gojenje, sajenje paradiznika na balkonu, v hobuku

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
letos bom posadil cesnjevec kar v hobuk na balkon. da pa zadeve ne bom utopil, ko bo dezevalo, bo hobuk navrtan.

na dnu hobuka kakih 5cm glinoporja, hobuk navrtan po robu 5 cm od tal, cez glinopor vrteks folijo in zemlja do vrha.
sem na kaj pozabil?

katera zelisca razen bazilike lahko dodam v isti hobuk z paradiznikom?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Namesto navrtane posode uporabi sajenje v folijo, pa kontrolirano zalivaj.

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
187
103
43
Ericks, razmišljaš pravilno. Uporabljam doma narejeni "earth box": v pravokotni hobok za malto (maltarka) sem narobe obrnil plastično gajbico. Pod njeno dno pritrdil perforirano cev 20mm, ki služi za odvodnjavanje viška vode skozi steno maltarke in dovajanje zraka koreninam. Vertikalna cev 50mm služi za dolivanje vode. Cela gajbica je v vrteksu, ki preprečuje koreninam vdor v prostor pod gajbico. Gajbica je postavljena centralno v hobok, na vsaki strani je cca. 10cm prostora. Tja pride zemlja, ki bo v direktnem kontaktu z vodo in bo preko kapilarnega efekta poskrbela za prenos vode v zgornje plasti.
V tako maltarko mirno posadiš dva paradižnika, spodaj baziliko, jaz dam včasih še sadiko blitve. Prosto zemljo na vrhu pokrijem s slamo, eno sezono nazaj sem imel folijo (pa je grdo). Ne pozabi na oporo (priporočam, da iz stropa balkona pripelješ vrvice) in obtrgovanje zalistnikov, saj se tak paradižnik zelo rad razkošati v džunglo...
Če ne boš dodajal hranil (pest dolgodelujočega gnojila za paradižnike v najlonki, pod površino zemlje), poskrbi za kvaliteten kompost. Zaradi velike količine vode ne pozabi v zemljo dodat najmanj tri pesti kamene moke ali drobno mletih jajčnih lupin - rado pride do pomanjkanja kalcija, kar se na paradižniku odrazi kot črna pika na sadežu.
Zaradi pomanjkanja prostora na vrtu, sam uporabljam 6 takih posod, tudi še za paprike, jajčevce in kumare. Konec sezone posejem motovilec, ki čez zimo zelo lepo zraste.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Iz moje lanske prakse: najpomembnejše, poskrbi za ogromno sonca. Paradajz mora biti na soncu od dna do vrha vsaj en del dneva. Če ograja meče senco na rastlino, bo rasel samo v deblo in listje, dokler ne bo na primerni višini za sonce. Meni se je lani češnjev paradajz, ki bi moral biti velik največ dobre pol metra, prvo razrasel do dobrega metra višine ter skoraj tudi širine, potem pa je šele začel cveteti. Zaradi tega se je rastlina precej izčrpala kljub gnojenju in je bil pridelek precej manjši, čeravno še vedno odličen - paradižnike sem jedel še pozno v november.

Če se da, naj bo pod streho in ga samo zalivaj po potrebi, ko bo zemlja suha. Zemlja ne sme biti premočena dlje časa, sicer bo hitro plesen napadla.

Dobro poskrbi za stabilnost rastline s palicami in privezovanjem, prav tako pa je važno, da hobuka ne obračaš tekom leta (lahko ga premakneš, če kaj čistiš, ne pa obračati), ker paradižnik raste proti soncu. Če ga obrneš, se bo rastlina poskusila obrniti proti soncu, in če ni dobro privezana, bo padla skupaj, če je preveč razrasla.

In še to: rastlini redno odstranjuj vršičke, ki nastanejo med glavnim in stranskim deblom ali vejico, še preden se razrastejo - ti odžirajo hrano rastlini.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Če se da, naj bo pod streho in ga samo zalivaj po potrebi, ko bo zemlja suha. Zemlja ne sme biti premočena dlje časa, sicer bo hitro plesen napadla.

Za tole sem posebej vprašal našo, ki je bla na agro faksu, in zagotavlja, da zalivanje korenin nima veze z okužbo s plesnijo, ker čas ko se pojavi plesen Phytophtora infestans je kumulativa časa, ko so bili listi vlažni in ne korenine.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Paradižnik (paprika, feferoni) je rastlina, katera ima rada suho glavo in mokre noge. Torej je treba poskrbeti, da so listi ves čas suhi, korenine pa ves čas obilno zalite.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj govorim točno to. Ampak moje izkušnje iz teglov so take, da če je kakšno daljše obdobje vlažnega vremena, zna biti vode v teglu še preveč, sploh če ni dobro odvodnjavana, več kot je vode rastlina vajena. In hkrati ima še mokre liste, kar je dobitna kombinacija, zato je bolje paradajz zalivat. Daleč najboljši pridelek je vedno tam, kjer je paradajz pod streho - ne samo plesen, tudi sicer plodovi na prostem veliko hitreje začnejo gniti.

Sam sem lani paradajz na balkonu samo zalival, napaka je bila, ker sem mlado rastlino pustil v senci ograje, in se je preveč razrastla in utrudila, zato je bil pridelek količinsko dokaj majhen (a vendarle kvaliteten).