gume po uvedbi obveznega energijskega oznacevanja

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
... so ratale eno navadno sranje. prakticno 75% najbolj prodajanih gum je zdaj brez zascitnega roba za platisca, ker ta rob povzroca (kao) prevec hrupa. pa kaj potem. tistih nekaj dB hrupa (ki ga lahko pomeri samo instrument v nekih laboratorijskih pogojih) bi ze prezivel, cisto svezih odrgnin na aluminiju pac ne ...

ce je guma varcna najbrz pomeni, da ima manj oprijema, gripa in je posledicno manj varna. ali pac?

sem danes kupoval nove gume 205/55R16 za avto, ki ga v 90% vozi zenska in odsel domov brez gum ...

ali razmisljam napacno?

ali se bom moral posloviti od preverjenih gum kot so bridgestone, dunlop, goodyear, ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
... so ratale eno navadno sranje. prakticno 75% najbolj prodajanih gum je zdaj brez zascitnega roba za platisca, ker ta rob povzroca (kao) prevec hrupa. pa kaj potem. tistih nekaj dB hrupa (ki ga lahko pomeri samo instrument v nekih laboratorijskih pogojih) bi ze prezivel, cisto svezih odrgnin na aluminiju pac ne ...

ce je guma varcna najbrz pomeni, da ima manj oprijema, gripa in je posledicno manj varna. ali pac?

sem danes kupoval nove gume 205/55R16 za avto, ki ga v 90% vozi zenska in odsel domov brez gum ...

ali razmisljam napacno?

ali se bom moral posloviti od preverjenih gum kot so bridgestone, dunlop, goodyear, ...

rob je problem tudi pri oprijemu v mokrem, se posebej pri zimskih.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:

Ni nujno, lahko je tako mehka da ima grip ampak je po 20k km za v smeti (obraba).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Tku pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:rob je problem tudi pri oprijemu v mokrem, se posebej pri zimskih.
Ne vidim vzroka zakaj. Lahko malo razlage?
V bistvu niti ne vem, verjetno je trši bok kriv. Ampak če greš pregledat (jaz sem gledal zimske) gume, ki obstajajo z in brez ojačenega roba, imajo tiste z robom vedno slabšo oceno za oprijem ...

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Tudi jaz podobno razmišljam. Zadnja dva letna kompleta sta bila Bridgestone Turanza, letos pa sem zaradi želje po malo tišji gumi vzel Dunlop Sport BluResponse. Seveda je brez zaščitnega roba - pa ne, da bi ga tako krvavo potreboval, samo overall izgled mi je z robom veliko lepši. Poleg tega ima guma v primerjavi z Bridgestonko manj sploščen profil tekalne plasti (čeprav na webu trdijo drugače), verjetno zaradi zmanjšanja kotalnega upora. Vse skupaj izgleda precej "balonasto" (dimenzija je sicer 205 55 R16). Res da je nekoliko tišja, samo za vozit mi je bila pa Turanza neprimerljivo boljša, tudi v hitrih ovinkih sem ji veliko bolj "zaupal".
Sem že po nakupu zimskih Dunlopk rekel, da Dunlopa nikoli več (ker se mi zdi Goodyear preprosto boljši), pa sem jih šel še enkrat kupit...
stupid-1.gif

Izgled (ignorirajmo barvo, ki je takšna zaradi drugačnih pogojev fotkanja):

er300.jpg
vs
dunlop.jpg

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Z animivo, tudi jaz sem imel prej turanzo, pa sem hotel prešaltat na tole dunlopko? Sedaj po menjavi avta so gor pa potenza 050, pa se mi tudi zdijo precej glasne. A je še kaka taka alternativa glede glasnosti, čim manj seveda. Vidim da ena savska pospecifikacijah naj bi bila konkretno boljša glede tega.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Goodyear efficientgrip performance je v primerjavi z mojo prejšnjo Turanzo, tiha kot miška.

Oprijem ima sicer odličen, moram še v dežju enkrat malo "pretiravat", da vidim.
Je pa res to, da je vstop v ovinek veliko bolj gumijast napram Turanzi, zaradi občutno že na pritisk mehkejšega boka, zaradi katerega avtomatsko zmanjšaš hitrost.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Aha, hvala za predlog. Sicer tole zvijanje me moti, no vprašanje koliko ga je. A je to tako kot pri kaki zimski gumi? Najbrž ne.

Oziroma, če je širša, a se tudi tako zvija, recimo 215 napram 205, sicer je razlika nična skoraj
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
ksz ...

nabavil michelin, ki sicer ni bil moj izbor, ampak ima zascitni rob, cena glede na bridgestone, dunlop, goodyear ne odstopa navzgor za vec kot 5 eur po gumi in ima dobre ocene na testih. pa da vidim, ce so se michelinke kaj izboljsale z oprijemom na mokri cesti ...

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/Primacy-3.htm

se pa da se vedno dobiti tudi bridgestone turanza er serijo z zascitnim robom, ampak samo kot XL varianto, za ceno dobrih 83eur po kosu. ampak jih je treba narociti, ker kot po pravilu tega modela vulkanizerji nimajo na zalogi ...