glasna obtočna črpalka ogrevanja

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Črpalka je grunfos.....stara ene 30 let....deluje sicer brezhibno a se mi zdi da je v zadnjih 2,3 letih postala precej glasna, kot neko tuljenje (nekak mam v spominu da prej ni bila
confused-1.gif
) .....so za glasnost črpalke krivi ležaji ali so še kaki drugi gibljivi deli not ki bi lahko povzročali glasnost

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Odzračena je? (odvij sredinski vijak toliko da priteče malce vode ven, ponovi ene 3x)

Glasnost je lahko povezana tudi s pritiskom v sistemu, premalo ali preveč pritiska oboje povzroča višji nivo hrupa.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
se mi zdi da imajo te stare črpalke že brzine
daj jo v nižjo
imaš premalo odprtih radiatorjev
confused-1.gif
in ti zato mogoče zabija
zato pa so sedaj njaboljše te črpalke ki imajo elektronsko regulacijo se pravi "avto" in si same prilagajajo glede na pretok

pozdrav.gif

shit

Zelenc'
8. nov 2013
27
0
1
Doma imamo toplotno zracno crpalko Daiken (z montazo je prislo okoli 12.500eur). Zanima me zakaj mora biti nujno odprt radiator do fula (tudi poleti ko je zunaj 40 stopinj) crpalka pa ogreva le vodo, drugace celoten sistem zablokira, in je vsakic potrebno klicati serviserja, da resetira stvar. Pozimi je se slabse ker je potrebno imeti odprtih vec radiatorjev, ceprav jih ne potrebujemo. Kako je lahko to sploh varcno? Tudi med zracenjem hise gre veliko energije v nic.. Zanima me tudi, ce je mozno doma resetirati stvar, kar bi zelo olajsalo zadevo.. (serviser je starsema dejal ,da gre edino tako, da on pac na daljavo resetira?) Ce stvar crkne npr. ob 3h zjutraj ga seveda ne bo nihce pri zdravi pameti klical.. V 4 mesecih odkar smo zamenjali kurilca za crpalko so na vsake 3 dni problemi, ko rabis ne dela, ko pa dela gre pa 50% energije v nic.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kilav monter. Gretje sanitarne vode nima veze z radiatorjem...na izhodu iz tč je tropotni ventil ki ga tč odpira...enkrar gre voda proti bojlerjubdrugič v radiatorje.

Glede pretokov...tč rabi imeti nek minimalen pretok, ki ga zahteva. Drugace javi napako. Torej mora biti odprtih vsaj nekaj radiatorjev...konec koncev če je pretoplo spustite temp. Vode v sistemu.
Poraba pa običajno ni pretirano višja če se greje več prostorov.

Seveda napiši kater model Daikinke imate da se bo vedelo zakaj se gre.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik shit pravi:
Doma imamo toplotno zracno crpalko Daiken (z montazo je prislo okoli 12.500eur). Zanima me zakaj mora biti nujno odprt radiator do fula (tudi poleti ko je zunaj 40 stopinj) crpalka pa ogreva le vodo, drugace celoten sistem zablokira, in je vsakic potrebno klicati serviserja, da resetira stvar. Pozimi je se slabse ker je potrebno imeti odprtih vec radiatorjev, ceprav jih ne potrebujemo. Kako je lahko to sploh varcno? Tudi med zracenjem hise gre veliko energije v nic.. Zanima me tudi, ce je mozno doma resetirati stvar, kar bi zelo olajsalo zadevo.. (serviser je starsema dejal ,da gre edino tako, da on pac na daljavo resetira?) Ce stvar crkne npr. ob 3h zjutraj ga seveda ne bo nihce pri zdravi pameti klical.. V 4 mesecih odkar smo zamenjali kurilca za crpalko so na vsake 3 dni problemi, ko rabis ne dela, ko pa dela gre pa 50% energije v nic.

e,ta serviser-je za en drek
pokliči drugega to ti je edina rešitev.

pozdrav.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sicer ti to ne bo v pomoč, morda le malo v tolažbo:
tudi sosed si je dal zmontirati toplotno črpalko, pa se je serviser do sedaj vrnil in popravljal že več kakor desetkrat!
Ne vem, ali je montaža teh naprav res takšna vesoljska znanost, ali je pri serviserjih toliko 'šalabajzarjev' , ali pa nekateri nimajo sreče.

serviser

Pripravnik
2. jan 2010
63
3
8
"boskosi" - kar se tiče obtočne črpalke preveri:
- nepovratni ventil nad črpalko
- ročne ventile pod in nad črpalko ter ventil povratnega voda. Ventil gravitačnega (vzgonskega / termosifonskega) delovanja mora biti zaprt in je ponavadi na direktni cevi, cev za črpalko pa se odcepi in potem spet vrača v toplotni vod.
- tlak v sistemu 1,5 bar-a pri vroči peči cca 60 - 65 st.
- da je sistem dobro odzračen.

