Homologacija dimenzije gum za originalne felne

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kako vpisat dodatno dimenzijo gum za originalne felne?

Gre se za Chevrolet Cruze s 17'' felnami. Vpisana je samo dimenzija 215/50/17, ki je dosti dražja kot recimo 225/45, pa še samo par proizvajalcev jo ima (k vragu naj grejo s temi dogovori med proizvajalci avtov in gum....).

Glede na rialovo stran je možnih enih 5 dimenzij (med drugim 225/45).

Kak torej vpisat? Grem samo na homologacijo in vpišejo ali je potrebno še kakšne papirje dobit? Kakšna pa je cena?

22. jul 2007
13.420
1.666
113
124
to tudi mene zanima zdaj imam na avtu 205/65/15, nabavil bi pa 195/65/15, prav tako je razlog cena
sprasujem se.gif

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Vsi certifikati so izdani na sledeče dimenzije ne glede na 5x105 ali 5x115 razmak...

205/50R17 91
205/55R17 91
215/50R17 91
225/50R17 94
235/45R17 94

Opcija je tudi da popraviš certifikat ampak če se inšpektor spravi pregledati ali dejansko je certifikat bil izdan boš dobil ovadbo zaradi..itd...

Vsekakor je 225/45/ ali 215/45/ ena izmed najcenejših pnevmatik, ampak žal za tvoj tipa vozila so vsi certifikati na druge dimenzije...katere gledam trenutno.

Če ima rial pa 225/45/17 dimenzijo pa toliko bolje.

Cena za vpis je 31 € ampak nekako boš moral razložiti zakaj to dimenzijo z tem certifikatom itd...samo v info pa zadnje čase se pregleduje vse kar je možno, in če je razlika v črki ne boš naredil...

Nazadnje urejeno:

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Saj ne morem verjeti. Najprej oh in sploh avto z vso opremo za nizko ceno potem pa zmanjka za gume originalnih dimenzij. Pa verjemi to je šele začetek. Kdaj se bo folk naučil da poceni ni nujno tudi najugodneje. Po moje je še vedno najugodneje kupiti originalno dimenzijo gum. V mislih imej da bo širša guma prispevala k večji porabi goriva, hitreje bo treba zamenjati kak del na podvozju, avto bo bolj neudoben za vožnjo in tako dalje in dalje......

Tudi homologacija nove dimenzije stane nekaj € tako da se splača premisliti o vpisu nove dimenzije gum. Kolikor je meni znano vsaka sprememba homologacije stane vsaj 100€ plus tega res ne vem koliko stanejo papirji na podlagi katerih je sploh možen vpis v homologacijo.

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
522
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
oj..

Kaj to si kje v MB kupil? Reimpex ali Kolmanic...?

Kolikor mi je znano: nazaj pa zagnjavi, da ti spremenijo (mislim,da so ti vpisali napačno izvedenko vozila) - mislim, da ti bodo napisali drugo homolomo...

Pa javi kaj si zrihtal...

BaSe

Zelenc'
22. sep 2007
28
0
1
Najbolje je, da si zrihtaš TUV enakih dimenzij felne (ni važno za katero firmo je tuv), daš gor te gume ko jih hočeš vpisat, greš na homologacijo pa je to to
wink-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
A tak gre to dandanes? Včasih smo dali gor druge felne, šli na homolomo in vpisali dimenzijo. No sej mogoče celo najdem proizvajalca in model kje na felni.

@smt - pa to je đabe!

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Jaz tudi rabim info: nabavili smo rabljen avto kateremu na stebru in v homologaciji piše 205/55/16. Na avtu so sedaj 195/65/15, a pustim al je lahko kaka huda kazen? A lahko te 195 homologiram kako? Imam samo račun od avta...so pa navadne feltne z radkapami...al naj pozabim na vse skupaj in se samo vozim? Koliko stane homologacija? Pač gor so nove zimske gume in mi je škoda spet še en komplet kupovat...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Če je avto stock, dvomim, da se bo kdo zapičil v 195/65 15 gume na jeklenih platiščih. Bi moral imeti res že ogromno "srečo". Bolj vprašljivo je za zavarovalnico, če bi slučajno imel nesrečo. Ti se vtaknejo v vse, kar bi lahko bilo voda na njihov mlin.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ja sej vem samo sej veš kako je...nikoli ne veš. Zato me zanima ali jih lahko homologiram, in če je to res nekje do 50EUR jih bom, vprašanje samo a je problem ker nimam računa od gum.....
bonk.gif
Feltne pa radkape so itak original....

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vprašaj na servisu, če ti lahko dajo potrdilo, če se je ta dimenzija tudi serijsko vgrajevala.

Je imel moj fotr primer, ko je kupil nov avto z nehomologiranimi dimenzijami gum. Ni hotel imeti alu platišč oz. se je zmenil, da mu dajo jeklena, namesto tega pa je dobil avtomatsko klimo za ceno navadne. Vse lepo in prav, nakar čez 5 let ugotovi, da v homolomo nima vpisane te dimenzije, ki jo ima gor. Šel na servis in tam so mu dali potrdilo, da se je tudi ta dimenzija vgrajevala serijsko na ta avto in na podlagi tega so mu vpisali tudi to v homolomo kartonček.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Tudi jaz sem imel na astri napačne gume že od novega...po nekaj menjavah sem opazil da ni dimenzije v homotu...pa od kolega ki ima aveota je blo spet isto...samo je takoj na parkingu prej kot je prevzel vozilo pogledal in so mu kar tam vpisali v homologacijo novo dimenzijo.
Zgleda da se to kar redno dogaja.
Aja..pa punca je imela fiesto ki je bila bencinc ,v prrometnem pa je pisalo dizel..je šla drugo leto menjat.
Teta je pa dva dni nazaj šla z opozorilom policista da naj menja gume ker niso v homologaciji....pa original od novega taka dimenzija...spet astra.

Jan

Pripravnik
25. okt 2007
337
0
16
Jaz imam tudi podoben problem kupil sem rabljena lita platišča in zdaj rabim certifikat, da bi jih lahko homologiral, prijatelj mi je rekel, da potrebujem tuv certifikat... mogoče veste kje bi ga lahko dobil ?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.556
1.085
113
Titograd
Če poznaš proizvajalca in model platišča lahko TÜV najdeš kar na proizvajalčevi spletni strani, če nima mu napišeš email, lahko pa se pozanimaš tudi pri slovenskem uvozniku platišč. Če ne veš kak model imaš, pa si najdeš kar en TÜV od drugih platišč iste dimenzije, saj menda proizvajalca tak ne preverjajo, samo dimenzije.