Firefox in necitljiv tekst na nekaterih straneh

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Od par verzij Firefoxa nazaj se mi dogaja, da je tekst na nekaterih spletnih straneh necitljiv - vcasih celotna stran, veckrat pa samo del strani (prilagam en vzorec na sliki). Vem, da je povezano z nastavitvijo character encoding, ne vem pa, ali je to napacna nastavitev na strani sami? Ali pa pri mojem FF (v glavnem je automatic)? Je kaksna hitra resitev za to ali je na takih straneh pac treba rocno izbrati tisti encoding, ki bo prikazal pravi tekst (in potem, ko gres na normalno stran, spet nazaj nastimati automatic etc.)?
722682-hieroglifi.jpg

Priponke

• 722682-hieroglifi.jpg
    722682-hieroglifi.jpg
    32,7 KB · Ogledi: 180

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
ali je to napacna nastavitev na strani sami?
Povej katera stran je, pa ti takoj odgovorimo.
Skoraj vedno je napačna nastavitev na strani. (ki jo lahko vsakič sproti ročno "fixaš" na svoji strani)

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Konkretno zgornji screenshot je iz www.zeljava.com
Potem ce gres na tole stran
http://forum.zonelabs.org/
in poskusis kaj vpisati v fielde, je podobna fora (sam sem opazil, ko sem dal SIGN IN), pa je namesto uporabniskega imena zacel pisati te krace.
Trenutno se nobenega drugega primera ne spomnim, je bilo pa na nekaterih straneh celo tako, da je bil del teksta v istem odstavku OK, potem pa naprej hieroglifi.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hja, http://forum.zonelabs.org/:

Character Encoding mismatch!

The character encoding specified in the HTTP header (utf-8) is different from the value in the <meta> element (iso-8859-1). I will use the value from the HTTP header (utf-8) for this validation

Vendar to skoraj ne bi smelo vplivati na input polje (razen če imaš kitajske znake v login imenu).

V glavnem se jaz držim preprostega pravila : NIČESAR SE NE DOTIKAJ.
Posledično mi dela vse od č-jev, do korejskih kvak na 99,999% spletnih strani.

Če si lahko privoščiš:
- kreiraj novi profil za FF in poglej, če se tam tudi dogaja (in seveda ne spremeni nobenih nastavitev glede character encodinga)
- če še vedno ne dela, odinstaliraj FF , ga na novo instaliraj in spet (še en) novi profil kreiraj

Glede kreiranja profila : http://kb.mozillazine.org/Profile_Manager

Kaki Windows ? Je kaki specialen ? Ima kake specialne nastavitve v zvezi s črkami in jeziki ?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
XP. Nic posebnega (sicer upgradan iz 2000, od koder je najbrz tudi podedoval to tezavo) - ameriska in slovenska tipkovnica. Razen ce je v Regional and Language Options pod Advanced treba se kaksno kljukico rocno dodati...
Drugace pa zaenkrat reinstalacija ali nov profil, ceprav samo FF, odpade, ker je heavily customized in zaenkrat mi bo najbrz manj casa pobralo, ce na takih straneh na roke izberem kodno stran...
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Na primer katere? Meni na prvi pogled vse zgleda OK.
(najbolje, da odpreš s klikom na zgornji link, da bova res gledala isto stran)

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Prilagam zgornji del strani za umetniski vtis.
smile-1.gif

732801-Image1.jpg

Priponke

• 732801-Image1.jpg
    732801-Image1.jpg
    125 KB · Ogledi: 165

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa si probal Firefox na novo instalirat ?
Pa profil tudi pobrisat (premaknit na varno mesto), ker precej problemov izvira iz profila.

Torej:
- uninstall Firefox
- pobrisat C:\Program Files\Mozilla Firefox , če je še tam
- preimenovat profile: odpri file:///%APPDATA%/Mozilla* in preimenuj mapo Firefox v recimo Firefox_stran_dano
- instaliraj Firefox (zadnjo verzijo najbolje)
- probaj, če problem še obstaja

* - tega meni v FF ne odpre, odpri v IE ali z explorerjem ali daj START menu/ Run... in skopiraj tja ta URL

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Saj nov profil ne izbriše starega.

BTW, a nastavitve, ki so nastavljene preko "about:config", so vezane na instalacijo Firefoxa ali na posamezen profil?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Izgleda, da mi je uspelo resiti problem, ne da bi podrl bajto (=pobrisal in na novo instaliral FF, vse plugine in nastavitve).
smile-1.gif
Ker je copy cudnih znakov in nato paste v notepadu tekst pravilno prikazal, sem preveril, ce imajo omenjeni sajti kaksne skupne zadeve na temo fontov. In res - v CSSju so imeli bolj ali manj podobno zaporedje uporabljenih fontov.
Zaenkrat kaze, da je bil problem v fontu geneva.ttf na moji masini - zacasno sem ga umaknil in omenjeni pejdzhi se prikazujejo normalno.