Foršpan - problem

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Pozdravljeni,

namenil sem se da potegnem en utp kabel po obstoječih rebrastih ceveh. To sem že večkrat počel ampak sedaj imam pa problem. S foršpanom nikakor ne pridem do doze, ki je oddaljena cca 5m. Ustavi se mi kakšne 10 cm pred koncem. Poskusil sem že pomoje 100x in nikakor ne gre. Tudi če štartam iz druge smeri, se mi prav tako ustavi 10 cm pred koncem.
Ima kdo kakšen nasvet ker izgubljam živce :)

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Štemarca je zadnja možnost ker je čisto nov stanovanje pa še v dnevnem prostoru. Ni mi jasno zakaj se mi na obeh straneh zatakne. Kot da na obeh straneh pridem recimo 4,9 m dalec, zadnjih 10 cm pa za boga ne gre. Teh 10 cm bi rekel po obcutku ker je slisati cisto na koncu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
rukaj ga not ven pa malo vrti. Bodi vztrajen :)
Druga opcija vzameš vrvico (jaz vzamem tisto za paradajze vezat) in na drugi strani sesalec na cev/dozo tak da je diht. Vrvico bo potegnilo not v trenutku. Tak da pazi da je ne posesaš. sproti preverjaj. S to vrvico potem pote4gneš foršpan ali kabl.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek, Cash in igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
rukaj ga not ven pa malo vrti. Bodi vztrajen :)
Druga opcija vzameš vrvico (jaz vzamem tisto za paradajze vezat) in na drugi strani sesalec na cev/dozo tak da je diht. Vrvico bo potegnilo not v trenutku. Tak da pazi da je ne posesaš. sproti preverjaj. S to vrvico potem pote4gneš foršpan ali kabl.

tole z vrvico potrjeno deluje odlično.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
O kul!
Za dons sen zakljucil, probam takoj naslednji vikend ko bom spet tu. Hvala, pomoje da bo ratalo.

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
Še prej pa foršpan namaži - M48, solea, vazelin .... - pa poskusi.
Ali pa porini foršpan koliko gre daleč iz druge strani pa porini 2,5mm ablankirano žico (še prej naredi pol zanko -da izgleda kot trnek - na tistemu koncu, ki gre v cev) potem naj eden vrti foršpan ti pa poskusi z zanko zahaklat foršpan.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
Pozdravljeni,

namenil sem se da potegnem en utp kabel po obstoječih rebrastih ceveh. To sem že večkrat počel ampak sedaj imam pa problem. S foršpanom nikakor ne pridem do doze, ki je oddaljena cca 5m. Ustavi se mi kakšne 10 cm pred koncem. Poskusil sem že pomoje 100x in nikakor ne gre. Tudi če štartam iz druge smeri, se mi prav tako ustavi 10 cm pred koncem.
Ima kdo kakšen nasvet ker izgubljam živce :)

Je v cevi že kakšen kabel?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kot omenjeno če ga izdatno namažeš z vodovodarskim vazelinom oz. lahko tudi z navadno tekočo žajfo gre vsaj 3x lažje. Sicer tistih 10cm se najbrž samo sliši 10cm, pomojem se ti ustavi na "zadnjem" pravokotnem pregibu (kjer se pred dozo obrne kanalček za 90 stopinj). Se enostavno zatakne na rebra in ne gre nikamor, sile pa zaradi razdalje tudi ne moreš povečevat. Pri tem pomaga če foršpan vrtiš (kar narediš "laso" kjer porivaš noter pa veselo sučeš hkrati pa še malo pritiskaš). Če so noter že kabli naj nekdo malo cuka kable za par cm noter ven toliko da ti foršpan izklini iz zavoja oz. kot je nekdo omenil lahko narediš s kontra smeri še "izvlek" z navadnega drata in "kljukico" na koncu.

Glede seslaca lepo deluje če je kanalček kolikor toliko prost (tudi na zelo dolge razdalje deluje super), če pa vlečeš po zasedenem kanalčku se pa prej vrvica zamota okoli kablov in ne gre nikamor.

• Všeč mi je
Reactions: Sniper

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Kot omenjeno če ga izdatno namažeš z vodovodarskim vazelinom oz. lahko tudi z navadno tekočo žajfo gre vsaj 3x lažje. Sicer tistih 10cm se najbrž samo sliši 10cm, pomojem se ti ustavi na "zadnjem" pravokotnem pregibu (kjer se pred dozo obrne kanalček za 90 stopinj). Se enostavno zatakne na rebra in ne gre nikamor, sile pa zaradi razdalje tudi ne moreš povečevat. Pri tem pomaga če foršpan vrtiš (kar narediš "laso" kjer porivaš noter pa veselo sučeš hkrati pa še malo pritiskaš). Če so noter že kabli naj nekdo malo cuka kable za par cm noter ven toliko da ti foršpan izklini iz zavoja oz. kot je nekdo omenil lahko narediš s kontra smeri še "izvlek" z navadnega drata in "kljukico" na koncu.

Glede seslaca lepo deluje če je kanalček kolikor toliko prost (tudi na zelo dolge razdalje deluje super), če pa vlečeš po zasedenem kanalčku se pa prej vrvica zamota okoli kablov in ne gre nikamor.

kaj je to vodovodarski vazelin ???

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
saj tudi steleks pomaga če ga našopaš not :)
Zdaj pa ga ze serete malo ce ne gre forspan not pol negre tudi kabl ki je debelejsi forspan mora iti z lahkoto not ce je je pozirka stisnjrna .Kot sem zasledil da mu gre z obeh strani noter a ga matra z ene in druge strani konec 10 cm bilokje ga porine not je logicno da je pozirka ok samo je lshko forspan prekratek ali pa je zanic

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Lahko je koleno (ovinek), ali pa napačno doštukana plastična cev. Rešitev so ti že napisali. Vztrajaj, verjetno si "prenežen".

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Ma mazal sem že vse, vztrajen sem bil tudi, imam vse oguljene roke:) Kupit sem še tudi nov foršpan...
Probam naslednji teden z vašimi nasveti.
So pa kabli že notri ja, ampak je še veliko prostora.
Ponavadi sem imel probleme kabel potegnit, da se bi mi pa foršpan tako zatikal pa še ne.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
Zdaj pa ga ze serete malo ce ne gre forspan not pol negre tudi kabl ki je debelejsi forspan mora iti z lahkoto not ce je je pozirka stisnjrna .Kot sem zasledil da mu gre z obeh strani noter a ga matra z ene in druge strani konec 10 cm bilokje ga porine not je logicno da je pozirka ok samo je lshko forspan prekratek ali pa je zanic

Zanimivo. marsikje mi že foršpan ni šel. pa sem vrvico posesal in kabl brez problema potegno.
Če ti ni najbolj fizika domača. nekaj lažje potegneš čez ovinek kot tišiš v ovinek.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek