Garancijska menjava artikla iz USA in carina?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Nek kos fotografske opreme se mi je delno pokvaril in proizvajalec mi je priznal menjavo z novejšim modelom.

Njihov proces je tak, da mi prvo pošljejo nov model, potem pa jaz v isto škatlo zapakiram okvarjen model in pošljem nazaj.

V emailu so omenili, da so ga označili kot "zamenjava/garancijski izdelek" in naj zaradi tega ne bi plačal carine in davka, a dvomim, da so naši na carini tako "kul".

Kakšen bi bil pravi postopek za slovensko carino, da res ne bom plačeval za novi produkt? Gre se za zadevo v vrednosti 600 USD in mi res ni do plačevanja, če se gre za menjavo izdelka.

Proizvajalca sem prosil, če lahko kak dan počaka s pošiljanjem, da razčistim kako točno naj izvedemo zadevo, a ker je bil njihov zadnji mail pred 7 urami, je mogoče, da so paket že poslali.

Hvala za pomoč.

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Na carini so dovolj "kul".
Sem že imel podobno situacijo (amazon usa ) in je bilo vse urejeno brez nadlegovanja s strani carine.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
Ne vem če je tako "kul".

Rabiš izvozne papirje, kjer se vidi da si poslal stvar nazaj in da gre za zamenjavo. Brez teh papirjev ti veselo računajo carino in ostale dajatve ponovno (no itak ti, tudi če imaš vse papirje ker manipulacija papirjev tudi ni zastonj).

Tako da najbolje stopit do carinikov pa vprašat kaj rabijo, koneckocev tudi v USA bodo tvoj paket "krivo" gledal če nimaš ustreznih papirjev in bo potem prodajalec dalje jamral.

Je pa to (menjava, garancija) ustaljen postopek, ampak kot rečeno moraš imeti prej vse potrebne papirje.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Na carini niso bili dovolj kul, ker mi ni nihče povedal, da kot fizična oseba nisem oproščen plačila uvoznih dajatev, tako da sedaj z DHL-om čaramo, da se paket prenese na moj s.p.

Tako naj bi mi sedaj na DHL naredili začasni uvoz. Vse kar vem je, da moram v roku 30 dni dostaviti carinsko deklaracijo, ter okvarjen izdelek poslati nazaj v ameriko.

Če bi zadevo hotel poslati nazaj preko Pošte Slovenije, kako (če je sploh možno) lahko pravilno vse uredim s carinsko deklaracijo itd?

Razlika v ceni pošiljanja je skoraj 3x, če bi se odločil, da pošljem prek DHL nazaj.

Američan mi sicer povrne (kao) najcenejšo poštnino nazaj (in poštnina USA-EU je bila glede na njihovo spletno stran 50 usd), tako da ne vem kako jim bo všeč cena DHL-a ki po ceniku kaže nekje na 135-145 eur (cca. 3kg težek paket).