Gradnja bajte - ostali stroški

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Recimo, da kupiš parcelo, pa ima parcela (zazidljiva) Sprejet OPN, za območje sledi še OPPN.

ali pa da ima vse priključke že porihtane

kolk denarja lahko računaš še na vrh tega, preden lahko začneš gradit. Pa da poenostavimo, recimo, da se gor vrže montažna na ključ.

Se da kje kaj več prebrat o stroških, ki pridejo še poleg samega zemljišča in gradnje?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Tezko na pamet. Odvisno od obcine in zelja.

Eno je nacrt hise. Tipski ali po zelji. Jurja do vec jurjov. Odvisno kaj.

Drugo pa komunalni. Kvadratura tlorisa, pa hise in visina prispevka na kvadrat. Pred leti sem hotel bazen narediti. Komunalni prispevek bi bil 37 ali 45 po kvadratu bazena.

Se prav. 100 hise je 4500.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Obcina? Prispevek komunalca je odvisen od obcine in lokacije. Strom, kanalizacija, asfalt, avtobus, ulicna razsvetljava, plicnik, vlak, trgovina....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Papirji od 5 do 15k€. Montažna kaki tipski načrt celo manj. Komunalec odvisen predvsem od občine so pa izračuni v uradnem.listu. Upošteva se tloris hiše in preostala parcela, tako da se včasih splača razparcelirat če je parcela večja. Pač travnik ne bo imel.plačanega komunalca. Klet 15-20k€. Če hočeš po standardih kot je preostanek hiše, je to precej drag spas. Montažna hiša naših znanih in uveljavljenih cca 1150€/m2. Okolica spet odvisno od velikosti parcele in želj. Je pa takoj preko 10k€.

Plus oprema seveda.

Tako čez prst...

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Od kje ti montazna 1150? Nazadnje, par let nazaj, so bile po 700 do 900.

Kaki papirji so 15k.
Kako das lahko ceno kleti, ko ne ves lokacije? Klet je lahko 2 jurja al pa 40. To spada k gradnji in prek tipkovnice ne bos tut mal ne zadel.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Od predračunov iz leta 2013. Jelovica, Marles, Lumar sploh ponudbe ni dal, pa je ponavadi dražji.

Projekt. Moj je je bil 12k€. Najdražja.ponudba je bila 20k€, najcenejša 8k€. S PZI, seveda. Montažne tipske so cca 5k€ - zastonj je samo arhitektura, pa se to baje ne več.

Izkop je kolikor je, odvisno od parcele, to bo on povedal, a ma skalo ali prod. Omenjena cena za klet je to samo zidarja. Razlika.parih jurjev je takoj v debelini XPS in svetlobnih jaskov. S kolikor toliko sodobno temeljno plato glede na izolacije in prav tako izoliranimi stenami. Pri tem je pa.dosti vseeno ali je cela podkletena ali.ne.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kje maš take cene projektov? Bi mi šli malo tja kasirat!

Klasični projekti iz "kataloga" so do 3000€ tuto kompleto. Mlad dober arhitekt, ti naredi po naročilu vse z "unikatnim" dizajnom za do 5000€.

Za 10000€ se že lahko "preseravaš" pol leta z arhitektom!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Hno ja, mene je moja gledala preko eno leto z vsemi pregovarjanji z občino, UE in cestarji. Je bila pa to cena iz ponudbe, nič potem dodatnih stroškov. Če bi trajalo.2 meseca bo pa tok, jaz osebno ne vidim smiselnosti časovne postavke, če sem plačala storitev. Prišla sem z željami po alinejah, ne kao z zrisano hišo, ki naj bi jo samo stempljala. Detajle je risala in načrtovala ona. Ko je šel ta prvi PZI k izvajalcem in so imeli pripombe na kakega, je popravila tako da smo bili vsi zadovoljni. Na terenu se ni nič načrtovalo, samo izvedlo. Razen res parih nepredvidljivih malenkosti, katere je urejal nadzorni (evo se en strošek).

Drugače pa gorenjska vsi trije... vem se za enega mladega dobrega iz naših koncev. Delal svaku za enak denar kot moja meni. Izvoli pa kasirej...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
najprej. pri kleti je samo izkopa hitro za 2000€ in več! realna cena kleti (v neproblematičnem terenu sevedea) je kar tam okoli 15.000€!
montažne hiše so dražje kot klasična gradnja.

koliko pa stane je pqa zelo odvisno od zahtev (naročnika...). pavšalno nekaj ocenjevat ni smisla...

za 100.000€ bi moral imeti enodružinsko hišo načeloma narejeno...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.267
7.049
113
Delno podkleteno, toliko da imaš spodaj kurilnico in shrambo za živila, ter mogoče še kakšno sobo. Bajto gor prvo za par z možnostjo razširitve v mansardni del, ko pridejo otroci (prostor za dve sobi+kopalnico). imo najcenejša opcija in tudi z najmanj stroški v prihodnosti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Koliko to tvoje mnenje sloni na "rekla-kazala" in koliko iz lastnih izkušenj gradnje?

