"Hin" šampanjec?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Danes s starši praznujemo en družinski praznik, oz. eno obletnico, in temu primerno tudi odpiramo flaše.
Oče privleče s kleti en specialen šampanjec, ki ga je dobil kot poslovno darilo leta nazaj. Z sabljo ga zamahnem,
tako da vseka tako treba in pol hitro kozarce spodaj. Glava družine proba in se namuli. Probam jaz pa se držim "kislo",
mama pravi da je pokvarjen. Kako je možno da 4 leta star šampanjec kao top klasa uničen? Skladiščen v temnem prostoru,
pri cca 10ih stopinjah konstante. Privleče s kleti drugo flašo, pravtako uvoz, sta ene 3 leta. Ga počim, in spet isti šmorn.
shocked-1.gif

Pokvarjen. Sicer še za pit, ampak daleč od zdrave barve in okusa.

Se je starc raspi*dil šel v klet in privlekel srebrno radgono
cool-1.gif


Domače je domače.
cheer.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Mogoče niste dal ležat pa je štofl se posušu pa je zrak not pršu? Tud presuh zrak ni dober (zarad štoflcov)
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Citat:
Oče privleče s kleti en specialen šampanjec, ki ga je dobil kot poslovno darilo leta nazaj.

Vsaka stvar ima rok trajanja, tudi vina. Ena je treba popit v roku enega leta, druga so primerna za staranje v steklenicah.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
KSZ.

Ja štopli so se posušili kot je rekel kameleon, ampak finta, da so štopli ti debeli (gobica), pa tut počlo je primerno ko sem
usekal sodaj navzgor.

No kakorkoli smo pa radgono za par € pili, meni osebno zelo doro vino. Za nas kmete, puna kapa.
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
če se odločiš starati vina,jih moraš pravilno skladiščiti (vodoraven položaj ali celo z zamaškom rahlo navzdol)
praviloma se stara samo tista peneča vina (ne šampanjec,ta je samo vrsta penečego vina),ki so delana po klasični metodi-torej zorenje v steklenici,redkokatero delano po tankerski (charmat) tehniki zdrži dlje od 5 let,pa četudi je pravilno skladiščeno
drugače pa so najbolj primerna vina za staranje bariki,ti bp zdržijo po 50 in več let,jih je pa smiselno na vsakih 8-10 let preflaširati oz, menjati zamaške (to naj naredijo v kaki vinski kleti,sicer boš naslednjič našel steklenico polno plesni),cenejša varianta pa je ta da zamaške krepko zaliješ z pravim čebeljim voskom,ki ima tudi antiglivične lastnosti

še moje osebno mnenje: polsuha zlata radgonska (klasična metoda) seka na celi črti tako dom perignon kot tudi crystal in še nekatere oh in spljoh marketinško naduvane znamke
in kot si že sam ugotovil domače je domače
cheer.gif
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
kristal in perig. sta za moj neizbran okus in nepoznavanje tak eno sranje od vina. Kislo in preparfumirano pa nasploh prenapihnjeno...
Za mene kmeta je še zlada prekisla in nepitna. Srebrna je gut. Tiste lahko tut celo flašo sam zaključim če je le ledeno mrzla, in baraba
kot sem si še včasih malo redbulla not špricnem.
cool-1.gif


Sicer me pa laho tu popljuvate samo najboljši šampanjec na svetu je pa Spumante za 89 centov po flaši. Pil sem jih po celem svetu,
in nobeden ne seka tako kot ta lowbudget vinček z mehurčki
cool-1.gif


Sicer je moja najljubši drnik Midori Sour (pri nas nemogoče za dobit, vsaj nisem še videl pravih substanc za kakim koktejl šankom),
tako da okus za pijačo mislim da neko osnovno imam, ampak ko pride do penečih vin in šampanjcev pa me Spumante iz dna
vinskega sveta najbolj razveseli.

Tako da to kaj sem žlempal danes je katastrofa od katastrofe. (flaše so bile poziconirane ležeče z štoplom navzgor, kar je vrjetno razlog,
ampak flaša zaprta kot te kaj sem gor trgal, z gobica štoplom in privito kovino,... Po parih letih? Sramota za znamko. (ki je niti nisem prej poznal)
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ni dober. Kislo ko pes!
smile-1.gif


Spumante (italjansko sranje od šampanjca za 89 centov po flaši), je zelo sladek in piten kot hudič; zato mi je tako dober.

