. najhujši sovražnik je kava s smetano (kmalu za njo je kava z mlekom). kofein v kavi močno potencira holesterol, ki ga ima smetana obilo. tein v pravem čaju holesterola ne potencira. verjetno imaš premalo magnezija, ki je mineral, in donat mg je samo en način kako ga pridobiš, lahko ješ hrano ki vsebuje magnezij, piješ mineralno vodo ali dodatke. če imaš holesterol v kombinaciji z visokim pritiskom, je pomanjkanje magnezija toliko bolj verjetno.

toliko za zdaj ker se mi mudi

lp
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Gre za očeta.
Pritisk je normalen.

Kava z mlekom
shocked-1.gif

Je to vseeno, ali je posneto mleko ali ne?
No, to bi lahko vrgli ven (upam).

Donat se lahko doda, čeprav nad tem nisem navdušena (bojim se, da bo s prebavo potem narobe - ki je zdaj OK).

Še kakšen podoben trik kot kava z mlekom, ki nabije holesterol?

Sire že tako je "ta lahke", mleko polposneto,... Samo sem gledala neke jedilnike, ki jih je naredil lek in čisto vse, kjer se pojavi meso ali živalski produkt je holesterol vau - kar konkretne cifre.
shocked-1.gif
Četudi je vse pusto in posneto. Tako, da me je groza, ker veganstvo pa odpade.

Mama ima tudi holesterol in ga znižuje s tabletami. S hrano ni šlo nikamor in nikamor. Edini efekt je bil, da je izgubila 15% teže v treh mesecih.

Pa je potem obupala nad to dieto in danes papca tablete. In spet je vse. Holesterol ima pa 4,5.
stupid-1.gif
Ne vidim fore v tem, priznam.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hvala.
smile-1.gif




Bomo telovadili tudi s tem.



(edit - zvezdice
smile-1.gif
)



@vse - še vedno bom zelo vesela "majhnih skrivnosti kuharskih mojstrov" v smislu trikov, kaj ne smeš kombinirati, ker vpliva na presnovo in nabije holesterol (ala tista kava z mlekom).
 
Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede na to, da ne poznamo prehranjevalnih navad tvojega očeta do sedaj je težko napisati kakšno hrano jesti. Če bi on do sedaj jedel izredno mastno in nezdravo hrano potem bi prehod na na manj mastno in na drugačen način pripravljeno hrano pomagal. Če je bila že sedaj hrana nemastna in pripravljana zdravo potem je verjetno zanj potrebna strožja dijeta.



Predvsem je treba poudariti, da se je potrebno izogibati vsemu cvrtju ter mastni hrani na splošno.

Primer:

- svinjino in ostalo mastno meso zamenjati za piščanca in ostalo nemastno meso

- namesto, da se meso pripravlja na masti oz. olju naj se pripravi na ponvi le malo namazani z maslom

- bučno olje na solati zamenjati z oljčnim (v majhnih količinah)

- nekateri za cvrtje/peko zamenjajo sončnično olje z oljčnim, kar je narobe, saj se kompleksne (nenasičene) maščobne kisline pri visoki temperaturi hitro razgradijo/razpadejo in dobimo nasičene

- denstan/pečen/pire krompir naj zamenja enostavno kuhan krompir

- mleko, smetana, mlečni izdelki - bolje se izogibati

- kava in pravi čaj sta zdrava (antioksidanta) a res je boljše izogibanje v kombinaciji z mlekom oz. naj bo mleka malo

- vključevanje rib v prehrano; zopet - pripravljenih na ustrezen način - postrv cvrta na olju ali pohan oslič nista velko boljša kot dunajski zrezek

- Zelenjava naj postane pomemben del obroka in ne le priloga; poudarek na zeleni zelenjavi.

...



Na splošno: spremeniti način priprave hrane (in ne le sestave) je izredno pomemben



Prej pozabil, pa je potrebno dodati:

Na holesterol ne vpliva le prehrana kot taka. Nekaj imajo geni, nekaj hranam ostalo pa način življenja. Npr. nekdo, ki je aktiven lahko brez težav poje dve jajci na dan, pri nekomu, ki ni aktiven pa to že predstavlja tveganje za povišan holesterol.
 
Nazadnje urejeno:

puncy

Zelenc'
4. avg 2007
22
0
1
holesterol precej nabijejo tudi jajčni rumenjaki, nasprotno pa so beljaki zelo zdravi, zato kjer je le možno naj ločuje rumenjak od beljaka.. če pije kavo z mlekom, se mi zdi nekako prestrogo zahtevati od človeka naj preneha. priporočila pa bi, naj poskusi sojino mleko (ali smetano), če pa res no go, pa vsaj mleko 0,5 mlečne maščobe ali manj. praviš da je pritisk normalen, zato bi si lahko privoščil malo več kofeina, teina in guarane (poživila, "fat burnerji", slednja naj bi bila daleč najbolša), vendar nikoli preveč! res grozna je svinjska mast in ocvirki, tega naj se izogiba v najširšem možnem krogu.

