Hibernate vs. regular boot

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo sem preizkušal obe opciji....

4GB RAM-a / 128GB SSD / W7

A je normalno, da je normalen boot približno 2-3 krat hitrejši kot če se računalnik zbudi iz hibernacije. A se dejansko morajo vsi štirje gigabajti pomnilnika zapisati na disk in potem spet prebrati (potem je logično... toliko zagonske datoteke OS-a nikoli ne zasedejo)?

Zakaj je potem sploh uporaben hibernate? Pač standby, dokler delajo baterije, potem pa normalni izklop.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Meni se netbook iz hibernacije zbudi parkrat hitreje, govorim o razliki 10-15s proti 1 minuti. v bistvu hibenacijo rada prav zato izberem namesto običajnega shutdowna. res pa je, da ponavadi pred hibernacijo ugasnem vse programe, ko se računalnik zbudi sem na istem kot pri regular bootu (ne da bi nadaljevala, kjer sem začela), predvsem zato ker imam probleme včasih s tem. npr če imam prižgan vlc mi noče iti v hibernacijo (vsaj ni pri win xp, zdaj moram probati pri windows 7), ampak ostane na tistem ekranu, ki kaže da se računalnik pripravlja na hibernacijo. potem moram pa cold rebootat.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Malo sem preizkušal obe opciji....

4GB RAM-a / 128GB SSD / W7

A je normalno, da je normalen boot približno 2-3 krat hitrejši kot če se računalnik zbudi iz hibernacije. A se dejansko morajo vsi štirje gigabajti pomnilnika zapisati na disk in potem spet prebrati (potem je logično... toliko zagonske datoteke OS-a nikoli ne zasedejo)?

Zakaj je potem sploh uporaben hibernate? Pač standby, dokler delajo baterije, potem pa normalni izklop.
Kolk časa traja, da pride k sebi v prvem in drugem primeru. Koliko procesov je aktivnih? Inštalacija pa je verjetno precej frišna?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Frišno vse... Aktiven je FF, Word pa morda še kaj. Skratka poraba RAMa nikjer v velikih cifrah.

Bootloader -> Namizje (autologin)

Regular - Ene 15-20 sekund.
Hibernate - 40-60 sekund.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Na disk se verjetno prepiše samo zaseden RAM (neuporabljenega nekak nima smisla zapisovati).
Samo da pa je takšna velika razlika pri boot timu pa je res čudno, sploh ker imaš SSD.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, to tudi meni ne gre v račun. Tistih 1GB RAM-a bi se moralo z diska naložit v desetih sekundah... pač hitreje kot poteka sam zagon OS-a.

Lahko ima kakšno vlogo dejstvo, da je celoten disk pod TC enkripcijo?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Vista in najbrž tudi vsi kasnejši OS imajo funkcijo Sleep, ki je izboljšan Stand By. Na svojem laptopu uporabljam izključno to funkcijo. V Sleep način in iz njega računalnik pride v 2-3 sekundah, medtem ko je v tem načinu porabi izredno malo energije (toliko, da se RAM napaja). V primeru, da je več dni v tem načinu in se slučajno bateria začne prazniti se izvede normalen Hibernate, kjer se podatki zapišejo na disk. Nesmiselno je torej vedno uporabljati Hibernate.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Lahko ima kakšno vlogo dejstvo, da je celoten disk pod TC enkripcijo?
Izklopi, pa boš vedel
wink-1.gif

Vpliv že ima, a bi moral vplivati tudi na navaden boot.

Si vprašal v TC forumih?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Bootloader -> Namizje (autologin)

Regular - Ene 15-20 sekund.
Hibernate - 40-60 sekund.
Heh, meni se je po frišni instalaciji Win2003 naložil v 15 sekundah. Z IDE diska 160GB. Ki ima prenos tam 55MB/s.
Hardver ima na hitrost boot-anja čist minimalen vpliv
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne ljubi se mi dekriptirat diska...
evil.gif

Sem predpostavil, da bo 2,4 C2D zmogel en bogi AES poganjat...

Na TC nisem nič našel....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

OK, bom videl.

Saj v bistvu ni neka huda pomanjkljivost. Počakam v6.4 in še kak W7 update, potem bo pa res treba neki nardit.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu je tale TC tako transparenten, da praktično pozabiš, da je aktiven. Preboot avtorizacija, potem pa vse teče avtomatsko. Sam odkodira sistemsko particijo, mounta vse ostale diske (imajo enak password kot sistemski) in to je to.

Enkripcija laufa z okoli 200 MB/s, tako da prenos podatkov ni moten.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
V TC imaš možnost benchmarka. Poženi ga, pa boš takoj videl kako dolgo rabi da dekriptira 1GB podatkov.
Če je hitrost dekriptiranja večja od prepustnosti SSDja, potem načeloma ne bi smelo biti velikega vpliva na čas nalaganja.

EDIT: Imaš mogoče nastavljeno na battery save? Potem bo mlinček malo počasneje mlel, kot bi sicer lahko
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da ne. Ampak med bootanjem itak niso vklopljene te fore po mojem.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Ne bi smelo biti razlike zaradi TC, saj tako z restarta kot tudi iz hibernacije izvaja (de)kripitranje - isti princip pač.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
29
28
Ljubljana
Jaz pa mislim, da je. Ob običajnem zagonu se nekje z boot sektorja (ali pa še pred njim) prebere kako in kaj mora kodirati/odkodirati. Ko pa ga hočeš prebuditi iz hibernacije (tudi vsebina RAMA je zakriptirana na disku), mora pa najprej poiskati nekje na začetku (kot ob običajnem boot-u) algoritem potem pa odkodirati, kar pač mora!