Lahko letiš do Puerto princese (palawan), tam imaš
podzemno reko, tam sicer nisem bil, samo je baje zelo lepo za pogledat. V Puerto princesi sicer nisem bil dolgo, vendar me ni preveč navdušila. Od tam imaš cca 6 ur vožnje do El nido, mesta na severu Palawana. Je pa 6 ur s privat kombijem, tako da kakšen bus ali kaj podobnega je verjetno nekaj dodatnih ur. Do tja je (po spominu) cca 200 km, od tega skoraj polovica makedama, ki je obupen. Gas, bremza, gas, bremza. Ne priporočam. Pred 2 leti ko sem bil tam, je ena letalska družba letela iz Manile do El nida, vendar nimam pojma katera.
El Nido je manjše mestece (cca 30.000 prebivalcev, če se prav spomnim), ki je idealno za ogledovanje oz. "skakanje" iz otoka na otok (Google - Island hopping). Tam si lahko brez problema teh 9 dni in malo raziskuješ otoke v okolici (snorkljanje), najameš motor in malo raziščeš okolico El nida. Jaz sem bil v neki vasi severno od El nida, ribiška vasica, do tja obupna pot z motorjem, tam pa rajska plaža, lep morje, zanimivi ljudje, še posebej otrokom si kot neko čudo. Ena nevmesna zgodba: Smo se peljali z motorjem in nekje na skrajnem severu Palawana, otroci tam (verjetno) redko vidijo belca. Se peljemo po slabi makedamski potki, ob cesti otroci z mačetami. Ko nas zagledajo vsi navdušeni proti cesti nas pozdravljati, v eni roki mačeto, drugo roko iztegnjeno nekaj v smislu "give me five". No, roki imam še obe
Sicer pa malo razišči, če pa ne boš imel dovolj, greš pa lahko še severno proti otoku Coron, o katerem ti ne morem veliko povadati, je pa baje super.
Jaz osebno bi šel za 9 dni najprej let do El nida (če je še povezava - preveri, vendar ne pri letalskih družbah, ker v tistem času je letela ena no-name družba - preveri mogoče na kakšnem Lonely planet forumu), potem pa še do otoka Coron in od tam let proti Manili (nimam pojma ali je sploh letališče - nisem bil tam).
Sicer pa cene so za naše razmere smešne, mi smo imeli najeti dve koči s klimo, mislim da je bila cena 6 eur/noč/kočo. Koča je bila v drugi vrsti, torej med nami in plažo je bila ena manjša cesta in resort (oz nekaj hišk) - cca 100m (za ceno me ne prijeti za besedo, sigurno pa ni bila več kot 10 eur). Cene hrane so bistveno cenejše kot pri nas, tako da se ti ne bo treba kaj preveč nazaj držat - recimo glavna jed v restavraciji cca 2-3 eur - seveda odvisno od želja. Super so sveži sokovi, če pa pieš pivo, pa ko prideš v gostilno naroči bucket (tam ene 6 pirov 0,33 za ene 3 eur) - dobiš v vedru polnem ledu.
Je pa v v prvi vrsti Rosannas cottage, kjer je baje super - jaz sem videl samo iz plaže, pa mi je bilo kar zelo lepo. preveri na Tripadvisor za boljši opis. Samo mislim da boš tam moral rezervirat, Jaz sicer nikoli ne rezerviram, in se vedno kaj lepega najde na licu mesta.
Da pa ne boš presenečen, El nido ima elektriko samo od cca 18:00 do 3:00. Klimo imaš 24/7 - samo elektrike pa ne
Če boš na licu mesta iskal prenočišče bi mogoče bilo dobro preveriti še ali ima pod oknom kakšne peteline, ker znajo biti nadležni če te zbudijo ob 5 - 6 ure zjutraj, zajtrka pa ne dobiš pred 8.
Pa še ena pomembna informacija - v El nidu in blizu ni bankomatov (vsaj ni bilo nov. 2011) - tako da najbolje da imaš pesote.
Če te pa še kaj zanima pa vprašaj, je bilo bolj na hitro po spominu.