Hišni red in bloki?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Na našem hišnem redu mi nikjer ne piše, do kdaj lahko "štemam" po stanovanju.

Obstaja kak zakon, kdaj se lahko dela? Predvidevam, da med tednom do 19h, kako je vikend? Nedelje in praznike kakopak ne delaš, kaj pa sobota?

Obvestilo bo zalepljeno.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz nisem nobenega hišnega reda prebral, ko sem kupil stanovanje in začel rihtat. Vsak dan strogo do 22h, čeprav ni blo glih samo štemanje
smile-1.gif
Pritožil se ni nihče, tako da mi dol visi, hišnega reda pa do dandanes še nisem videl.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Pri nas je tudi en tak.... dva mesca že vse popoldneve
bonk.gif

A je določen kakšen čas.... čene lahko eni 5 let imajo gradbišče v stanovanju.
rolleyes-1.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
ksz

Sori, sam a ne pomisliš, da je v bloku nekdo ki ima dojenčka. Ne pomisliš na ljudi, ki so doma po kakšnih hujših operacijah?... pa takih vprašanj je verjetno še na miljone. Vidim v bloku kjer živim. Še ob nedeljah 'psi' štemajo, ko mu pa pridem na vrata pa kao izgovor 'sej se ni noben drug pritožil'. Pa hebo pas mater, A JE TREBA VSAKEMU BUREKAŠU ZAKON ZABRISAT V GLAVO? Preberte si ga že enkrat!!!

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

rolleyes-1.gif

Kaj ku.rac pa dela že dva meseca??

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Če je človek korekten, izobesi obvestilo, ki je vidno vsem stanujočim, koliko dni načeloma lahko pričakujejo razbijanje, kje in zakaj.
Drugače pa obstajajo tudi neka splošna pravila, do 22h max., čez vikende ne vem, nekaj je odvisno tudi od internega dogovora v bloku.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.800
6.781
113
pri taščici
6-22
nedelje in prazniki stop.

Je to v nekem generalnem "hišnem redu"
Je pa to res, da je mogoče za dobre sosedske odnose kak listek napopat ali kaj podobnega in stvar (vsaj tisto najbolj hrupno-stemanj) čm hitreje opravit.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik franci pravi:
Sori, sam a ne pomisliš, da je v bloku nekdo ki ima dojenčka. Ne pomisliš na ljudi, ki so doma po kakšnih hujših operacijah?... pa takih vprašanj je verjetno še na miljone. Vidim v bloku kjer živim. Še ob nedeljah 'psi' štemajo, ko mu pa pridem na vrata pa kao izgovor 'sej se ni noben drug pritožil'. Pa hebo pas mater, A JE TREBA VSAKEMU BUREKAŠU ZAKON ZABRISAT V GLAVO? Preberte si ga že enkrat!!!

Lahko poveš, ker zakon omejuje taka dela v nedeljo? Pa ne da to podpiram, samo res bi vedel, če to dejansko (še) obstaja.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Med delovniki 6-22h, soboto do polnoči menda (nisem siguren) nedeljo pa nesmeš. Jaz sem dobil kazen v nedeljo, pa samo nekaj sem "pospravljal". Ampak sem imel veliko materiala pred vrati (gradbenega) tako da nisem mogel uiti kazni ker je vse kazalo na to, da smo štemali
smile-1.gif

Je pa policaj rekel da se lahko pritožim bla bla... sem raje plačal polovičko.

Tako da ob nedeljah bodite pridni
smile-1.gif

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
ksz, včasih je veljalo (tudi) tole, ne vem pa če obstaja kaj novejšega

Na podlagi prvega odstavka 27. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije

U R E D B O
o hrupu v naravnem in življenjskem okolju :

19. člen
V I., II. in III. območju sta uporaba kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji na notranje izgorevanje, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv in žag ter izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo v okolju visoke ravni hrupa, dovoljena od ponedeljka do sobote med 8. in 19. uro.
Uporaba naprav in izvajanje opravil iz prejšnjega odstavka sta prepovedana tudi na praznik, če je dela prost dan.
Omejitve iz prejšnjih odstavkov ne veljajo za opravljanje nujnih vzdrževalnih del.
Omejitve iz prvega in drugega odstavka tega člena ne veljajo v III. območju za opravila, povezana s kmetijsko dejavnostjo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ta določila še veljajo in če se ne motim, so celo nekoliko popravili tarife
wink-1.gif

Glede dela v blokih pa takole: včasih sem ogromno delal po stanovanjih (obrt-montaža pohištva) in v sedemdesetih ter v začetku osemdesetih skoraj ni bilo problemov s sosedi. Bolj so se ljudje spoznavali s svojimi pravicami, slabše je bilo in kakor opažam danes, je že 'štemar'ca' sredi dopoldneva med delavnikom marsikje razlog za razburjenje.

