Generator gesel

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Ker online bančništvo uporabjam na različnih računalnikih sem prišel na idejo, da bi lahko imel generator gesla kar na telefonu.
Tist "kalkulatorček" od banke mi je mal tečeno skos seboj nost. Certifikata pa glih na vse mašine ne moreš inštalirat niti ni fajn.

Ali bi bila kašna aplikacija, vrjetno java, da bi šlo na večino telefonov, ali pa kot kaka spletna stran, sam tukaj je spet vprašanje varnost.

Morda to že obstaja?
Vidite kake pomankljivosti v tem?

17758-icon_confused.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ideja obstaja, tudi implementacije v javi za mobilnike.
Reč se ni razširila, ker je verjetno za banke in večino ljudi lažje, da ti izdajo fizični generator gesel. Če ga izgubiš, ga pač izločijo iz sistema. Za softversko varijanto pa vedno obstaja problem, da bo nekdo kaj skopiral ali pa zajebal pri inštalaciji. Kalkulatorček je težko kopirat, zna ga pa uporabljat tudi stara mama.

Ogo

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Zakaj pa banka nima preko operaterja zakupljenega pošiljanja SMS sporočil in zadaj programa, ki bi sam zgeneriral random geslo za stranko? Delovalo bi na vsakem mobitelu, tudi brez Jave. Ali je tukaj problem varnosti?

19. jul 2007
2.843
1.566
113
V tujini to dela brez problemov. User name + pin. Klikneš vstopi.
V 2 do 3 sekundah dobis sms kodo, ki jo moras vtipkat v novo okno, ki se ti medtem prikaže. In to je to.

Zakaj ni pri nas. Bog si ga vedi ? Saj za mnogo stvari ni nic jasno ?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:
Zakaj pa banka nima preko operaterja zakupljenega pošiljanja SMS sporočil in zadaj programa, ki bi sam zgeneriral random geslo za stranko? Delovalo bi na vsakem mobitelu, tudi brez Jave. Ali je tukaj problem varnosti?

Tudi tako bi šlo. Se je treba pa zavedat, da je cel kup folka, ki je lev kar se mobilnikov tiče.

Najnovejši generatorji gesel pa delujejo malce bolj sofisticirano. Recimo od Banke Koper zahteva, da vanj potisneš bančno kartico na kateri je ključ. Zapovrh so tudi opustili login po principu username / password. Temveč delajo po principu challenge / response. Torej web sajt pošlje kodo na katero mora generator gesel pravilno odgovoriti, odgovori pa lahko samo če je v njem prava bančna kartica, ki v principu generira pravilni odgovor na pravilno vprašanje.
smile-1.gif

Ogo

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Vse za povečano varnost, vsaj nekatere banke to delajo, za razliko od NLB, katere Klik mi je najmanj všeč, očitno pa je hekerjem toliko bolj
wink-1.gif

Mislim pa, da je prejem SMS-a najlažja možna oblika glede mobilnega aparata kot prejemnika generirane kode, tako da bi tak postopek pri ljudeh povzročal najmanj problemov. Ampak glede varnosti sem malo skeptičen, glede na to, da obstajajo programi kot je SMS Forwarder za "pametne" mobilnike ...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
trenutno ne morem preverit, sam se mi zdi, da ima diba tudi certifikat. Torej preko certifikata dostopaš pol pa še sms dobiš.
Tole z sms-om je tut vredu rešitev.

glede na sms forwarederja. Folk ima že tako čuda gesel in varnostnih kod spravljenih med sms-i ali beležkami brez kakšnega zaklepanja. smsforwarder pa se tut ne da kr na daljavo inštalirat.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Citiram Ogo-ja:
"Se je treba pa zavedat, da je cel kup folka, ki je lev kar se mobilnikov tiče".

Je pa treba vedet tudi to, da tisti, ki se ne znajdejo z enim preprostim sms-om, imajo verjetno denar še vedno na knjižici ali pa v štunfi in se za e-bančništvo in naše kalkulatorčke ali cetrifikate ne sekirajo kaj dosti!!!

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Tist "kalkulatorček" od banke mi je mal tečeno skos seboj nost. Certifikata pa glih na vse mašine ne moreš inštalirat niti ni fajn.

Obstaja možnost, da si certifikat posnameš na smart card. Oziroma da uporabljaš certifikate, ki pridejo že instalirani na smart card.

