Glasnost 'računalnika'

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Torej tisti, ki imate doma glasne kište - ki so glasne do te mere da vas motijo...ena 'home made' opcija kako utišati kišto.

Največji šum povzroča ventilator napajlnika...ki pa (ventilator namreč) sam po sebi niti ni tako glasen...glasnega ga naredijo ovire preko katerih potiska zrak.

Odklopiš računalnik iz omrežja!

Kišti odpreš stranico...nato na zadnji strani kište (4 vijaki) odšavfaš dol napajanlnik (škatlica zgoraj levo).
Na tem napajlniku odšravfaš pokrov (oz. dejansko gre stran spodnji del napajalnika).
Ta pokrov potem pustiš zunaj kot 'rezervni del' oz. s tem posegom je glasnost že padla za 20 %.

Nato vazmeš v roke klešče - ščipalke, ter na zadnji stranici računalnika odtrgaš/odrežeš/odščipneš 'reže' proko katerih je ventilator potiskal zrak ven (neke vrste rešetka oz. zaščita)...s tem posegom si dobil še kakih 10 % na glasnosti.

Imaš možnost da se zadovoljiš s tem ter prišravfaš nazaj napajlnik brez pokrova ali pa narediš še eno stopnjo:

na napajalniku odšravfaš stran še ventilator (spet 4 šravfki...ali zgolj 2
confused-1.gif
- nima veze), ter ga z vezicami (oz. kakim dratkom) fiksiraš kar direktno na napajalnik (torej če se gleda z vidika 'normalne postavitke' napajlnika.....je originalno ventilator stal pokonci in pihal iz računalnika....zdaj pa bo montiran od spodaj - leži (tam kjer manjka pokrov) in bo pihal navzgor oz. rahlo po strani proti izrezani luknji).

Po tem posegu dobi kišta čisto drugačno glasnost - predvsem sprejemljivo... tako, da lahko ob njej spi celo otrok
grin1.gif
(priporočam....tistim, ki imate res glasne zadeve...običjano par let stare).
261606-PICT7576.JPG

Priponke

• 261606-PICT7576.JPG
    261606-PICT7576.JPG
    88,6 KB · Ogledi: 264

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
jaz sem že pred časom odstranil oba ventilatorja iz napajalnika...
Moraš pa tudi imet kakšno ohišje ki ti to omogoča, recimo Antec P180...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Sicer lep tutorial (pohvala!), toda velja res samo za lastnike starejših računal. Novejši računalniki imajo precej tišje ventilatorje na napajalniku, problem je ponavadi ventilator na chipsetu ali grafični. Namreč manjši kot je ventilator, z višjimi obrati mora delovati za ustrezno hlajenje. Veliki ventilatorji so praviloma tišji, saj se vrtijo s precej nižjimi obrati ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Druga možnost je tudi, da kupiš nov LCjev napajalnik in si ob tistih 20 ojrov...

jaz sem pripravljen takoj dat 20 evrov da se stvar utiša! Samoje problem (oz. tega ne vem) kaj to potegne za sabo...ali so na napajalniku že vsi priključki..torej starega dam stran, z novega pa preko njegovih konektorjev povežem ostale komponente po računalniku?

Sicer je po tem posegu računalnik občutno tišji (!) - je pa še svetlobna leta stran od kakega Dell-ovega računalnika, ki nam jih zadnje čase menjujejo po firmi....ko praktično ne veš da je priklopljen.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
stvar je kompatibilna za nazaj (zgolj kakšen kabel ti bo ostal viška)

Samo potem boš ugotovili, da je še ventilator na procesorju nemarno glasen
grin1.gif

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Ko sem kupil računalnik , je tudi bil najglasnejši disk. Ko pa sem dodal 12 cm vent na stranico in zalmana na cpu, pa ni več tak...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Evo...še en rezime vsega skupaj:

Ker še vedno nisem bil zadovoljen z glasnostjo (boljše je bilo, pa delač od tihega) sem poskušal za mali denar narediti čim več.

Zato sem kupil 2 ventilatorja Scythe S-FLEX (12 cm, 800 vrtljajev, glasnost 8,7 db (!...pa ni napaka
smile-1.gif
), cena 15 EUR/kos + poštnina....34 EUR proračuna.