Vsekakor pa še vedno, vsaj malo velja - lepa beseda lepo mesto najde in kakšno obvestilo z opravičilom dela čudeže.
Če seveda tisti, ki ga obesi ni skregan z vsemi povprek, potem bo hitro štala... nivo dovoljenega hrupa (85db) je videti visok, pa temu sploh ni tako.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
malo sem bil offline,

AFAIK je uredba prenehala veljati "Datum konca veljavnosti: 01.01.2006", edini zakon na to temo, je zakon o javnem redu in miru, ki predpisuje samo mir od 22.00 do 06.00, tako da po zakonu ti lahko štema celo nedeljo. Ne sme ti pa recimo sosed nabijati muzko tudi čez dan.

Če kdo lahko da link do trenutno veljavnega drugačnega zakona, bi bil vesel.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.960
113
v lokalni ostariji
franci daj prosim zakon ven potegni pa ga zabriši v glavo burekašu... samo da ne boš presenečen... najprej pa povej kater zakon sploh;)

drugače pa so te uredbe odvisne od obcine do obcine...načeloma pa zakon o javnem redu in miru pravi da je treba bit tiho od 22h-6.00. vmes ob sobotah in nedeljah pa lahko delaš po mili volji... to je enemu pametnemu sosedu povedal miličnik ker je prijavljal in bil pameten...

je pa tako vsak bo enkrat delal in prenavljal stanovanje (če je lastniško, če je podnajemniško potem pa naj najprej zasluži za stanovanje potem pa govori) in takrat bo on motil druge... seveda ga bodo vsi tisti, katerim je on težil zatežili in prijavili njega... pa bojo spet vsi užaljeni...

Citat:
Uporabnik franci pravi:
ksz

Jaz sem rihtal skoraj pol leta. Na oglasni deski je viselo obvestilo in to je to. Je pa res da nismo razbijali med vikendi in tudi po 22h ne.

Moraš razumeti, da si v bloku. XY stanovanj in vsak ima kaj za zrihtat. Vsak tudi želi vse čim prej, ker nimajo vsi takšne možnosti kot sem jo npr. imel jaz, da v času prenove tam nisem bival.

Sem pa zdaj tudi na drugi strani palice. Jebem se 1 uro, da mi otrok zaspi, nad mano pa začne sosed razbijati in vrtati. Je pač treba potrpet.

Mi gredo v bloku bolj na živce druge stvari. Npr. ljudje, ki mislijo da je kljuka samo za odpiranje vrat, za zapiranje pa ne. Ali pa tisti, ki hodijo po petah in se sliši/doni, kot da imajo 2 leseni nogi in vsaj 180kg.

Na srečo cuckov v bloku skoraj ni.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
ksz:

Tišina je zakon in pika -

Stanovalci na Jakčevi ulici 14 ur na dan ne smejo povzročati hrupa, ki bi motil sosede.

Nov hišni red po 18. uri prepoveduje tudi uporabo gospodinjskih aparatov.

Hišni mir je vsak dan med 18. in 8. uro ter vso nedeljo. Takrat je prepovedana uporaba vseh strojev in naprav, ki povzročajo moteč hrup in vibracije. Prepovedano je izvajati tudi vsa vzdrževalna in obnovitvena dela, prirejati zabave, motiti sosede ... To je zapisano na oglasni deski na Jakčevi ulici 43.

Domov le spat
“Ker zdaj redkokdo pride iz službe pred 16. ali 17. uro, to pomeni, da bi lahko prišli domov le spat, da bi imeli sosedje mir,” je povedala ena od stanovalk, ki ne želi biti imenovana. Dodala je, da je v stolpnici večina stanovalcev starejših, ki pričakujejo, da bo mir ves čas.

Največ kazni za glasno glasbo
Kazni. Koliko prijav zaradi kršitev javnega reda in miru v stanovanjskih blokih so prejeli v zadnjem letu, nam na Policijski upravi Ljubljana niso mogli povedati, ker takšnih podatkov ne zbirajo. So pa lani zaradi kršenja javnega reda in miru obravnavali 803 kršitve (849 v letu 2008), od tega 230 kršitev motenja nočnega miru s hrupom (293 v letu 2008) in 573 kršitev povzročanja hrupa z akustičnimi aparati (556 v letu 2008).

Upravnik stavbe iz podjetja Bino je pojasnil, da je odločitev o novem hišnem redu sprejelo skoraj 97 odstotkov stanovalcev. Vendar, kot je bilo zapisano na oglasni deski, je zanj glasovalo 97 odstotkov članov odbora. To je le 29 stanovalcev stolpnice, v kateri je 153 stanovanj.