Lahko pa tudi uporabiš remote desktop na comp, kjer imaš certifikat
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Ker online bančništvo uporabjam na različnih računalnikih sem prišel na idejo, da bi lahko imel generator gesla kar na telefonu.

Ali bi bila kašna aplikacija, vrjetno java, da bi šlo na večino telefonov, ali pa kot kaka spletna stran, sam tukaj je spet vprašanje varnost.

Morda to že obstaja?
Vidite kake pomankljivosti v tem?

17758-icon_confused.gif

Če te prav razumem, bi rad algoritem spreminjanja cifer na fizičnem ključku od banke spravil v nek program?
To seveda ne gre, saj je ta algoritem strogo varovan, pa tudi ključek ima self-destruct funkcijo v primeru da ga poskusiš odpreti.

Ena možnost je, da kupiš smart card reader in ga nosiš vedno zraven... samo je za moje pojme v tem primeru še vedno enostavneje nosit zraven tisti generator gesel.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Če te prav razumem, bi rad algoritem spreminjanja cifer na fizičnem ključku od banke spravil v nek program?
To seveda ne gre, saj je ta algoritem strogo varovan, pa tudi ključek ima self-destruct funkcijo v primeru da ga poskusiš odpreti.

Ena možnost je, da kupiš smart card reader in ga nosiš vedno zraven... samo je za moje pojme v tem primeru še vedno enostavneje nosit zraven tisti generator gesel.

Seveda je mozno... Program SecureID je na voljo tudi za razne mobilnike ... vendar so banke prevec toge oz. premalo fleksibilne, da bi se postopile uvesti kaj takega...

rsa_iphone.jpg
symbian.jpg
securID-group.gif
Enter_PIN.jpg

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
To gre, ampak da bi si sam spisal takšen program pa seveda ne. Lahko edino čaka, da tudi naše banke uvedejo kaj takšnega
rolleyes-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
To je res... banka mora narediti korak v to smer...

Ko sem jaz enkrat spraseval na banko glede tega RSA SecureID, so me skoraj "npaizdil" da se nimam kaj zmisljevat, da to je skregano z varnostjo in nevem kaj se...
smirk-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@philips
niti pomisli nisem na to, da bi sam kaj takšnega delal;) Sej niti nisem vprašal, kako se lotit;)

@all
Thnx vsem! No pršli smo do spoznanja da vse že obstaja, samo naše banke so lesene.

Ma katera avstrijska banka to
evil.gif

doktor

Pripravnik
24. sep 2007
167
0
16
Eno random vprašanje glede teh generatorjev. Danes te stvari delujejo že super, me pa zanima, kako recimo generator sproducira neko geslo, ki je veljavno še 90 s? Kako pri prijavi v spletno banko ta ve, ali je ključ še veljaven ali ne? Saj ti generatorji niso povezani z internetom, najbrž pa tudi nimajo neke notranje ure?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Implementacije so različne, ampak RSA SecurID in podobni ključki seveda imajo uro. Se pa strežnik prilagaja uri na ključku, če pride do prevelike razlike, ponavadi vpraša še za naslednjo kodo, da se spet sinbronizirana s ključem (RSA).

NKBM uporablja SecurID, ampak mislim da, ko je kolega spraševal, če bi lahko namesto ključka uporabljal app na telefonu (,ki obstaja kot je že nekdo zgoraj omenil), ni šlo. Vrjetno je problem tudi z licencami in da bi se nekdo moral ukvarjat z nečem, kar ni v standardnih postopkih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
RSA SecurID generator obstaja tudi za Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rsa.securidapp

Banke pa uporabljajo fizične generatorje zaradi večje varnosti. Iz slednjega namreč precej težje ukradeš random seed, kot pa iz Android aplikacije.

@doktor: glede podrobnosti generiranja random gesel z omejeno vrednostjo pa si poglej tole Wiki stran: https://en.wikipedia.org/wiki/Time-based_One-time_Password_Algorithm

To je namreč standardiziran način generiranja teh gesel in ga uporablja veliko strani (recimo Facebook in Google). Za aplikacijo na telefonu pa se uporablja Google Authenticator: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.authenticator2

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

vidim, da sem jst odprl to temo in sem bil cca 5-6 let pred časom naših bank
grin1.gif

Če kdo potrebuje pogled v prihodnost, se zmenmo preko PM in TRR
grims-1.gif