Iz moje lanske prakse: najpomembnejše, poskrbi za ogromno sonca. Paradajz mora biti na soncu od dna do vrha vsaj en del dneva. Če ograja meče senco na rastlino, bo rasel samo v deblo in listje, dokler ne bo na primerni višini za sonce. Meni se je lani češnjev paradajz, ki bi moral biti velik največ dobre pol metra, prvo razrasel do dobrega metra višine ter skoraj tudi širine, potem pa je šele začel cveteti. Zaradi tega se je rastlina precej izčrpala kljub gnojenju in je bil pridelek precej manjši, čeravno še vedno odličen - paradižnike sem jedel še pozno v november.
Če se da, naj bo pod streho in ga samo zalivaj po potrebi, ko bo zemlja suha. Zemlja ne sme biti premočena dlje časa, sicer bo hitro plesen napadla.
Dobro poskrbi za stabilnost rastline s palicami in privezovanjem, prav tako pa je važno, da hobuka ne obračaš tekom leta (lahko ga premakneš, če kaj čistiš, ne pa obračati), ker paradižnik raste proti soncu. Če ga obrneš, se bo rastlina poskusila obrniti proti soncu, in če ni dobro privezana, bo padla skupaj, če je preveč razrasla.
In še to: rastlini redno odstranjuj vršičke, ki nastanejo med glavnim in stranskim deblom ali vejico, še preden se razrastejo - ti odžirajo hrano rastlini.