sploh pa je tako, v prehrano mora vključiti nekaj pomembnih sprememb, pretiravanje pa je neumno, sploh ker se tega ne more nihče držati. če ve da mu je vegeterijanstvo no go, naj tega niti ne poskuša, in zamenja raje vrsto mesa ki ga je za boljšo. pomembna je tudi priprava mesa, če je le možno naj meso pripravlja na žaru brez olja. masla naj se ne uporablja, prav tako ne "slabih" margarin.

zelo pa je pomembno gibanje. in tu ni samo nek tek, kolo itn... če se mu zdi to odvratno, naj z mamo skupaj najdeta lepo sprehajalno potko, ki jima vzame kakih 20 min in naj gresta na sprehod najbolje zjutraj pred službo enkrat, potem pa vsaj še enkrat v dnevu, najbolje večkrat. najbolši so štirje sprehodi dnevno pa 15 minut ali pa trije pa 20 minut. seveda lahko izbere tudi kaj drugega, le naj ne bo neaktiven.

kar se tiče donata, moja teta ima isti problem, kak mesec pije donat pa ji ni vplivalo na prebavo. pil bi ga naj pa le zjutraj ( in ne tolikokrat kot piše za pospešiti prebavo) in to le majhno količino. ne morem sicer obljubiti da tudi njemu no vplivalo na prebavo. če bi šlo zame, bi najbrž raje poskusila kdaj pa kdaj kakšno šumečo tableto iz magnezija.

za moko je glede holesterola teoretično vseeno tudi če uživa belo, spet pa če uživa polnozrnato je notri precej nenasičenih maščobnih kislin, ki bi mu koristile. priporoča se uživanje oreščkov (orehi,lešniki) v manjših količinah.
hrane naj ne soli preveč, pije naj dovolj vode.

æe je salamo, je precej pomembno, kakšna salama je to. suhe salame (klobase), mortadele so zelo nezdrave...
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Hvala.
smile-1.gif


Zdej pa, da se vrnemo na kemijo olj.
grin1.gif


Recimo, da imamo ribo in bi ji spekli (ker kuhanje je no go). Olivno olje baje razpade pri visoki temperaturi in potem ni primerno. Katero olje bi bilo primerno.

Nekje zgoraj je napisano, da bučno olje je OK, malo kasneje nekdo trdi, da ni OK.
Ne razumem...

Bi se lahko malo več posvetili tem oljem? Kaj zdej res ja in kaj ne? Kako je s temi temperaturami?

BTW: Ima kdo kakšen sajt z recepti? Malo je krize, če je folk navajen jedilnikov, kjer je kup mesa in mlečnih izdelkov (maslo, smetana), zdej pa mora prešaltat na zelenjavo v vodi. Skratka, da bi se najde nekaj, kaj je zdravo, pa še vseeno nima okusa po stiroporju? Ker sem glih prelistala nedeljsko delovo kuharsko prilogo, pa ni notri NITI ENEGA recepta, kjer ne bi bilo enega in/ali drugega v kar konkretnih količinah.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Prebrala.

Pa še manj jasno.

Prvi članek kontrira tretjemu glede hladno stiskanega olivnega olja.

A tle potem ni soglasja?

Madona, sem pa mislila, da se znajo kemiki bolj zmenit kot ekonomisti, kaj je res in kaj ne.
evil.gif
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Ribico se da prav lepo okusno speči v teflonski ponvi, saj maščobe (katerekoli že) potrebuješ le za vzorec. Jaz jo samo pomokam in na hitro spečem. Zraven pa kuhan krompir z blitvo in dobiš nekaj zelo okusnega, nemastnega in zdravega. Ribico lahko "zaliješ" tudi s pasiranim paradižnikom, dodaš malo bazilike (in česna, olivnega olja) in enako priložiš kuhan krompir.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ej, hvala.



Res dober predlog.
smile-1.gif




BTW (ker jajca so
ne-ne-1.gif
pri holesterolu): Išče se recept, kako se naredijo palačinke brez jajc. Ker ste me že enkrat naučili, da se to baje da brez jajc, jaz pa znam samo tisti recept "vzameš jajčka, jih razžvrkljaš, dodaš moko in mleko,..." Pa me sedaj bega, kako sploh začet, če ni jajc? Kar mleko in moko skupaj zmešaš, al kak?



Iščem tudi še kakšne predloge za jedi, ki nimajo notri (ali vsaj ne veliko) jajc, mesa, mleka in mlečnih izdelkov.
 
Nazadnje urejeno:

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
če bi ločil beljak in rumenjak in potem naredil iz beljaka sneg in ga dal v maso, bi to bilo zadost?

rumenjake bi pač stran zabrisal....
 
Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede jajc preveč komplicirate.
Večji problem pri palačinkah kot jajca so maščoba na kateri se delajo (čisto na suha ne gre).

Namesto, da si nekdo pri hrani čisto uniči življenje je bolje spremeniti življenski slog (gibanje!).
 

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
"so maščoba na kateri se delajo (čisto na suha ne gre)."

kako to misliš? jest recimo jih delam na teflonu - nič olja!