Hišno dvigalo, "tekoče" stopnice

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Pozdrav mojstri!
Letos je v planu urediti notranje stopnišče, želja je da se preuredijo v zaprto varianto kot na sliki: stopnice . Ta hec bo verjetno kar nekaj stal.
Zato mi je na misel padla izdelava neke vrste hišnih "tekočih" stopnic. Sedaj so stopnice izdelane iz dveh glavnih nosilnih profilov, na katere so navarjeni nosilci za posametne stopnice. Jaz bi te nosilce porezal, ostala bi samo dva vzdolžna nosilca, na ketera bi privaril npr. T profil. Taprofil bi slučil kot vodila/tirnice. Nato bi izdelal voziček, pač malo večja ena stopnica, kateri bi se po teh vodilih vozil gor in dol. Pogon bi izvedel s pomočjo gradbenega dvigala dvigalo , ki bi voziček s pomočjo zajle vlačila gor in dol. Edina stvar, ki me trenutno bega, je zavora za primer pretrga zajle. Ima kdo kakšno idejo?
Ena varianta je namestitev dvigala z dvema zajlama ali enostavno 2 dvigala. Ta drugo bi služilo kot rezerva v primeru pretrga 1 zajle.

Se je kdo tega že lotil, so kakšni pomisleki? Tudi ideje so dobrodošle
evil.gif

Lp,digg

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Huh. Si prepričan?

Če vso zakonodajo pustimo ob strani, si vseeno na zelo tankem ledu. Prvič - na linku slikie stopnic ne najdem drugega kot reklamo (moja želja da te brišem
smile-1.gif
). Drugič - če te zastopim kaj bi rad naredil, naj te opozorim, da bo zadeva počasna in glasna, sploh z gradbenim dvigalom kot vlečnim konjem. Tretjič - tvoj sistem ima pomanjkljivosti še pa še, pa če uporabiš 5 dvigal. Ne bodo delovala vzporedno - zatikanje/navitje/predtrganje zajle. Če se zatakne navzgor, te lahko po sprotitvi ovire izstreli. Če se zatakne pri spuščanju, doživiš (mogoče preživiš) prosti pad. Četrtič - komando boš vlačil s seboj na podaljšku, imel daljinca (ki mu crkne baterija ravno na sredini) ali bo to sistem "vuci vole", pa četudi vmes trga zajle, noge, glave... petič - voziti v klanec samo po tirih, podobnih vlaku, je jako tvegano v osnovi. Zaradi nagiba in vodoravne ploskve je zadeva jako nagnjena k prevračanju. Prvi pogoj bi bil tirnica v U profilu, kjer zgornja stran prepreči prevrnitev vozička.

Še kaj bi si lahko zmislil in napisal, za štart imaš pa dovolj.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Ni bila mišljena reklama, mislil sem prvo sliko stopnic.
Hja, torej je zdeva zelo škartljiva, priporočaš kakšen drug pogon?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Tega se je lotil vsak, ki izdeluje rampe za prevažanje invalidskih vozičkov po stopnicah. Obrni se nanje.

Namesto da delaš to oslarijo, si raje naredi drog za spuščanje dol, kot ga imajo gasilci, pa boš šel vsaj v eno smer hitro.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Dobro, slika mi je bolj zaradi spletne strani v oči padla.

Ostalo pa - kot sem napisal - četudi spregledamo predpise (česar ne zagovarjam, da ne bo pomote), moraš poskrbeti da bo zadeva vsaj varna. Na hitro mi pade na pamet varianta, kjer voziček teče po U profilu, s čimer prevrnitev ni možna. Kaj je na vozičku (ograja, vrata itd) zaenkrat pustiva ob strani.