Obstaja verjetnost, da je "preminul" nepovratno zapiralo namesto nepovratnega ventila, ki je bilo vstavljeno v holandcu nad črpalko. Večkrat pade kak košček v črpalko in se tam notri vrti, ropota, piska, praska..... Po določenem času pa odpove tudi črpalka.

"shit" - nekaj ti je napisal že vincent.
Po mojih izkušnjah imamo pri teh toplotnih črpalkah opraviti s trojimi strokovnjaki, S klimatizarjem, ki naredi plinsko povezavo, z instalaterjem CK ali strojnih instalacij in potem še z električarjem. Ponavadi za vse odgovarja električar, ki naredi zagon. Ta pa naj bi ugotavljal tudi hidravlične zahteve varovanja, pretočnost sistema in seveda tudi izmenično delovanje med bojlerjem in ogrevanjem.
Večinoma so TČ dograjene v nek obstoječi sistem, ki ga nihče dodobra ne pregleda. Prodajalec važno, da proda, montažerji važno, da imajo delo. Stranke pa nimajo ne načrtov, ne navodil in niso poučene kako z napravo upravljati.
Problem pa je večinoma,ker to stane. Resetiranje ni rešitev, rešitev je v tem, da je potrebno zagotoviti pretok.

Mogoče bi rabili vedeti, če je dograjen kak izmenjevalec, mogoče tudi zalogovnik z dodatno vgrajenim preklopnim ventilom.
Sicer pa bi v navodilih moralo pisati kako se TČ resetira, če je to potrebno. Rabim točen tip ne samo proizvajalca pa bi malo pobrskal....

V navodilih za uporabo pri mojem avtu točno piše kaj storiti, če zmanjka kuriva in kako postopati, če avto ne vžge, ko smo ga nalili. Ne piše: pokličite serviserja, ali odpeljite avto na najbližji pooblaščen servis.

Lepe in tople praznike. LP

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Minilo bo 1 leto in 3 mesece odkar so bile na enem objektu pognane TČ. Še 2014 bomo urejal zadnje detajle.
uf-1.gif

Zdaj pa ko so montirani kalorimetri bo pa sploh pestro.
tongue-1.gif

Predlagam vsem, da prisilite monterje v to, da se držijo proizvajalčevih shem. Če je tako zmontirano za to odgovarja velik proizvajalec in ponavadi ni težav, takoj ko je pa 5 ljudi v isti kontovnici je pa jeba...

shit

Zelenc'
8. nov 2013
27
0
1
hvala za odgovore, vidim da se nekateri kar spoznate na te zadeve, sam imam pojma 0%.. je pa zanimivo da vsi grajate serviserja pa sploh nisem napisal tezav ki so bile z njim ( naprimer skoraj 2 tedna hodi da bo popravil nek ventil, ampak za moje pojme ce v 1 tednu nima tu blizu stranke bo pac moral narediti 200 km in priti samo zaradi tega, vem pa, da mu je tezko ker je bil ze tolikokrat tukaj). Poleg vsega mi tudi ni hotel povedati kode ki jo je vpisal enkrat ko sem bil zraven.. da ne bi kdo kaj zajebal nastavitve.. nevem morda pa je bila tista koda res le za serviserje? crpalka pa je http://www.petrol.si/za-dom/iz...CFfMPtAodGV4AIQ druga po vrsti: Ogrevalna toplotna črpalka Daikin Altherma HT (visokotemperaturna) pac akcija pri Petrolu.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
To je problem serviserjev, ki delajo po tastarem njim je pod čast pogledat navodila proizvajalca za montažo, oni vse obvladajo, včasih se je to drugače delalo, na izobraževanja oni že ne bodo hodili. Stranka pač hoče tč, jo bomo pa dali, zaslužki so itak veliki.

Glede na to, da folk ni ravno tehničen, je potem problem, previsoke poreabe, vključeni grelci pri 0 st. in podobno. Govorim seveda iz lastne izkušnje in prebranega na raznih forumih. So seveda tudi izjeme. Meni je npr. narobe obrnil motor tripotnega ventila, sam sem pogledal v navodila in mi je bilo v petih minutah vse jasno. Podobno je bilo z nastavitvami, saj moraš v servisni meni, kar je za nekatere serviserje ZF. In pol so seveda stranke krive.

serviser

Pripravnik
2. jan 2010
63
3
8
Ja, je res nekaj na tem. Zavedati se je potrebno tudi maloprodajne mreže, ki ima tudi svoje serviserje. Ta struktura mrež je velikokrat problem, ker so serviserji velikokrat kar primorani iti tja in tja pa to naredit - se bodo že naučili.
Malo za v tolažbo kot piše že zgoraj podatki s sorodnega foruma. Ste me toliko zbezali, da sem šel resno pregledovat težave in so kar zajetne. http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=51195&start=30

Da pa bi se gibali v okvirih proizvajalca pa so vsi podatki tule:
http://www.daikinac.com/content/resources/ (v drugi vrsti) Upam, da je tudi vaša med njimi.