Prisežem na kajčeš da če moram zbirat med zlato radgovo in jabolčnim sokom, bom pil tisto brez mehurčkov
smile-1.gif
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
stvar okusa,meni osebno so najboljša polsladka in sladka vina,če že pijem peneče gledam da je polsuhi,suhih vin tudi moj želodec ne prenaša najbolje

če boš kaj kolovratil po jeruzalem-ormoški kleti pa povprašaj če imajo še kaj sauvignona pozna trgatev l.1997 (sladko),za moj okus najboljši sauvignon ever
odličen je tudi renski rizling izbor 2002 z zlatega griča
splača se probati tudi tomažičevo breskovo vino,pa rumeni muškat iz hiše Mansus (brje nad vipavo)
od francozov mi pa edin paše semillion od chatou barbier (občasno se ga dobi v leclercu,10 € 0.5l )
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Maš neko vinsko karto v glavi! Jaz se z letnicami neupam toliko igrat. Ti pa dam prav, da rumeni muškat
vrne dušo v telo, pa mislim da je vseeno čigav je
smile-1.gif
Ga večkrat odpremo pri nedeljskem kosilu. Škoda edino
ko teh 7dl tako hitor zmanjka
smile-1.gif
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
ma malo zbiram buteljke in imam tko ene 4-5 omiljenih vin
pa malo se po raznih vinskih zadevah klatim
wink-1.gif

šopek kraljic 2008
4c5ee2b7a6dbb7555ac99104c350d07cf1cb0339p.JPG

moja malenkost na večerji z vinsko kraljico istre elizabeto bordon
cheer.gif

867cb5846d69a4569bcd8adc1acc2393bf0e37e1p.jpg

par spominčkov
evil.gif

44104e7f4d6837ea58078d38ebdb0eb8a87f49c9p.JPG
 

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Na tvoji zadnji sliki - šopku buteljk, imaš tudi vino vinarja iz mojih krajev - Vina Graben, Šekoranja Janez. Za mene so njegova sladka vina (Traminec, Rumeni Muškat, Sauvignon) izjemna. Je pa tudi cena kar izjemna, sploh če upoštevamo dejstvo, da so steklenice 0,5 litra...
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
tisto ni vino,tisto je liker in cene so glede na kakovost še nizke,slovenska vina so glede na vrhunskost in ekskluzivo močno podcenjena
samo za info ti povem da jeruzalem-ormož spada med 3% najboljših leg na svetu za pridelavo vin
mihaela in janez sta super,pa še simpatično hčerko imata
cheer.gif
 

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Ja ,sem opazil, da je liker, pa sem nekako narobe napisal. Saj ni važno, hotel sem povedati, da ima dobra sladka vina
smile-1.gif


Se strinjam s tvojim mnenjem, da so slovenska vina podcenjena. Se pa opazi kar precejšen napredek v zadnjih letih. Veliko vinarjev razvija svojo blagovno znamko, pristop do trga in kupcev, seveda tudi kakovost vina. Razvijajo se tudi vinoteke in prodajalne vina in posledično se, sicer počasi, razvija tudi poznavanje vina med ljudmi, t.i. kultura pitja.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ce bos zelel se kdaj kaj novega poskusiti potem svetujem naslednje:

Krug, top zadevca je iz leta 1961, ce se ne motim, nisem ga poskusil (cena 2.000€+), sem pa poskusil iz leta 1990 ter 1995 Krug Vintage Brut, supericka.

Bollinger, pozna osemdeseta so bile izjemne letine, okus fantasticen, takoj za Krug, ce ne kar vzporedno. Najdrazja steklenica okoli 1.000€+.

Dom Perignon je vsekakor top zadeva, vendar je letnik zelo pomeben, iz leta 1996 bo kar dobra zadeva (potem imas se 1964, 86, 90, 2007,...), se kaj bi se naslo, vendar moje znanje ni tako obsezno.

Ruinart, pretekla leta nekoliko slabsa letin, izjema je 2007. Nadcloveska cena.

Salon, v postev pridejo starejsi letniki, ki pa jih je zelo tezko dobiti, cena dobrega se vrti okoli 300€.

Veuve Clicquot, cenovno bolj dostopen, vendar vrhunski.

Sicer ne tako dober kot zgoraj omenjeni pa vendarle Moet&Chandon, iz leta 2000 ga dobis za okoli 100€. Dobi se ga tudi pri nas.

Za vse ostale, ki sem jih zgoraj nastel bos moral zal v tujino. Jaz imam to sreco v zivljenju, da sem naletel na dobrega prijatelja, ki zivi za za vina in to znanje ter kapljico dobrosrcno deli z mano. Se to, zgoraj napisano je moj lastni izbor, sledijo si po vrsti ter moji izbiri, dopuscam moznost razlike.

Kaj si pa odpiral za ene sampanjce, ce je mozno napisati letnik ter polno ime?

nahrung002.gif
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
meni je eden boljsi od Isteniča, ostala slovenska mogoce radgonska srebrna.
smile-1.gif