Geotermalna energija

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Saj vem, da je bilo že večkrat, pa vendar: a izvajajo ljudje te 100 meretske vrtine, oz. če se izplača?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
globina vrtine je odvisna kje se nahaja podtalnica...tako da je lahko zadeve globoka zgolj 20 metrov (pri nas doma je podatlnica na 6 metrih!)

Lahko pa tudi na drug način koristiš geotermalno energijo zemlje...z geosondo (precej manjša vrtina), oz. iz zemljine (zakoplješ cevi po vrtu/zemlji).

Na koncu je vse odvisno kako potraten je objekt ter koliko energije bo potrebne za njegovo ogrevanje.

Je pa to stvar prihodnosti in se na dolgi rok vsekakor splača.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Mislil sem prav geosondo, ker za plitvo zakopane cevi menda teren ni najbolj primeren (je rekel geomehanik). Pa tudi si ne želim podhlajenega vrta, kjer bi lahko šele junija sadili krompir.

fijatovPES

Fizikalc
1. okt 2007
446
30
28
priporočam obisk foruma www.podsvojostreho.net ..... tam smo že večkrat premleli sistem geosonda, voda voda, in zrak voda, in zemlja voda... in prišli do zaključka da se geosonda ne splača..... ker je prevelika investicija...

razn če denar ne igra NEKE VLOGE...

jas sem se odločil za zrak voda pumpo ... www.atlas-trading.si in zadeva funkcionira....

investicija se mi bo povrnila po 5 ih letih, če zadeva dela 7 let je odslužla svoje... bog ve z čim se bomo greli čez 7 let....