Formaldehid v montažnih stenah

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
no ja... primer je takšen, da sem ravno pri nakupu stanovanja in sicer imam eno aktualno hiško z zidanimi zunanjimi stenami, ampak vmesne stene so montažne.
Sledi sicer mogoče malo čudno vprašanje, pa vseeno. Stavba je stara cca. 30 let pa me zanima, ali je lepilo v montažnih stenah še vedno nevarno za organizem (to sem bral, da je masa formaldehida kao strupena, podobno kot azbestne plošče).
Tukaj bi pozval vse tiste ki se bavijo s podobnimi stvarmi, da mi pomagajo in napišejo kakšen pameten razlog, če bi bil moj sum upravičen, ali so to samo kakšna domnevanja.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Poglej primerljiva stanovanja in osebe, ki živijo v njih. Če so vsi stanujoči, ki tam bivajo že od začetka, še živi in zdravi, pomeni, da stvar ni kritična.
tongue-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
formaldehid je še bolj hlapen od alkohola,

če tvoje ime drži naredi preizkus - polij alkohol (npr šnops) po steni, počakaj 3 dni, povohaj in ekstrapoliraj koliko po še smrdelo čez 30 let.

LP P

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Kako naj bo lepilo bolj hlapno od tekočine?
Rabil bi kakšen konkreten odgovor, ne pa da zraven mešaš moj nick...

P.S. Bom pa poskusil z razlitjem alkohola... ampak po grlu, ne po steni
smile-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
V končni fazi lahko montažne stene pomečeš ven in postaviš nove. Če se ti finančno splača nevem ampak občutek za naslednjih 20 let bo sigurno boljši.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Kako naj bo lepilo bolj hlapno od tekočine?
Rabil bi kakšen konkreten odgovor, ne pa da zraven mešaš moj nick...

P.S. Bom pa poskusil z razlitjem alkohola... ampak po grlu, ne po steni
smile-1.gif

Saj imas prav, oprosti.

Formaldehid v lepilu je ena od faz, ki skupaj spolimerizirajo in tvorijo topilo. Formaldehid sam je sicer zelo strupen, v polimerizatu (smoli, lepilu, trdni fazi) pa je povsem nenevaren. Zadeva je kemijsko primerljiva npr stiroporu, ki sam po sebi ni nevaren, ko sem pa stiren po rokah imel, sem pa raje imel rokavice.

Dejstvo je da formaldehid iz iverk ali vezanih plosc ali kanufa še nekaj časa hlapi tisti del, ki ni spolimeriziral. To hlapenje je ponavadi par mesecev, ne pa par let.

LP P

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Eno pitanjce.
Ko sestaviš pohištvo le to lepo smrdi po formaldehidu predpostavljam.
Koliko časa bi se naj to ''zračilo'' preden začneš uporabljat, da ni kakšnih tveganj?