Delna klet vs cela klet?
Delati klet za kurilnico, ki jo folk danes pod štenge spravi, pa krompir?

Se pa strinjam, da se da delati po etapah. Da je par najprej v pritličju, ampak kolikor vem je ta vlak za OP že šel. So že družina.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.346
113
7.700€ je prišlo mene:

- 3.200€ ureditev GD, komplet papirologija, prinesel sem načrt hiše in to so mi spravili v ustrezen projekt
- 3.800€ komunalni
- 270€ gradbena taksa
- ostalo so pa geodetske usluge.

Ena gorenjska občina, ki komunalca sedaj pridno draži.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Papirologija je z vsemi zakonsko obveznimi PZIji (arhitektura, statika, elektro in strojne inštalacije) ali samo, da se je dobilo gradbeno dovoljenje? Če razmišlja o montažni hiši, po možnosti izvedbo brez inštalacijske ravnine, bo fino kar točno vedeti kam pride vsak posamezen štekar in luč in točno katero podometni tuš bo imel, še predno bagerist pride.

Komunalec je pa res poceni. In predvsem odvisen ob občine, tu kaj dosti ne moreš. Pri kakih pomožnih objektih ipd se ne sme vrisati vode pa elektrike pa razparcelirati na najmanjšo možno parcelo (v kolikor na občini ne priznavajo, kar je včasih bila gradbena parcela in obračunajo komunalca na vse), potem pa je to to, kar lahko narediš.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Malo spremljam ponudbo montažnih hiš in se mi zdi Lumar s svojo Best buy ponudbo kar zelo konkurenčen. Recimo http://lumar.si/hisa.asp?ID=55 , 142m2 za 144k, s tem da dobiš tudi toplotno črpalko.

Sedaj imajo še

jtw-pzi.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Manjka še:
- par sto evrov za razne upravne postopke ipd. to ni ne vem koliko spet, ampak kar naprej nekaj.
- geodeti
- plačilo vseh priključkov in prestavljanj ne vem česa, če se za to odloči Elektro ali Komunala ali bilo kdo, ki "ima" kaj za govoriti
- Plačilo svojega nadzornika. Namreč kar naj nadzira njihov, ampak ponavadi je fajn da izvajalec in nadzornik nista isto
- Temeljna plošča - cca 8k€
- izkop - kot rečeno, odvisno od parcele, par 100% razlike v ceni so lahko
- klet 15k€ (če je ni, seveda ta strošek odpade)
- komunalec - recimo 10k€
- okolica - 10k€ (spet odvisno kaj in koliko. Že najcenejši tlakovec in trava je pri dovolj veliki parceli zalogaj, kaj šele kake škarpe ipd)
- oprema.

Če bi pa luč drugje imel se pa zastonj projekt podre...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Upošteva se tloris hiše in preostala parcela, tako da se včasih splača razparcelirat če je parcela večja. Pač travnik ne bo imel.plačanega komunalca.

In o kaksnih velikostih to govorimo, oz kako se ne geoprostor sploh to pogleda in ali so kaksne ovire to delati sedaj ko je ze vse mimo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.038
113
Vsaka občina ima nekako določilo, kolikšna je lahko najmanjša parcela nakateri se gradi in kaka je največja pozidanost. Načeloma se je včasih dalo, pa baje tudi sedaj še nekatere občine to upoštevajo, čeprav uradni termin to ni, določiti "gradbeno parcelo". Torej imaš 1000m2, gor bi masardno hiško z bruto tlorisom (hiša + nadstrešek) recimo 100m2. Občina zahteva da ni več kot 1/3 parcele pozidane in da je najmanjša gradbena parcela 350m2 - projektant je določil gradbeno parcelo znotraj teh 1000m2, kjer je bila hiša, nadstrešek pa še 250m2 trave in zadostil obem pogojem. In na to se je plačalo komunalni prispevek. Zdaj pa lahko občina reče, da je parcele 1000m2 in rabiš geodeta da ti za tistih 350m2 naredi novo parcelo, preostalih 650m2 pa bo uradno še vedno travnik (dejanska raba) in svoja parcela.

Ti pogoji so napisani v lokacijski informaciji. Določi jih občina in ni nujno da je povsod znotraj občine enako. Mesto, podeželje, gostota poseljenosti, to najbrž vse igra vlogo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.346
113
Vse ja oz. strojnih in elektro inštalacij nisem doplačal, ker niso bila nujna in za 2 x 400€ znam jaz v praksi povedat, kje bo pipa in stikalo in za to ne potrebujem načrta v sliki. Mimogrede, vodo in odtoke imam narejene, ravno danes pa z električarjem pipsava stene za štrom.