Sicer je potrebno zadeve rešiti preko Petrola, ki vas je namamil s ponudbo. Potem naj Petrol kontaktira svoje pooblaščene prodajalce, ki imajo izvajalce za montažo in priklop, zagon in tudi za vzdrževanje.

Kot stranka pa morate k tej stvari tudi pravilno pristopiti. Ali ste naredili prevzemni zapisnik in zapisnik o začetku garancijske dobe? Če nimate izpolnjene garancije bo težava še večja kot je že sicer. Seveda pa je potrebno najprej razčistiti vzroke in napake ter se šele potem "pognati" za odgovornostjo.

Ali ste preizkusili sistem, da bi imeli stalno odprtega enega najbližjih radiatorjev oz. najmanjšega. (nesme imeti montiranega termostatskega ventila) Če prostor zračite, radiator takrat zaprite in odprite drugega. Potem boste tudi ugotovili ali gre TČ še v err ali ne. Biti morate dosledni in vestni. To recimo testirate nek dvojni čas oz trojni čas v katerem se vam je to dogajalo. Če je težava res samo v tem, jo je možno s posegom v kurilnici, ne na TČ, ampak na ogrevalnem cevovodnem sistemu, odpraviti.

Nazadnje urejeno:

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Za kratek čas smo zmontirali električno peč Valiant 12kw in ob enem zamnjeli vse radjatorske ventili z termostatskimi.
Stvar deluje odlično, le hrup v radjatorjih je prevelik oz. ponoči preglasen. Ni piskanje, ampak pretakanje vode.

obrate črpalke smo že znižali in ne pomaga. Sistem bi naj bil odzračen.

Kakšen nasvet kje iskat problem? Hvala

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.771
5.917
113
Ne vem ali jaz to prav vidim.... A poleti ogrevate bajto preko enega radiatorja? Zakaj? Je to kaka posebnost daikina? A recimo meseca Maja ne ugasnete ogrevanje? Nimate vremenske regulacije? Sicer nimam daikina, samo, ko se začne topla pomlad vgasnemo ogrevanje in se greje samo sanitarna voda, to pomeni da se 1x na dan zažene TČ-jka.

22. jul 2007
13.443
1.681
113
124
Za kratek čas smo zmontirali električno peč Valiant 12kw in ob enem zamnjeli vse radjatorske ventili z termostatskimi.
Stvar deluje odlično, le hrup v radjatorjih je prevelik oz. ponoči preglasen. Ni piskanje, ampak pretakanje vode.

obrate črpalke smo že znižali in ne pomaga. Sistem bi naj bil odzračen.

Kakšen nasvet kje iskat problem? Hvala
Zakaj ste zamenjali ventile s termostatskimi, ventili morajo biti itak do konca odprti na vseh radijatorjih.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Daco pomoje si ene 10let prepozen z odgovorom ;)

To so te 'časovne bombice', ko nisi pozoren na datum :fredi: (je pa lepo gledat 10 let stare teme :evil:..še kako bi bilo za izbrskat, ko so udrihali razni IR privrženci ogrevanja, kako d aje to in in ostalo ne, ker da ni računice zadaj )

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Zakaj ste zamenjali ventile s termostatskimi, ventili morajo biti itak do konca odprti na vseh radijatorjih.
Zato ker so radijatorji v treh štukih, delajo pa samo v srednjem.
Starši so starejši in težko fotra prepričat, da ne zapre običajnega ventila do konca. Zdaj je na * pa je vse ok v ostalih treh štukih.

Glasnost je pa samo v enem čisto novem radijatorju. Ostali stari so tiho.

javr

Guru
6. dec 2011
1.905
1.148
113
jaz sem na vse radiatorje (na vse, ne samo na tiste v najvišjem nadstropju) montiral avtomatske odzračevalnike, pa imam mir. Če se kljub odzračevanju še zmeraj pretaka, je radiator mogoče narobe nagnjen: je dvignjen na tistem delu kjer zrak ne more ven. Pomeri z vaservago.

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Glasnost je pa samo v enem čisto novem radijatorju. Ostali stari so tiho.

Kolikor sem jaz raziskoval pri svoji radiatorjih, kjer sem imel šum v radiatorju (skoraj neslišen a meni moteč) je bil problem v termostatskem ventilu, ki ima čisto mali presek, ostre robove in posledično voda na tem delu šumi. Zato sem enostavno na tistem delu malo pobrusil s pilo (medenino) in je zadeva postala neslišna.