File system USB ključa

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Imam tole zadevo, na katero sem želel kopirat en večji file (slabih 5GB). Ni šlo, potem sem odkril, da bo težava v file systemu, ki je FAT32.

Vprašanje: ali lahko stvar formatiram kako drugače? Oziroma kaj naj storim, da bodo na ključ šli fajli večje velikosti? (in s tem ne mislim razbijanja fajla na manjše kose).

Če ima kaj veze: zadeva ima sistem U3 (ne vem točno kaj to sploh je), ki sem ga ob prvi uporabi izklopil in mi je v root naselil dva fajla - LaunchU3.exe in RestoreU3.exe.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Se ne spomnim, ampak nisem nič posebej iskal - pomojem me je ob prvi uporabi vprašal kaj želim. In sem izbral nekaj v smislu "disable", potem se je zagnal nek program in naredil bogsigavedi kaj. In potem še sporočilo, da če se v bodoče premislim lahko zaženem tisti restore.exe.

NTFS: ali lahko pričakujem potem kakšne težave s ključkom? Je kakšna slabost? (manjša hitrost, kapaciteta... kaj jaz vem). V lajfu še nisem formatiral tega hudiča
redface-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
NTFS je v principu overall boljši vendar, če pa USB ključ uporabljaš v kakšnih avtoradiih, DivX playerjih, itd. zna bit problem, v primeru, da naprava pozna samo FAT.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.680
6.442
113
NTFS je Microsoftov format, zato ga večina naprav (razen računalnikov) ne podpira. Potrebno je tudi več pazljivosti pri odstranjevanju iz računalnika (uporaba varnega odstranjevanja).

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
NTFS je v principu overall boljši vendar, če pa USB ključ uporabljaš v kakšnih avtoradiih, DivX playerjih, itd. zna bit problem, v primeru, da naprava pozna samo FAT.

NTFS je novejši in zmoglivejši (hitrost in večje datoteke), posledica pa je večja poraba prostora na mediju - na USB ključku se jasno najbolj pozna (procentualno). Na nekaterih napravah ga pač ni možno uporabljati (so prestare ali pa je njegova uporaba enostavno pretiravanje).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
NTFS je Microsoftov format, zato ga večina naprav (razen računalnikov) ne podpira. Potrebno je tudi več pazljivosti pri odstranjevanju iz računalnika (uporaba varnega odstranjevanja).
Če je nastavljeno na "Optimize for quick removal", ga enostavno iztakneš, enako kot FAT...

Aja, odvisno od te nastavitve ti mogoče ne bo pustil formatirat v NTFS. Če se to zgodi, daj začasno na "Optimize for performance".
To se nastavi v lastnostih diska , zavihek hardware, še enkrat gumb Lastnosti/Properties in tam na zavihku Policies.