To, da je zelenje bilo bolj bujno, je lahko vpliv gnojevke. Grozdje bi lahko bilo tudi bolj kislo zaradi tega in bi pozneje dozorelo. Res pa je, da je vpliv mikro lokacije lahko tudi izreden. Nekaj metrov višinske razlike in malo spremenjen nagib hriba lahko kar konkretno pozna. Razloga sušenje grozdja ne poznam. Oziroma se je verjetno sušila pecljevina in je več razlogov, ki jih pa sedaj na pamet ne vem.
Kaj bi naredil na tvojem mestu: NIČ. Grozdje zaradi tega ne bo škodljivo za zdravje ljudi (tisti del, ki bo v redu in se pecljevina ni posušila) in bo vsekakor v primerjavi s tem, kar se da kupiti v trgovini prekipelo od zdravja. Ostalo sadje tudi ne bo "odstopalo". Gnojevka je naravni produkt in razen hudega smrada in veliko dušika, ki pri taki uporabi povečini pobegne v zrak, kjer ga je pa že tako ali tako veliko, ni posebno nevarna.
Bodi srečen, da nima zraven kake njive s koruzo. Nam je 25 arov vinograda "posmodilo" škropivo za slak, tako da se je celo leto poznalo. No, vsaj vršičkat sploh ni bilo potrebno, ker ni nikamor rastlo. Pa njiva sploh ne poteka vzporedno. Ampak je očitno naš sosed to počel takrat, ko se to niti po dobri kmetijski praksi niti po zakonu ne počne. V precej močnem vetru. Ampak, smo preživeli.