fizika(el. tok, magnetno polje)

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
Lp! Priznam da sem lenuh. Zato moram konec koference pisati kontrolne naloge za začetek konference. juhej. in se vsa stvar malo zatakne, zato bi prosila, če bi mi lahko kdo pomagal rešiti naslednji 2 nalogi:
1.) Pri zaganjanju avtomobila steče skozi zaganjač tok z jakostjo 400A.
a) Kolikšna magnetna sila deluje pri tem med kabloma od akomulatorja do zaganjača, če sta 1,0m dolga in 20cm narazen? (to znam zračunat, Fm=0,16N)
b) Kolikšna je gostota magnetnega polja v točki A, ki leži na zveznici in je 5cm oddaljena od enega kabla?
c) Kolikšna pa bi bila gostota magnetnega polja v točki A, če bi v obeh tok tekel v isto smer?

2.) (tukej bi mi pa zeeeeelo prav prišla kakšna formula, pa je ne najdem v zvezku niti na listih s formulami) Proton se giblje po krožnem tiru pravokotno na homogeno magnetno polje z gostoto 1,40T. Kolikšna je kinetična energija protona, če je radij tira 8,45 mm?

Hvala za pomoč, dobite alte/5*
cheer.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Nekaj sem doma gledal, pa ne najdem zvezkov, kjer bi bile te formule
frown-1.gif

Sicer pa si lahko to formulo pri 2. nalogi izpelješ. Gibajoč nabit delec (proton) smatraš kot električni tok, ki povzroči magnetno polje (ki se privlači z zunanjim magnetnim poljem). Potem pa je tu še centripetalna sila
grin1.gif

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
ok, prvo nalogo mi je (upam da) uspel rešet... in sicer b primer:
d1=5cm
d2=15cm
________
B=B1+B2=0,0021 T

c) B=B1-B2 =0,0011 T

Zdej se grem pa pogljabljat v enačbe da mi mogoče uspe še 2. nalogo rešit
smile-1.gif

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
tkole, za 2. nalogo sem prišla do tega:
B = indukcijska konstanta*I /2pi r -iz tega izraziš I in dobiš da je 58917 A
vstaviš ga v enačbo Fm= B* I* l ... dobiš da je Fm= 518,26N
za maso vzameš ?atomsko enoto mase? se pravi u=1,66 * 10^-27kg
In da bi vse skupej vstavila v enačbo za centrifugalno silo Fc= obodna hitrost^2 * m *r mi manka frekvenca da bi dobla obodno hitrost. skratka prosim za komentar kaj delam narobe..pa da bi bla naloga vredna saj več kot 2 točki
uf-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Centrifugalna sila je enaka magnetni, torej Fc = Fm. In ker ti rabiš kinetično enegrijo, si na desni strani Fc pustiš m * v^2, pa še celo enačbo deliš z dva na obeh straneh (da dobiš končno formulo za kinetično energijo).

0,5 * Fc / r = 0,5 * m * v^2 = Wk

in ker je Fc = Fm, dobiš

Wk = 0,5 * Fm / r

Če prejšnje enačbe štimajo, bi ta tudi morala
tongue-1.gif

EDIT: zdaj vidim da si Fc enačbo narobe napisala. Prav je: Fc = m * v^2 / r
Tako da je končni rezultat Wk = 0,5 * Fm * r

Nazadnje urejeno:

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
aha, ok, hvala
cheer.gif

drugače pa obstaja bojda še hitrejša pot...:
r=m*v/Q*B

uporabiš pač osnovni naboj pa atomsko enoto mase... dobiš vn hitrost, vstaviš v formulo za Wk pa je to to
smile-1.gif
. srčno pa upam da me kej takega ne bo čakalo v kontrolni.
phillips, hvala še enkrat, maš zvezdicež e od zjutrej
smile-1.gif

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
jao...sej ne da sm se ceu vikend učila ko mal prf*knena, 500 ljudi se je ukvarjal z mojimi nalogami itd... zato da na koncu pišem ušivo 2 ... grrrr...jezn! phillips teb pa še enkrat hvala

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Ni za kaj
smile-1.gif

Škoda da ti nisem mogel kaj bolj pomagati, samo električno in magnetno polje nista moja najljubša snov
rolleyes-1.gif