Hitro branje

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.441
3.827
113
davorinm.wordpress.com
Sem poslušal nekaj o tehnikah hitega branja..., kao prebereš po 10 strani na minuto ipd...

Kako je z razumevanjem prebranega? In predvsem kako je, če bereš kakšno strokovno zahtevno gradivo? Se mi nekako zdi, da se to vse površno preleti, prelista in ne dejansko prebere z razumevanjem prebranega.

Sam znam sicer zelo hitro brati, sem se naučil še kot mali z branjem teleteksta. Če berem skupaj z nekom kak tekst, vedno prej preberem... Samo 10 strani ali več na minuto, zahtevnea čtiva... nevem no.

lescanec

Pripravnik
27. mar 2009
132
1
18
http://fotobralec.si/

Biu na uvodnem tečaju in je zelo hudo!
Pred mojimi očmi je prebral knjigo 250-300 strani (ki jo je prvič videl) v roku pou ure in povedal obnovo knjige potem... zanimivo!!
Sam se bom mogoče udeležil vikend tečaja ki stane mislim da 300 €...

lescanec

Pripravnik
27. mar 2009
132
1
18
verjameš mu na besedo
smile-1.gif

aja, knjigo smo mu mi izbrali od ene udeleženke predavanja...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če to ni dobri stari Piss-Hiker.

Mir na svetu je vzpostavil, njegov idol Janez tega sicer ni dočakal, Nirvano je dosegel, na naslednjih volitvah bo pometel s Turkom in ZDAJ - nas bo naučil še brati.

hysterical-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
To ravno ne, ampak ne vem, zakaj bi rabil Pisshiker-ja, da te to nauči.

Sploh pa je zadeva kvečjemu uporabna za kakšno leposlovje, kjer se predvideva, da niso vse besede nujno potrebne za razumevanje rdeče niti. Strokovne literature se pač ne da brat na ta način.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Hmm, sem se malo pozanimal, pa sem vprašav sinovo gimnazijsko profesorico za slovenščino. Povedala mi je, da je bila na takem seminarju, nato pa se je prebila do predavatelja in mu pod nos porinila knjigo, ki jo je imela s seboj in je vsebino seveda odlično poznala. Tip je po 10 minutah listanja po knjigi vedel povedati le, da se zadeva dogaja v Rusiji.... če je lagala meni, jaz lažem tebi

Kar se pa tiče "diagonalnega" branja je pa seveda druga zadeva, ampak na tak način še vedno ne prebereš 300 strani v 15 minutah. Ampak tudi diagonalono branje je primerno bolj za preletavanje časopisov, kot pa za karkoli resnega

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da je lagala tebi, ti pa lažeš meni.
evil.gif

(lahko pa da se motim)

Ker to je Štefančičeva štorija. Češ da je prebral Vojna in mir v pol ure in potem znal povedat - "Dogaja se v Rusiji". Vsaj jaz sem slišal to verzijo, lahko pa da je še kakšna prej.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz večino stvari berem diagonalno. Hitro preberem, a malo si zapomim. Zato dostikrat kak članek v medijih preberem dvakrat ali celo trikrat, da več ostane v glavi. Mi pa to precej pomaga pri iskanju določenega podatka v besedilu.

Zato pa sem faks delal 9 let.
tongue-1.gif

Če je pa treba zadevo razumeti, se pa poglobim v to, ampak ne več kot kake pol strani naenkrat, rabim pa zato tako stran prebrati 5 do 10 minut.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Leposlovje itak moraš brati relativno počasi, z užitkom, ne pa vse skupaj le preleteti. Dobro, za obnovo kake dolgočasne knjige v SŠ bi še šlo skozi...

Sicer pa je raznih video tečajev na to temo, po travnikih polno.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Zato pa sem faks delal 9 let.
tongue-1.gif

Jaz temu pravim, da si hotel konkretno spoznati določeno področje in se nisi zadovoljiv s povprečnim znanjem tako kot drugi
smile-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Mater ker filmček. Pravi kontrast.
grin1.gif

Prvo rabi 25 sekund za par napisanih besed, da že pozabiš kaj bi rad od nas, potem pa filmček, kjer otroci tekmujejo v listanju knjige.
hysterical-1.gif
V tej pol sekundi ki jih porabijo za 2 strani možgani ravno premislijo kako prijeti naslednji list. Mogoče pa slikce iščejo notri.

B81

22. jul 2007
38.033
11.190
113
Neumnost. Še človek s fotografskim spominom bi moral videti besedilo, če bi hotel vedeti, za kaj se dejansko v knjigi gre, bi moral preleteti vse vrstice. In on bi si zapomnil, povprečen user pa si ne in je to bolj kot ne bullshit.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Mislim, da je lagala tebi, ti pa lažeš meni.
evil.gif

(lahko pa da se motim)

Ker to je Štefančičeva štorija. Češ da je prebral Vojna in mir v pol ure in potem znal povedat - "Dogaja se v Rusiji". Vsaj jaz sem slišal to verzijo, lahko pa da je še kakšna prej.

možno, da je to Štefančič splagiiral, ker je to izjavil Woody Allen, pa dvomim, da je že slišal za štefančiča