Finska ali IR savna

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Kaksno je vase mnenje o savnah - za domaco rabo IR ali Klasicna.
Ce imam kopalnico eno nadstropje visje - ali rabim tus v prostoru kjer bo savna, zadosca umivalnik, ali sploh ne rabim vode?

P

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Jaz prisegam na klasiko - ir je tako kot da bi gledal pršut preko stekla jedel pa pariško.
Če imaš možnost naredi ne samo tuš ampak mali bazen da se vržeš vanj, tu šje obvezen če se bo savnal še kdo drug in ne samo domači razen če se gres svingerstvo in uživaš ko se ti drugi nagi in prepoteni sprehajajo po hiši.

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Vsak ima svoj okus glede savn. Sto ljudi sto čudi.
Sam raje prisegam bolj na infro, ceprav je finska tudi ok. Glede savnanja je spet odvisno koliko časa imaš, za finsko si morš vzet 3 urce časa, za infro imaš dosti 1 uro.
Bodi pazljiv da imaš dobro prezračevanje v prostoru kjer misliš imeti savno, da ne boš slabe volje čez čas ko bo vlaga vse popapala.
Tuš? Obvezno!
Spet bodi pazljiv na peči pri finski, ker za ogrevanje do željene temperature potrebujejo peči od 30-60 minut. Infra je v slabih desetih segreta.
Če imaš dovolj prostora priporočam obe. Infro za čez teden, finsko za vikend.
Pa obilo savnanja!

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Sej lahko narediš finsko pa daš noter še ene tri grelce od infre. Pol pa maš ubistvu obe. Če rabiš kaj od materiala ti lahko pomagam ker sem delal nekaj projektov kjer so bile savne noter.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Doma imam sicer turško (parno), ampak se lahko skrije proti ostalima dvema. V začetku sem imel odpor proti IR (navadno so bolj klavstrofobične, pa kot mikrovalovka izgleda), ampak pregreje te pa v bistvu bolje (globje) kot finska pri nižji temperaturi - tam pri 45 stopinj si že čist gotov pri IR, medtem ko za finsko rabiš višje temperature.
Potem imaš tukaj še aspekt prostora (IR ti navadno vzamejo samo kak kvadratni meter, finske ponavadi delaš večje, že zaradi peči). Pa aspekt porabe (finska peč ene 8kW, IR-jke delajo tja nekje od 2kW dalje), pa kot je nekdo že omenil trajanje da se segreje (IR in turška ene 10-15 min pa si na 45 stopinj, finska rabi bistveno več). Jaz bi sicer razmišljal o obeh če bi bil prostor (ali kombinacija s finsko kot je predlagal jaka6), sicer pa je IR bolj praktična.
Pa še cena: IR dobiš od 800-900€ dalje, finska pa se začne pri ene 2k€ z eno normalno pečjo.
Jaka6: kako se pa obnese kombinirano - verjetno mora biti potem tudi finska temu primerno manjša, tja 1x1,5m verjetno? Če imaš 2x2m velikost verjetno IR nima pravega efekta.
Pa baje za IR obstajajo neki keramični grelci ki naj bi bili precej boljši od navadnih, samo se še nisem poglabljal.