Na stranici računalnia sem odrezal okroglo luknjo ter z notranje strani pritrdil (dobiš zraven vijake) ventilator. Tistega s procesorja sem odstranil (skupaj z ohišjem) ter pustil zgolj hladilnik. Prav tako sem odstranil ventilator z napajnika (pustil sem napajalnik brez pokorva, pa že zadnjič sem na zadnji strani napajalnika izrezal 'mrežo' skozi katero piha ven ventilator). Ta drugi ventilator sem pritdril na napajnik od spodaj (z vezicami).

Tako zdaj prvi (na stranici) piha noter na procesor, drugipa piha ven skozi napajnik. Ker pa se mi je na začetku comp. 2 x ugasnil (zaradi temperature procesorja) sem na prvi ventilator poveznil še 'stožec', ki usmerja direktno zrak na hadilnik procesorja (uporabil sem plastično posodo od kislega zelja, kjer sem odrezal dno
evil.gif
, ter pilepil sve skupaj s rjavim širokim selotejpom)....po nalimanju 'stožca' je temperatura na procesorju padla (merjeno s programom SpeedFan) iz 73 stopinj (ko ga je sesulo) na zdajšnjih 54 stopinj (konstantno že 4 ure)

Priklop diskov sem v obeh primerih izvedel kar preko priloženega 'razdelilnega' kabla, kjer na kablu, ki gre na DVD pekač (oz na prostem vtikaču za pekač) vštukaš priloženi kabel in imaš elektriko za evntilator (s pekača pa zato, ker je priklop na matični plošči preveč oddaljen in ne moreš jemati stranice sprišravfanim ventilatorjem dol oz. gor)

Glasnost računalnika zdaj po posegu: .....kaj pa je to 'glasnost'?
smile-1.gif
.

Siši se disk, ki prda to pa je tudi vse.

Super rešitev za malo denarja!

Sliko prilepim ob priliki (...ni estetike, je pa uporabno in glavno...deluje!)

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.339
113
za šankom
pa kaj mate vi računalnike na nafto da vam vsem tako ropotajo
confused-1.gif

jaz svojega sploh ne slišim pa je tudi že star.intel celeron 1.3
bonk.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
slikovno pa takole

(zadaj odrezana 'rešetka' za zrak pri napajanliku, spodaj sem še odstranil nekaj 'plehkov' kamor lahko dodaješ strojno opremo. Ta drugi ventilator pa je pozicioniran, če se pogleda skozi zadnjo luknjo: od spodaj - ležeče in poriva zrak ven)
305578-PICT7803.JPG

Priponke

• 305578-PICT7803.JPG
    305578-PICT7803.JPG
    86,8 KB · Ogledi: 242

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
od blizu...vmes se vidi noter 'stožec'
smile-1.gif

305580-PICT7805.JPG

Priponke

• 305580-PICT7805.JPG
    305580-PICT7805.JPG
    75,1 KB · Ogledi: 279

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
pa se...kako zgleda pri meni..ker kot sem napisal...malo trpi estetika...ampak če imaš takole računalnik je OK
305581-PICT7806.JPG

Priponke

• 305581-PICT7806.JPG
    305581-PICT7806.JPG
    144,2 KB · Ogledi: 244

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
confused-1.gif

bonk.gif

moje je bil konkretno glasen (star kake 4 leta, Comtron...) pač bil cenejši....torej zmogljiv kot od konkurence, mora pa nekje drugje trpeti razlog za nizko ceno.

In če ti spi otrok v isti sobi z računalnikom ti je še kako pomembno da je reč tiha...sploh zdaj ko je porihtano, si misliš...madonca zakaj mora ta kišta v osnovi sploh tako šumeti...če je lahko praktično neslišna.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik shift pravi:
confused-1.gif

bonk.gif
Glasnost ni odvisna od procesorja in starosti, ampak od ventilatorjev.
(sledijo pol še diski in optične enote)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.779
113
Imam 2 LCja z 12cm ventilatorjem(420 in 550W) in enega 550W z 14cm ventilatorjem. Vsi so zelo glasni.
Nadonca no, 5let stare no name gajbice od napajalnikov z 8 cm ventilatorjem so tišje, kot pa tile LCji.