halal salama

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
imam par vprašanj in alter ima odgovor na vse, vedno

halal je standard zakola al standard surovin. ker klanje na æživo ni problmeatično, problematična je svinja. no, zdej berem da tut neka genetsko spremenjena itd..torej je to zdej še eko halal

in drugo. kako lahko pri naših cenah delovne sile avstrijec dela salamo ceneje od totilanderjev. in kje so kle hrvati, al pa srbi.

mal mi matematika kle zaškripa.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:

halal je standard zakola al standard surovin. ker klanje na æživo ni problmeatično, problematična je svinja. no, zdej berem da tut neka genetsko spremenjena itd..torej je to zdej še eko halal

in drugo. kako lahko pri naših cenah delovne sile avstrijec dela salamo ceneje od totilanderjev. in kje so kle hrvati, al pa srbi.

Ne razumem...

Hočeš povedat, da obstaja gensko spremenjen pujs, ki ga muslimani lahko jedo?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne..ne smejo jest genetsko sprmeenjene krave.
hocejo bio govedi zaklano na zivo.
pa brez začimb z genetskim spremembam.

če je to res halal standard, odh ja u halale. to je top hrana

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Obrezani zivijo v silnem strahu da jim spet zraste kozica ker so okusili svinjino...in zahtevajo oprvicilo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.135
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:in drugo. kako lahko pri naših cenah delovne sile avstrijec dela salamo ceneje od totilanderjev. in kje so kle hrvati, al pa srbi.
Ne skrbi, matematike sicer mogoče na znaš veliko, ampak tudi veliko boljšim bi zaškripalo.
To se imenuje prikrito subvencioniranje s strani države. Če bi naši nadzorni organi kaj delali, bi te stvari pri Avstrijcih dokazovali in jih prijavljali EU komisiji. Oni bi to za nas takoj naredili...

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Halal je širši pojem, ne gre samo za živila, zakol.
Halal pomeni "dovoljeno" .

Recimo alkohol ni "halal". Brez ženskega skafandra v Afganistanu ni "halal" itd.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pa pred štihanjem z nožem biti obrnjen proti Meki, je tudi halal.
Sicer bo pa eazy vse razložil, kako je to najboljša stvar od izuma lesene žlice.
aplauz.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
softi a to sprašuješ zato, ker so baje muslimani pri nas baje užaljeni, ker so pri nekem slovenskem proizvajalcu hrane za muslimane našli svinjino?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.138
11.222
113
svinjine je lahko pod 1%, ironija spet, po radiu je prišel do zaključka, tudi če j svinjino pač bolj poredko, je potem isto 1% :D v glavnem raja sploh muslimanska je adijo.

fijatovPES

Fizikalc
1. okt 2007
446
30
28
Citat:
Uporabnik softi pravi:

halal je standrad v tvojem primeru,

halal je tudi vse ostalo kart ste našteli...
ko govorimo o halal standardu pomeni sledeče

klavnica ki kolje po halal standardu mora biti z klavno linijo na plus minus 25 stopinj obrnjena proti meki...
živini se spusti kri brez uspavanja oziroma zaplinjenja... med iztekanjem krvi mora bit prisoten pooblaščen človek od nekega muslimanskega združenja ki med samim zakolom kontrolira rez, globino reza z kakim orodjem je bilo narejeno, da to orodje ni prišlo v stik z pujsi itd...

cela mala znanost okoli klanja

kar se tiče halal izdelkov...
halal izdelki lahko vsebujejo samo meso iz halal klanja... seveda ne smejo vsebovati svinjine oziroma mesa ki ni bilo zaklano po halal standardu...

za moje pojme dost nehuman način klanja živine... kolkor pač klanje sploh je lahko humano...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik fijatovPES pravi:
za moje pojme dost nehuman način klanja živine... kolkor pač klanje sploh je lahko humano...
Se strinjam - za nemuslimane/nejude velja en kup regulative, kako humano ubiti žival (omamljenje, pištola itd), z 'argumentom' it's my religion pa se lahko povozi vsak zakon. Kar se mene tiče bi moral biti halal (oz. dabiha, kakor se imenuje akt klanja) nelegalen.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.135
113
Baje, da ni več dovoljeno ( levo v okvirčku članka ).
Citat:
Po novem zakonu o zaščiti živali, ki je stopil v veljavo 2. aprila letos, je ta metoda (s puščanjem krvi) prepovedana, lahko pa jo izvajajo pod posebnim nadzorom, tako da žival najprej omamijo.
Sicer pa bi morala EU skrbeti, da se z izdelki, ki niso narejeni po njenem standardu, ne sme trgovati na njenem trgu. Npr. mesom živali, ki niso klane po pravilih EU ali športnimi copati, ki jih šivajo otroci pod 14 let ali sadjem, zelenjavo, kjer se uporablja kemija, ki v EU ni več dovoljena ali s produkti tovarn, kjer je delovni teden bistveno daljši od 40 ur. Itd...

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik Zetor pravi:
Obrezani zivijo v silnem strahu da jim spet zraste kozica ker so okusili svinjino...in zahtevajo oprvicilo.

Sem obrezan, pa rad jem svininske rebrce
cool-1.gif