Hiša na pol

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Torej, stvar je sledeča; Hiša je pritlična, razdeljena na dve stanovanji. Zdaj me pa zanima, kako jo razdelit na dva dela tudi uradno, tako da jo lahko prodam v dveh delih.
grims-1.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Vpis 2 ločenih stavbnih zemljišč v zemljiško knjigo. Verjetno je še okrog kaj funkcionalnega zemljšča, tako da po pameti še tega razdeliti (da ima vsako stanovanje prostor za parkiranje, vrtiček itd.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Torej, stvar je sledeča; Hiša je pritlična, razdeljena na dve stanovanji. Zdaj me pa zanima, kako jo razdelit na dva dela tudi uradno, tako da jo lahko prodam v dveh delih.
grims-1.gif

Pa ti poznaš na kako težavo lahko naletiš? Ti boš hišo razdelil potem boš en del prodal in bo nekdo polovični lastnik. To v praksi potem pomeni, ko boš prodal drugi del, da če nekdo nekaj želi delati v svojem delu potrebuje dovoljenje prvega lastnika! Torej če se ne bosta razumela ne bo nihče nič mogel delati brez drugega da podpiše. Ker pa imamo vedno več čudnih ljudi ..... nastanejo težave! Sicer res niso več tvoje, ampak to tudi na koncu pomeni, da se težko proda!
grims-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Mogoče veš na koga se moram najprej obrniti?

Hiša in pomožni objekt bosta šla na pol, zemlja pa ne čisto, ker je je na eni strani hiše več, oz. hiša ni postavljena točno na sredino parcele.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Najbližja izpostava Geodetske uprave RS, da ti povedo točen postopek, ker ne vem kako gre s hišo na pol. Drugače pa pooblaščen geodet za parcelacijo, poveš kje bi vzpostavil mejo, na podlagi vzpostavitve mejnikov naredi poročilo in poda poročilo na Geodetsko upravo. Potem pa moraš še na Zemljiško knjigo, da ti parcelo razdelijo glede na nove mejnike in dajo nove katastrske številke (oz. dodelijo delivke).

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Jaz sem prodala pol hiše, vpisali smo samo prostore, kateri je od katerega lastnika in sem prodala brez problema, sploh ni bilo težav če se soalstnik druge polovice hiše strinja s prodajo ali ne. Drugače mu pa nabijaš musko in povabiš kake divje otroke na obisk pa bo hitro soglašall,. da se sdtrinja s prodajo ( no tole je hec) vse ostalo pa preizkušeno osebno. Ločeno je bilo vse razen vhoda, ki je bil skupni.

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Jaz sem naredil svoj vhod, vse ločene priključke (plin, voda elektrika - odštevalni števci), pa solastnina, pa etažni načrt daš naredit, pa etažna lastnina - vpis v Zemljiško knjigo, pa imaš vse ločeno tudi po predpisih (lahko podaš samo svoj etažni del, lahko samo etažni del obremeniš s hipoteko ipd.). Skratka čisto uporabno... se znebiš solastnine - v primeru problemov je to še najbolj optimalna varianta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Kot so ti že povedali. Etažni načrt, , zemljo okol hiše pa razpeceliraš na dve parceli.
Da pa boš to naredil se boš moral obrniti na koga ki to dela. Se pravi Geodeta in na kakšnega ki dela etažne načrt.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Sem dobil odgovor iz GU:

Citat:
Pozdravljeni

Kontaktirati morate eno od geodetskih podjetji v Sloveniji. Seznam geodetskih podjetji najdete na internet strani preko najdi.si ali preko googla Geodetsko podjetje vam izdela elaborat za storitev,ki jo naročite .
Elaborat nato dostavite na Geodetsko upravo (sami ali po pooblastilu geodet), kjer izpeljemo v nadaljevanju še upravni del postopka.

Kolk hudiča bo to stalo?

Dva mejnika sta menda 500€, vsak naslednji po 150?