Gorilec na pelete

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Pozdravljeni

mene pa zanima, a že ima kdo kaj izkušenj z gorilcem na pelete ali sekance, nekje sem bral da se da to doma narediti....
kaka peč mora biti, kak je z čiščenjem pepela, poraba, primerjava z oljem.
Ker se odločam za preusmeritev, bi vas prosil za več informacij.
Lep pozdrav Franci

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Najprej pomisli koliko si pripravljen investirati v prenovo kurilnice?
Koliko površine boš ogreval?
Kakšno način imaš sedaj (radiatorje ali talno oz. stensko ogrevanje)?
Kako imaš rešeno ogrevanje sanitarne vode?
Kakšna je izolacija hiše in strehe (tudi okna so pomemben faktor)?
Koliko neodvisnosti od kurilnice si se pripravljen odpovedati, saj sedaj na olje rokuješ z gorilcem 1x letno (servis in nastavitev) in 1x letno dimnik čiščenje)?
Lega hiše (pokrajina, senčna stran,...)?
Napiši odgovore, pa gremo dalje.....

Nazadnje urejeno:

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
koliko bo pač potrebno
cca 100 kvadratnih metrov
radiatorje
nimam urejeno ogrevanje sanitarne vode
hiša je na novo izolirana, nova fasada
saj sem doma tak da mam čas,
Štajerska, sončna lega
.........

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Koliko € imaš pripravljeno investirati (recimo od: 3500-5000€; ker lahko se gremo tudi do 15.000-20.000€ za gorilce z lambdo sondo+ TČ za sanitarno vodo+ ostala "krama" + delo)), koliko ljudi živi (zaradi zalogovnika sanitarne vode)?

Nazadnje urejeno:

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Primer:
Za sedaj porabljeno kurilno olje 1000l, bi porabil (+/- 100kg) 2000kg peletov. Seveda, da imaš kotlovnik z izkoristkom nad 90% (zalogovnik tople vode bi bil potrebe caa: 1000l).
Cena kurilca: je nad 1€ in bo samo rasla
Cena tone (1000kg) pelet je cca: 200-230€

Pa si sam izračunaj......

Koliko izolacije imaš?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
se lahko slišiva sem ti že poslal na ZS

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja vse kar ti duša poželi
hysterical-1.gif
tudi te montiramo da ne bo kakšnih nesporazumov

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Sicer je bilo že govora glede peletov.

Mene zanima tudi, če rabiš zalogovnik za vodo. Namreč v zdajšnjem sistemu na olje imamo 120 literski bojler.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ne rabiš ! EKO sklad je 20 .2. 2012 poslal dodatno obvestilo oz. dopis da ne rabijo imeti peči na pelete ki imajo nad 90% izkoristek vgrajanega hranilnika vode perberi si na strani EKO sklada če ne ti pošljem po e-pošti ta dopis.

pozdrav.gif

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Mi imamo TČ zrak-voda za ogrevanje sanitarne vode (zalogovnik 300l). V času kurilne sezone, se voda segreva s pomočjo centralne peči na olje (to bi rad menjal), v poleti, pa deluje TČ, tako , da ni nobenih skrbi (4-5 mesecev) s centralmo pečjo!

Centrano peč, bi nekako menjal za z centralno pečjo z energentom PELETI. Z tedenskim zalogovnikom, da sam podaja pelete v gorilec.

Imaš pa peč na pelete z ali brez zalogovnikom tople vode. Mi bi radi brez, ker itaq TČ z 300l zalogovnikom za to poskrbi......

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
ne rabiš ! EKO sklad je 20 .2. 2012 poslal dodatno obvestilo oz. dopis da ne rabijo imeti peči na pelete ki imajo nad 90% izkoristek vgrajanega hranilnika vode perberi si na strani EKO sklada če ne ti pošljem po e-pošti ta dopis.

pozdrav.gif
Kolega tlele si se pa zmotil. In če to svetuješ strankam si površen ali celo "šalabajzer". Ne mešaj zalogovnik sanitarne vode in zalogovnik vode za ogrevanje objekta. Evo izvleček teksta iz razpisa JAVNI POZIV 12SUB-OB12, ki argumentira moje prepričanje:
Naprave z avtomatskim polnjenjem goriva (npr. s peleti, sekanci) morajo imeti prigrajen vodni toplotni
zbiralnik s prostornino najmanj 20 litrov na kW nazivne toplotne moči naprave, naprave z ročnim polnjenjem goriva
(npr. s poleni) pa morajo imeti prigrajen vodni toplotni zbiralnik s prostornino najmanj 55 litrov na kW nazivne toplotne
moči naprave.
jezen.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
preberite si vsak si to tolmači po svoje ,preveril na EKO skladu in moje trditve držijo
1439979-IMG.jpg

Priponke

• 1439979-IMG.jpg
    1439979-IMG.jpg
    32,3 KB · Ogledi: 217

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
No, da še podkrepim tvoje trditve, ki pa očitno držijo (se ti opravičujem
rolleyes-1.gif
):
Javna poziva pri navedenem ukrepu nadalje določata, da morajo imeti naprave z avtomatskim polnjenjem goriva (npr. s peleti, sekanci) prigrajen vodni toplotni zbiralnik s prostornino najmanj 20 litrov na kW nazivne toplotne moči naprave, naprave z ročnim polnjenjem goriva (npr. s poleni) pa morajo imeti prigrajen vodni toplotni zbiralnik s prostornino najmanj 55 litrov na kW nazivne toplotne moči naprave.
Ne glede na zgoraj navedeno pa velja, da vodnega toplotnega zbiralnika ni potrebno prigraditi kurilni napravi z možnostjo regulacije moči in avtomatskim polnjenjem goriva (npr. peleti, sekanci) v primeru naprav, če kurilna naprava dosega vrednosti emisij snovi v zrak skladno z zahtevami tega javnega poziva tudi pri najmanjši nastavljivi moči kurilne naprave, določene po standardu SIST EN 303-5 oziroma za kamine po standardu SIST EN 14785. To je tudi v skladu z določili 18. člena Uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav (Ur. l. RS, št. 23/11).

P.s.: Samo na splenti strani od EKO skladov, res ne najdem tega dokumenta!
confused-1.gif

Lahko, me kontaktiraš na ZS, da mi pripraviš ponudbo (OK?)
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
aha, no vidiš pa si la našel to kar sem ves čas trdil ,zato se moraš najprej prepričati ,potem pa pisati da sem "šalabajzer " kar me je precej dvignilo
jezen.gif
. Je bilo malo izrazov v teh najinih postih ki pa niso bili primerni za na forum pa kaj je je .lahko ti sestavim približno ponudbo če želiš vse podatke pošlji na ZS pa se lahko pogovarjava.

pozdrav.gif

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Potrjujem
Jurga je zadnjič bil pri meni. prej se nikoli nisva videla.Sva se preko ZS zmenila, da pride k meni in mi nekaj svetuje glede peči na pelete. Je bil, pregledal, svetoval.
Je mož beseda in se za razliko od enih spozna na svoj foh.
Le tako naprej.

lp

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik BohVar_alias_BOHL pravi:
Koliko € imaš pripravljeno investirati (recimo od: 3500-5000€; ker lahko se gremo tudi do 15.000-20.000€ za gorilce z lambdo sondo+ TČ za sanitarno vodo+ ostala "krama" + delo)), koliko ljudi živi (zaradi zalogovnika sanitarne vode)?

Pretiravaš s cenami. Za 100m2 imaš celoten top sistem na pelete z avtomatiko, lambda sondo, sesalnim sistemom... za 10-12k€