Glede pogona - gradbena dvigala so glasna. Eno je varianta pogona z motorjem in reduktorjem in frekvenčnikom (če je prostor za montažo seveda), in dvemi zajlami, ki delujeta v obe smeri - vlečeta gor in dol. Vmes mora biti stikalo, ki zazna pretrg ene zajle. Postane hitro komplicirano, sploh glede prostora oziroma izgleda, saj pod vozičkom rabiš "kontra" zajlo, ki jo je težko skriti. No, sicer pa po prvi ideji je težko skriti tudi vlečno zajlo
smile-1.gif
Hkrati z zajlo rabiš tudi za seboj vlečt kabel za komande.

Bolj kot razmišlja,. bolj se mi zdi da je zadeva izvedbeno hujša kot vertikalna ploščad oz. dvigalo. Povej kaj je vzrok za takšno idejo - invalodnost v družini, strah pred starostjo ali kaj tretjega?

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Bolj kot razmišlja,. bolj se mi zdi da je zadeva izvedbeno hujša kot vertikalna ploščad oz. dvigalo. Povej kaj je vzrok za takšno idejo - invalodnost v družini, strah pred starostjo ali kaj tretjega?

Nič od tega (hvalabogu še, trkam po lesu), ideja mi je pač kar tako padla na pamet, ker je potrebno zadevo obnoviti in smo razmišljali kako se zadeve lotiti. Zdaj imamo neko "polzaprto" varianto in je čiščenje zelo zamudno, pa tudi obrabljene so precej.
Jah nič, če je tako bom mojo idejo moral opustiti...
frown-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
dokler ti noge služijo, jih uporabljal! Bodi vesel, da lahko skačeš po stopnicah, kar je dobro tudi za celo telo;)
Grem stavit, da bi po enem mescu diy sistema začel nazaj stopnice delat;) (ne bi zgledalo lepo, se prepočasi premika, je glasno...)

Od tej zgodnjiuri bi na pamet pade ja, da bi imel dva "vitla". En bi imel par cm daljšo zaljo, v primeru, da se od pogosnkega strga. Da se oba hkrati začneta premikat in da ne rabiš seboj še komande vlečt, bi se pa tudi sigurno dalo s kako prevezavo naredit, pa stikalo postaviš tako, da se vitla avtomatsko vstavi, ko se podesti/voziček približa na željeno mesto.
Kaj pa ko elektrike zmanjka;)?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zanimivo vprašanje in še bolj zanimivi (humoristični) odgovori!
Ob tem sem se spomnil na nekdanjega sodelavca, ki si je na vikendu zaradi pomanjkanja prostora za stopnice naredil dvigalo! Osnova je hidravlika odsluženega viličarja, nekaj stikal in zelo lično narejena kabina. Brez problemov smo se trije peljali gor in dol, ob tem, da sem jaz težak za dva.

Sicer pa še moj predlog za razmišljanje o pogonu za tekoče stopnice: izogibal bi se jeklenih pletenic, čeprav večina žičnic deluje na ta princip, predvsem zaradi že omenjenih težav (Samojed). Bolj primerno se mi zdi razmišljanje o pogonih za garažna vrata, pravzaprav kar o celotnem pogonu, vključno z drsnimi profili, seveda pa brez vrat
wink-1.gif
Morda bi to bilo pravo.

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zanimiva ideja, ki je pa tudi tehnično precej zahtevna.
Jaz bi obvezno uporabil neko vodilo za drsna vrata (C profil z uležajenimi vozički) z vsaj 3x varnostno rezervo nosilnosti, vlek bi pa izvedel z galovo verigo. Spodaj in zgoraj bi postavil gred z dvema zobnikoma levo in desno in preko njih položil galovo verigo. Torej imaš na obeh straneh, levo in desno, verižnike z verigami, ki ti vlečejo kabino. Na podvozju kabine je nujno potrebno postaviti varnostne mačke, ki delujejo gravitacijsko - čim bolj enostavna konstrukcija, bolje je.

Ne vem pa, kako bo zadeva uporabna, ko bo kabina zgoraj, ti boš pa spodaj čakal, da pride dol pote ...
crazy1.gif
, pa še kup vprašanj.

Za varnost pa itak odgovarjaš sam, zakonodaja okoli dvigal je namreč neusmiljena. Izvedljivo pa je, definitivno.