To je v nasprotju s pravilnikom o upravljanju večstanovanjskih stavb. Ta določa, da lastniki sprejemajo odločitve, ki štejejo med posle rednega upravljanja (med temi je tudi sprejemanje hišnega reda) z večinskim soglasjem (več kot 50 odstotkov) po solastniških deležih.

Inšpekcija brez pooblastil
V tem pravilniku je tudi določeno, da se s hišnim mirom zagotovi omejitev uporabe gospodinjskih strojev in naprav po določeni uri, kar bi pomenilo, da stanovalci bloka na Jakčevi ulici po 18. uri ne bi smeli niti oprati perila.

8 ur, med 22. in 6. uro, se po zakonu ne sme povzročati hrupa, na Jakčevi ulici so k temu dodali še šest ur.

Na inšpektoratu za okolje in prostor so pojasnili, da stanovanjska inšpekcija v zvezi s hišnim redom nima nikakršnih pooblastil.

Kaznuje lahko le policija
Policija je tako edina, ki lahko kaznuje kršitelje javnega reda in miru v stanovanjskih blokih, vendar tega ne more storiti na podlagi hišnega reda, ampak na zakonski podlagi. V zakonu o varstvu javnega reda in miru je zapisano, da se ne sme povzročati hrupa med 22. in 6. uro. To pomeni, da če bi kdo od stanovalcev Jakčeve ulice 43 ob 19. uri zabil žebelj v steno, ga policist za to dejanje ne bi mogel kaznovati.

Kazni za motenje miru ali počitka ljudi s hrupom med 22. in 6. uro, če ne gre za nujne interventno-vzdrževalne posege, se sicer kaznuje z globo od 83 do 208 evrov. Če kdo s televizijo ali radiem moti mir, pa ga lahko policija kaznuje s 104 evri.

Vir: www.zurnal24.si

Še dobro da nimam takih pacientov za sosede
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, pa varčuj s štromom tako, da bi delal pralni stroj zvečer ali za vikend
ne-ne-1.gif

Tale mir po osemnajsti uri je pa sploh zmaga.
bonk.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Malo pretiravajo v tem bloku.
En stroj zvečer ali čez vikend pa res ne moti. No saj mene ne.
Je pa res mal jeb.a če imaš otroka, ki je glih zaspal sosed pa gasa s štemarco po kopalnici.
Tako, da večja gradbena dela so čez teden ali v soboto čez dan tja do 18-19 ure (začeti pa tudi ni treba ob 6.00 ko ljudje še niso šli na šiht). Potem pa mir oziroma mirna dela.
Če pa mora nekdo zvrtat luknjo za sliko v nedeljo pa naj to naredi ob 10 dopoldne ne pa zvečer.
Preprosta pravila za katera ne rabiš nobenega zakona samo malo bontona.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
franci daj prosim zakon ven potegni pa ga zabriši v glavo burekašu... samo da ne boš presenečen... najprej pa povej kater zakon sploh;)

Sorry, sem se zmotil
redface-1.gif
. Ne vem zakaj sem imel v glavi bivši zakon, vendar po bivšem zakonu je v stolpnici kjer živim spisan hišni red (z nekaj dodatnimi omejitvami). Sicer ne vem na pamet, vendar se pri nas lahko štema med 7-19h in nikakor ne ob nedeljah in praznikih. Kot pa je znano, hišni red je treba spoštovat. Je pa izobešen v avli, pri poštnih nabiralnikih.

Jaz osebno, kadar moram kaj naresti in vem da bo hrupno, delam to med 8 in 15h. Takrat je večina sosedov v službi. V teh 7 urah pa sem npr. jaz sam komplet keramiko (kakih 6m2) v kuhinji odštemal (sosedu nad mano je v kuhinji štemal 3 dni! Itak nabijal ure..) in še znosil na prikolico parkirano za stolpnico, ki sem jo imel pripravljeno za te odpadke. Glede na to, koliko nekateri še danes v stolpnici štemajo sklepam, da je 1/2 stolpnice že kot ementaler.

Pa, da še povem. Ogromno je bilo z strani raznih "mojstrov" povzročene tudi škode sosedom. Npr prebite/prevrtane cevi za vodo, centralno ogrevanje (pred leti bili 2 dni brez ogrevanja, januarja!),...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
bonk.gif

rolleyes-1.gif

Kaj ku.rac pa dela že dva meseca??

Kje je kakšna rešitev.... ker zdaj je pa že 4 mesce v pizdu mater.... zdaj sem ga pa sit počas
jezen.gif

edino kar me nazaj drži, da še enemu drugemu sosedu gre še bolj na [censored] kot meni in se še držijo s steni.